Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
David Martínez, candidat del PACMA per Tarragona.

David Martínez (PACMA): «Cal abolir els correbous a l'Ebre i les 'vaquilles'»

El Partit Animalista va ser el setè a les darreres eleccions generals a Tarragona i és la força extraparlamentària amb més pes a la demarcació

David Martínez, candidat del PACMA per Tarragona.
David Martínez és el cap de llista del PACMA per Tarragona a les eleccions generals del proper 28 d'abril. | Àngel Ullate

 

Fa una mica menys de tres anys es van celebrar els darreres eleccions generals a l’Estat espanyol.  Tarragona va repartir els seus sis escons un a un —entre En Comú Podem, ERC, el PSC, el PP, CDC i Cs. Totes sis forces van oscil·lar entre els 39.000 i els 75.000 vots.  La setena posició en aquells comicis, i per tant la primera força tarragonina sense representació a Madrid, va ser el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA), amb 5.664 vots, l’1,65%.

TarragonaDigital.com arrenca aquest dimecres la ronda d’entrevistes als candidats de la nostra circumscripció de cara a les eleccions generals del proper 28 d’abril. Més enllà de les sis forces amb representació, aquest mitjà donarà cabuda també a algunes de les que no en tenen i és el PACMA, amb el seu candidat David Martínez, qui obre foc enmig d’aquesta atípica campanya electoral que coincideix de ple amb la Setmana Santa.

David Martínez (La Llagosta, Vallès Oriental, 1974) s’estrena com a candidat per Tarragona rellevant Ángel Martín. Fa tres anys va ser cap de llista per Lleida i viu a Terrassa. Sense cap vinculació a la regió, com ell mateix reconeix en la conversa, i conscient de les opcions ‘a priori’ minses que el PACMA obtingui representació a Tarragona, Martínez defensa les tesis d’una formació que, en canvi, podria tenir accés al Congrés per primer cop segons algunes enquestes.

«Estic convençut que la gent que vota el PACMA ho fa per consciència animalista»

—Del PACMA se’n fa molta conya. L’electorat us pren seriosament?

—Som un partit seriós. De vegades sembla que hi ha gent que ens pren a broma, o fins i tot que es pensen que som una associació o una protectora d’animals. Però no, som un partit amb un programa complet i enfocat majoritàriament als animals.

—Per què els animals han de tenir drets, com les persones?

—Perquè tenen sentiments. Hi ha diversos informes que ho acrediten. Tenen dret a una vida digna, lliure i tan llarga com sigui possible. Volem que siguin subjectes, però evidentment no igualem els seus drets als de les persones: no defensem pas que vinguin a estudiar a la universitat, per exemple. Però durant molts anys l’ésser humà els hem negat alguns drets, aprofitant-nos d’ells, i creiem que és moment de retornar-los-els.

—No seria més efectiva una aliança amb un partit també progressista, com vostès, com ara Podem, per tenir opcions d’aplicar alguns dels punts bàsics del seu programa?

—Ens ho diuen molt. Podem ja ens va fer una oferta, de fet. Però vist l’èxit d’Equo, que ha quedat totalment diluït… Nosaltres creiem que sols aconseguirem més. A més, el nostre nombre de vots ens permet comptabilitzar la gent que està clarament a favor dels animals.

—Sí? No acumulen vot ‘protesta’ o ‘freak’?

—Espero que no… però és clar, segur que hi ha casos. Al Senat vam tenir 1,2 milions de vots a les passades eleccions, i sí que potser hi va influir aquest component, però estic segur que la majoria de gent que vota el PACMA ho fa per consciència animalista. Tal com està la situació a Catalunya, si ens voten és perquè creuen en el que fem.

—Animalisme a banda, el PACMA té alguna diferència amb un partit d’esquerres a l’ús?

—Nosaltres sempre diem que l’eix esquerres-dretes és caduc, però som un partit progressista, només cal veure el programa. Podem ens va oferir anar junts, però la nostra línia vermella és la tauromàquia i per aquí no hi passem. La resta de partits tenen pinzellades animalistes, però nosaltres pintem el quadre sencer.

—Què han aconseguit, sense tenir representació política?

—Moltes coses! El Toro de la Vega vam aconseguir eliminar-lo gràcies a la nostra pressió, tot i que la llei la va aprovar el PP. L’any passat vam proposar una llei animalista al Congrés i serà una prioritat si obtenim diputats.

