Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Ballesteros, Estrada i Martín, amb estils ben diferents

Així vesteixen els candidats a l'alcaldia de Tarragona: el significat de la roba i els colors

Per què les americanes i el color blau són tan importants en política? Descobreix algunes claus de l'estilisme de Ballesteros, Viñuales o Ricomà

Fotomuntatge de Ballesteros, Estrada i Martín, amb estils ben diferents
Fotomuntatge de Ballesteros, Estrada i Martín, amb estils ben diferents | Tarragona Digital

 

Les eleccions municipals 2019 se celebraran aquest pròxim 26 de maig i tots els ciutadans de Tarragona estan esperant poder votar al que serà el nou alcalde o alcaldessa de la ciutat.

Els diferents partits amb representació al consistori - hi ha més partits que opten a l'alcaldia de Tarragona, tot i que no són objecte d'aquesta anàlisi d'estil de candidats - ja estan treballant intensament en les campanyes dels seus candidats per tal d'obtenir els millors resultats a les eleccions del pròxim 26 de maig. Mítings, actes, conferències i trobades amb militants i veïns en què el discurs i la paraula és molt important però no és l'única via per transmetre idees, pensaments i intencions. En aquest sentit el llenguatge no verbal juga un paper molt important.

Tots els ulls estan posats en els representats i com diu la dita, una imatge val més que mil paraules. De fet, hi ha una feina d'estilisme darrere dels polítics per aconseguir que el seu missatge sigui tot un èxit. La roba és un aspecte clau en la imatge dels caps de llista, per això, els colors, el tipus de peces de vestir i fins i tot els complements són analitzats al detall i més durant aquests dies en què els candidats estan sotmesos a altes dosis d'exposició pública.

Josep Fèlix Ballesteros (PSC)

Fotomuntatge de Josep Fèlix Ballesteros
Fotomuntatge de Josep Fèlix Ballesteros | Tarragona Digital
 

Americana fosca, camisa blanca i roba formal, així és com vesteix habitualment Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona i candidat a revalidar el seu càrrec.

Tot i ser del PSC, són poques les vegades que el veiem amb el color representatiu del seu partit, el vermell, ni que sigui amb detalls com la corbata o l'estampat d'alguna camisa. El blau marí és el seu color predilecte i el llueix en pràcticament tots els actes públics i també durant el seu dia a dia. 

No és una casualitat. El blau és el color preferit per la meitat de la població mundial i el que agrada més. Aquest color no només apareix en les seves americanes, sinó que també predomina en camises i pantalons, diversos cops texans si no ha de vestir formal. Hi va haver una època en què Ballesteros va utilitzar sovint calçat esportiu en les seves aparicions públiques fet que va provocar molts comentaris i reaccions, majoritàriament de caràcter distès i favorable.

El candidat socialista combinava les 'vambes' amb vestit i es va vincular, llavors, als Jocs del Mediterrani, dels quals parlava en diferents fòrums i intervencions públiques. Passat l'esdeveniment, Ballesteros ha tornat a un calçat més formal i clàssic, de forma gairebé habitual.

En línies generals, doncs, Ballesteros escull el blau per donar confiança, seguretat i tranquil·litat als seus votants. Aquest color també representa indirectament el poder, i la intel·ligència.

Rubén Viñuales (Cs)

Fotomuntatge de Rubén Viñuales
Fotomuntatge de Rubén Viñuales | Tarragona Digital

El color blau també està present a l'armari del líder taronja Rubén Viñuales. Però a diferència de Ballesteros, els dissenys que escull transmeten  una imatge molt més juvenil. Els seus vestits blau marí son més ajustats, mostrant serietat però que trenca amb el punt modern, fins i tot 'hipster' de la seva barba.

Ell sí que té predilecció per portar corbates, normalment de color granat, violeta o blau, un sinònim de poder i ambició, que combina amb camises de color rosa clar, dient adéu a aquella idea arcaica que aquest color rosa es femení. 

El vestit i la corbata són la tònica general de Viñuales en les seves aparicions públiques i tot i que algun cop les combina amb texans o amb pantaló d'estil més informal - combinació adequada per transmetre un aire juvenil i diferenciar-se de la resta de candidats, molt més grans que ell - es decanta molt pel formalisme i la correcció.

Pau Ricomà (ERC)

Fotomuntatge de Pau Ricomà
Fotomuntatge de Pau Ricomà | Tarragona Digital

El sentiment independentista el representa Pau Ricomà amb el llaç groc que sempre du a la solapa de l'americana. El seu estil és formal amb l'americana i la camisa, però també a la vegada casual, ja que normalment prefereix combinar aquestes peces amb pantalons de color beix o texans, intentant escapar d'una imatge netament de «dretes».

