Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Pellicer, Martín i Llauradó

Municipals 2019 a Reus: l'estètica dels candidats també comunica

¿Qui l'encerta amb la seva roba i qui hauria de renovar tot el seu armari? Descobreix les claus de la vestimenta de Pellicer, Martín o Llorens

Fotomuntatge de Pellicer, Martín i Llauradó
Fotomuntatge de Pellicer, Martín i Llauradó | Tarragona Digital

 

El pròxim 26 de maig, els reusencs estan convocats per votar a qui serà el nou alcalde de la ciutat. Tant la ciutadania com els diferents candidats estan expectants per saber si Carles Pellicer revalidarà la seva majoria i podrà tornar a ser alcalde de la ciutat o si per contra hi haurà canvis al govern municipal.  

[predef]enquesta-reus-231[/predef]

Aquest any són un total de dotze les candidatures que concorren a l'alcaldia de la capitat del Baix Camp. Pel que fa als caps de llista dels partits que actualment tenen representació al consistori, hi ha tres dones i quatre homes que ja estan en plena campanya electoral i amb una agenda plena d'actes i esdeveniments per convèncer els votants indecisos i fer-ho de diverses maneres. I és que en política, com en totes les formes de comunicació, el discurs verbal és important però no ho és tot ja que la imatge i els components no verbals de la comunicació hi tenen també molt a dir en el que expressa o transmet una persona.

És aquí on entra en joc la vestimenta de cada un dels caps de llista que,   a més de ser analitzada al detall, és clau per aconseguir que el missatge sigui tot un èxit i surti reforçat o debilitat, en funció tant de les peces de roba que s'utilitzen, com amb els complements o els colors. 

Carles Pellicer (Junts per Reus)

Fotomuntatge de Carles Pellicer
Fotomuntatge de Carles Pellicer | Tarragona Digital

 

L'actual alcalde de Reus, Carles Pellicer busca ser reescollit amb un estilisme clàssic i poc arriscat, el vestit masculí de color blau marí amb camises completament blanques. Sembla que ha trobat la fórmula de l'èxit i repeteix una vegada rere l'altra  el mateix patró de vestimenta. Tot apunta a que deu tenir un armari amb americanes molt semblants, totes elles amb colors blaus foscos i camises blanques, una combinació que gairebé mai falla i que vesteix bé amb la majoria d'esdeveniments i actes ja siguin més informals o de caire més formal. Pellicer reserva la corbata per a plenaris o esdeveniments més protocolaris i és molt habitual veure'l sense aquest complement.

Amb el color blau, vol transmetre tranquil·litat, confiança i seguretat als seus votants. A més, no és sorprenent que optí per aquesta gamma cromàtica, ja que és la que agrada més entre la població. De fet,  el color blau en les diferents tonalitats, s'ha considerat el preferit entre més de la meitat de la població mundial.

Al seu «uniforme» se li ha de sumar la utilització de sabates de vestir de color negre, amb un acabat setinat. És en actes de cap de setmana i en esdeveniments més 'populars' que canvia l'americana per jaquetes més informals, mantenint la camisa com a peça essencial però combinant-la amb pantalons menys formals i fins i tot lluint sabates esportives, en funció de l'ocasió. Un candidat amb un estilisme poc variat però contundent i efectiu.

Marta Llorens (CUP)

Fotomuntatge de Marta Llorens
Fotomuntatge de Marta Llorens | Tarragona Digital

 

Comparar la vestimenta masculina i femenina és complicat però podríem dir que l'estil de Marta Llorens seria completament oposat al de Carles Pellicer. Marta Llorens. D'ençà que Llorens va donar els primers passos en política el seu estil es va caracteritzar per ser completament diferent dels seus rivals i amb el signe d'identitat de la CUP marcat per una estètica 'rebel', samarretes de cotó amb missatges polítics o reivindicatius i colors llampants.

Llorens ha vestit 'a la seva manera' fins i tot en actes protocol·laris i on hi havia cert 'dress code'. La vestimenta és per als polítcs de la CUP una forma més de marcar la diferència amb la resta i de reivindicar una sèrie de valors i principis que també van associats a la llibertat estètica.

Llorens vesteix amb roba de molts colors, ben combinats i amb el texà, com a peça predilecta ja sigui en forma de pantaló o de faldilla. Un complement indispensable de la seva indumentària són els mocadors de coll, estampats i que combina prou bé amb la resta de peces de vestir. El seu color preferit sembla que és el negre, que abunda entre les seves samarretes, jerseis i jaquetes. El calçat còmode tampoc falta al seu armari i el seu aspecte encaixa a la perfecció amb la línia estètica dels membres del partit al qual representa. L'estil de Llorens és similar al de la seva homòloga a Tarragona, Laia Estrada.

Andreu Martín (PSC)

Fotomuntatge d'Andreu Martín
Fotomuntatge d'Andreu Martín | Tarragona Digital

 

Pel que fa al PSC, Andreu Martín també vesteix amb d'americana, però ben diferent de Pellicer. Martín intenta destacar de la resta aportant un toc més juvenil lluint una americana que quasi mai combina amb els pantalons, amb vestit masculí però allunyant-se completament del típic conjunt d'un únic color.

