Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona amb paraigües un dia d'intensa pluja

Prades va registrar la xifra més elevada de pluja en un sol dia del 2019

Les dades anuals publicades pel Servei Meteorològic de Catalunya destaca la pluja acumulada en un sol dia de Prades, amb més de 280 l/m2 el dia 22 d’octubre

Imatge d'una persona amb paraigües un dia d'intensa pluja
Prades encapçala el rànquing de major pluja acumulada en un dia del 2019 | arxiu

Un cop finalitzat l’any 2019, toca fer balanç i analitzar les dades meteorològiques que ens ha deixat el passat any. Aquesta tasca, duta a terme pel Servei Meteorològic de Catalunya, constata que el 2019 s’ha presentat càlid i sec arreu de Catalunya.

Ara bé, des d’un punt de dades extremes, ressalta per sobre la resta d’estacions meteorològiques de l’entitat, l’estació ubicada a Prades, que va registrar la quantitat més alta de pluja en un sol dia.

D’aquesta manera, Prades encapçala el rànquing de major pluja acumulada en un dia amb la xifra de 287,44 l/m2 el dia 22 d’octubre, coincidint amb els forts aiguats que van deixar nombrosos morts i desapareguts, i greus incidències i afectacions al prelitoral de Tarragona.

2019: sec i càlid

Aquest any s’ha presentat càlid en general a tot Catalunya, amb una temperatura mitjana anual que ha quedat per sobre en més de 0,5º al valor de la mitjana climàtica del període de referència 1961-1990. Només en alguns punts de Lleida, les muntanyes de Prades i del Pirineu es pot qualificar de normal.

Així, se suma un nou any en què cap estació ha registrat una temperatura mitjana anual inferior a la mitjana climàtica de referència. Tant és així, que el 2019 es posiciona entre els 5 anys més càlids des del 1950. En aquest sentit, se situa en valors molt similars el 2017, molt a prop dels anys 2011 i 2014, mentre que el 2015 i 2016 continuen ocupant la primera posició. 

Pel que fa a la pluja, i a diferència del precedent 2018, plujós i excepcionalment plujós en alguns punts, el 2019 ha estat sec a gairebé tot el país, i només es pot definir com a plujós en àrees del Pirineu i Prepirineu, punts de la costa central i de la depressió urgellenca.

Pel que fa a la mitjana climàtica, el dèficit de pluja més acusat s’ha registrat a les Terres de l’Ebre, al prelitoral del Montsià i del Baix Ebre, arribant a ser un 50% més baixa que la mitjana de referència. També la Garrotxaha patit un any sec, amb una pluja que només arriba al 70% de la normal.