Però al cap hi ha la fi, Ricomà vesteix prou similar a Ballesteros, que tot i que es pot identificar com una estratègia per acostar-se a l'alcaldia mostrant la mateixa imatge que l'alcalde actual, pot acabar sent contraproduent, precisament per similitud i marca d'identitat pròpia dels candidats en la vestimenta. 

Segons l'experta i assessora en estètica política, Patrycia Centeno, «es confonen uns i altres, i això és el pitjor que es pot fer, perquè la política busca diferenciar-se».

José Luís Martín (PP)

Fotomuntatge de José Luís Martín
Fotomuntatge de José Luís Martín | Tarragona Digital

Sent del PP, José Luís Martín, tampoc es diferencia dels altres caps de llista, vestint pràcticament igual al seu rival PSC i també d'ERC. Sí que és cert que en clau masculina, diferenciar-se a l'hora de vestir és potser més complicat pel fet que les peces, els colors i els dissenys majoritaris són més escassos i més uniformes.

  

El color blau segueix sent la seva senya d'identitat, un aspecte que en aquest cas concorda més amb el color corporatiu del Partit Popular i amb la imatge de serietat, ordre i poder que transmeten aquestes sigles.

En línies generals, José Luís Martín  utilitza poc la corbata i prefereix colors de camisa clàssics (blancs, tons pàl·lids o amb estampats discrets i sobris). També se'l veu còmode amb jerseis sobre camises i jaquetes més 'casual' pel dia a dia. 

Com en la resta de casos, hi ha territoris força comuns amb la resta de candidats masculins.

Dídac Nadal (Junts per Tarragona)

Fotomuntatge de Dídac Nadal
Fotomuntatge de Dídac Nadal | Tarragona Digital

Sorprenentment, Dídac Nadal té un estil molt semblant al deu seu contrincant popular. L'aire general de Dídac Nadal és més juvenil que en el cas de Ballesteros o Ricomà però pel que fa a colors i estils coincideix força amb José Luís Martín, amb vestits força formals i jerseis sobre camises.

Això si, un detall a corregir seria que acostuma a utilitzar colls de camisa molt grans i oberts, fet que no lliga gaire amb la resta de vestimenta. Hi ha també certa monotonia cromàtica, movent-se majoritàriament en el color gris i el blau clar, colors neutres i poc atrevits.

Pot ser una bona opció intentar deslligar-se de la resta de caps de llista amb colors propis tot i que possiblement ofereixi una imatge massa seriosa i avorrida, si no s'arrisca de tant en tant una mica més.

Laia Estrada (CUP)

Fotomuntatge de Laia Estrada
Fotomuntatge de Laia Estrada | Tarragona Digital

 

La candidatura de la CUP per l'alcaldia de Tarragona està encapçalada per Laia Estrada. Una de les tres úniques dones que opten a ser alcaldessa de la ciutat també forma part del partit que sempre s'ha identificat com el més «rebel» estilísticament parlant.

Si a ulls de l'extrema esquerra, el vestit masculí és identificat com la vestimenta dels «rics, poderosos o corruptes», del dels inicis es va voler trencar amb tot, deixant clar que amb la vestimenta també es poden llençar missatges i transmetre ideologia. Però al cap hi ha la fi, també ha acabat passant que la roba extremadament informal, les esportives, sandàlies i samarretes amb missatges han acabat conformant un estil propi, marcat i fins i tot una 'moda' que es pot utilitzar més enllà de la profunditat d'unes o altres conviccions. 

L'aspecte de la CUP en general i de Laia Estrada en particular es caracteritza per ser molt més informal que el de la resta, sense donar importància als colors ni al significat de la vestimenta, fins i tot en actes protocol·laris o de caire més seriós o institucional. Aquest fet fa que els líders de la CUP destaquin per diferència amb la resta de polítics però a la vegada provoca que el seu missatge estilístic i no verbal no arribi a tothom en positiu o de forma més aviat neutra. 

Estrada utilitza vestits, combinacions de faldilla amb jersei o samarretes més reivindicatives i senzilles de forma habitual. Un fet remarcable de la seva indumentària és que molt sovint porta alguna de les peces de color groc, ja sigui el jersei o algun complement com un mocador o detall a la roba. Aquest color és representatiu de la CUP  i a més, d'exaltar l'independentisme, és un color que transmet espontaneïtat i alegria, en ser molt extravagant.

També et pot interessar

Municipals 2019 a Reus: L'estètica dels candidats també comunica

Consulta les dotze llistes electorals de la ciutat de Tarragona per les eleccions municipals del 2019