Això si, ell també té un conjunt que predomina en el seu armari: americana gris clar i camisa blava. I sembla que podria tenir un fort significat.  El color gris és molt conservador i atemporal, amb el que es pretén donar autoritat però també independència i autosuficiència. I el color blau, és utilitzat com la resta de polítics per transmetre confiança i tranquil·litat a la societat. Un estil neutre, poc institucional i que encaixa bé en la majoria de situacions i esdeveniments.

Noemí Llauradó (ERC)

Fotomuntatge de Noemí Llauradó
Fotomuntatge de Noemí Llauradó | Tarragona Digital

 

Les dones sempre aconsegueixen donar un toc més de color i d'estilisme a la política. L'estil de Noemí Llauradó es reflecteix en cada un dels seus actes públics, on molt sovint hi trobem americanes entallade de diferents colors: vermell, violeta, rosa o fins i tot verd clar, color de moda d'aquesta temporada.

I és que Noemí Llauradó es preocupa per la seva vestimenta, cuidada i ben combinada en línies generals. Acostuma a jugar amb els colors, té predilecció pels colors clars i pastís i combina l'americana amb samarretes i jerseis d'estil divers, poques vegades la veiem amb camisa. 

Si bé la part superior de l'indumentària és excel·lent, de vegades no acaba d'encaixar amb els texans o amb unes botes de vellut de color marró que es posa sovint i que no acaben d'arrodonir el conjunt.

Cal destacar finalment que un dels seus jerseis preferits, d'aquests últims mesos,  segons s'ha pogut veure a les xarxes socials, és un de coll alt de color groc, molt significatiu per ser el color representatiu de l'independentisme i de les reivindicacions en contra de l'empresonament dels polítics catalans i, a la vegada, del seu partit, ERC. Militància amb estil.

Débora García (Cs)

Débora García
Fotomuntatge de Débora García | Tarragona Digital

 

Molt diferent de Llauradó és l'estil de Débora García, candidata de darrera hora de Ciutadans. Ella és una de les úniques polítiques que es decanta per portar principalment vestits, en la majoria d'aparicions públiques que realitza i tots ells amb un patró molt similar.

Es tracta de vestits per sobre del genoll molt ajustats i amb coll rodó o de punxa, discrets i poc escotats. Pel que fa als colors, García llueix colors més seriosos com el beix o el blau però també s'atreveix amb estampats florals o d'altres tipus i amb colors més vius. Sovint combina aquesta peça de vestir amb botes o botins, decisió que no sempre és encertada. Llueix molt més el vestit amb sabata de taló o 'stiletto' mentre que la bota o el botí de taló baix o plana és més adequada per anar amb pantalons i només per a determinades ocasions menys formals. 

Un altre tret característic de García són les mitges de color carn, una peça de vestir que ja s'està desterrant de l'armari i que es pot substituir per mitges més fosques o amb un estampat discret. 

Sebastià Domènech (PP)

Fotomuntatge de Sebastià Domènech
Fotomuntatge de Sebastià Domènech | Tarragona Digital

 

El PP sempre s'ha caracteritzat per vestir amb roba molt més formal que altres partits, però Sebastià Domènech és una excepció. El color blau per excel·lència de la formació i també sinònim de poder sembla que no convenç gaire a Domènech, que prefereix lluir de forma molt habitual jaquetes, americanes i fins i tot camises molt fosques o negres.

Aquest hivern s'ha deixat veure en nombroses ocasions amb una jaqueta impermeable, tipus armilla encoixinada a sota de l'americana. Suposem que per combatre el fred però sens dubte una decisió estèticament qüestionable pel fet que desllueix l'americana i el conjunt a més de quedar estèticament extrany. 

Tampoc acaba d'aconseguir encertar en actes més protocol·laris o inclús d'importància pel partit. Per exemple, durant una visita de Pablo Casado, juntament amb García Albiol, el cap de llista popular a Reus va lluir massa informal amb uns pantalons clars i un 'polo' negre. Un estil completament contrastat al vestit masculí impecable i corbata dels altres membres. En definitiva, Domènech és un polític del PP però que va clarament 'al seu aire' vestint.

Daniel Rubio (Ara Reus)

Dani Rubio

 

Fotomuntatge de Daniel Rubio | Tarragona Digital

 

Sembla que la nota més juvenil entre els principals caps de llista per arribar a l'alcaldia de Reus la posa el candidat per Ara Reus, Daniel Rubio. Tot i que també utilitza el vestit masculí i sobretot camises sense corbata de color blau o blanc i gairebé sempre amb estampat discret, Rubio intenta diferenciar-se de la resta lluint esportives més sovint i reservant només la sabata clàssica per als actes més oficials i seriosos. 

L'estil masculí ha patit una transformació i ara anar amb esportives per vestir més casual és tot una tendència. Això sí, el protocol segons cada acte públic el té molt assumit, i de vegades  comet l'error de triar vestits massa clàssics que li sumen anys i li resten espontaneïtat i frescor.  Vol projectar una imatge de polític seriós d'aire clàssic però a la vegada juvenil i això de vegades comporta lógics desajustos estilístics que són fàcils de corregir.

També et pot interessar:

Així vesteixen els candidats a l'alcaldia de Tarragona: el significat de la roba i els colors

Consulta les llistes electorals de Reus per les eleccions municipals 2019