—Al 2016 van obtenir, com ara deia, 1.200.000 vots al Senat i més de 285.000 al Congrés a tot Espanya. Ara el CIS els dona dos diputats. Són optimistes de cara a obtenir representació per primer cop?

—N’estic segur. El 27 de maig, entre les generals i les europees, podrem fer una festassa. Aquesta és la bona, hem posat tot el seitan a la graella.

—El sistema electoral els perjudica perquè han obtingut més vots que partits amb representació…

—Sí. Amb els mateixos vots de les passades generals, ens asseguraríem representació a les europees, ja que hi ha circumscripció única i sense límit del 3%. Al marge d’això, no ens agrada el sistema electoral, ens perjudica a nosaltres i altres partits més petits. Entenem que s’hagi d’equilibrar per ‘ajudar’ les províncies menys poblades, però si eliminéssim la barrera del 3% ja seria molt.

David Martínez, candidat del PACMA per Tarragona.
Martínez creu que, malgrat no haver obtingut mai representació política, el PACMA ha aconseguit situar a l'agenda les polítiques animalistes. | Àngel Ullate

 

David Martínez, cap vinculació amb Tarragona

—Com arriba David Martínez al PACMA?

—Com explicava, he estat implicat en la salvació d’animals amb protectores, però t’adones que els canvis cal fer-los en política. Cal dotar l’animalisme de recursos i amb aquesta convicció entro al PACMA fa cinc anys.

—Ha estat candidat en alguna altra ocasió?

—Sí! Vaig començar com a candidat a Lleida a les generals de 2016, he anat a la llista per Barcelona en alguna ocasió i ara m’ha tocar ser cap de llista per Tarragona, ja que no tenim cap equip format aquí, en aquest moment.

—No té cap vinculació amb la demarcació?

—He vingut de vacances molts cops!

—Però no hi viu ni hi treballa?

—No. Visc a Terrassa. Però m’agrada Tarragona i també seré candidat a l’alcaldia al maig.

—Parlem-ne, però, del territori. Què en pensa dels correbous de les Terres de l’Ebre?

—Cal abolir-los. Jo mateix vaig endegar una campanya de recollida de signatures fa uns anys sota el lema ‘Tallem amb la tortura’ i en vam aconseguir 70.000, que vam dur al Parlament.

—És tortura per als animals?

—Sí! L’animal pateix cremades als ulls, a banda de l’estrès. S’haurien d’eliminar, clarament.

—Més casos del territori: les famoses curses de ‘vaquilles’ que es fan al Morell per la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén. També hi estan en contra?

—És clar, cal abolir-los, com els correbous. L’animal pateix estrès i el fan córrer per l’asfalt, on poden prendre mal. És un risc. A més, també és una qüestió ètica: nosaltres tenim empatia amb els animals i veiem que s’està fent burla d’ells. Són festivitats que no ens agraden gens.

—Aquesta mateixa setmana, Reus ha presentat un pinso anticonceptiu per als coloms. Què n’opinen, d’aquesta mena de mesures?

—Això ens sembla bé! És una mesura ètica de control de plagues. Cal felicitar-los.

—És un cas similar als accidents provocats per senglars. Què cal fer en aquests casos, batudes de caça subvencionades per cada exemplar mort, com farà la Generalitat a Girona?

—Calen mesures més ètiques. S’està provant una vacuna d’esterilització de les femelles que sembla que dona bons resultats. És la nostra esperança. També caldria posar barreres naturals per evitar que els senglars baixin a les ciutats, així com instal·lar contenidors que no es tombin per evitar que vagin a alimentar-se.

—A Tarragona venim d’una polèmica amb les colònies de gats. Quina és la seva posició?

—Cal persistir amb el mètode ‘CER’: capturar, esterilitzar i retornar. Les colònies de gats cal respectar-les, però controlar-les. Però estem en contra del decret que pretenia traslladar gats a les protectores si són en determinades de la ciutat. És molt bèstia per a ells i acostuma a sortir malament.

David Martínez, candidat del PACMA per Tarragona.
David Martínez es mostra en contra de qualsevol tradició en què participin animals. | Àngel Ullate

 

Abolició de la caça i de la pesca esportiva

—Què en pensen, de la caça?

—Nosaltres aboliríem la caça, perquè maten animals, però també perquè amb el plom es contamina el medi ambient i perquè és un perill per a les persones.

—I la pesca?

—La pesca esportiva també l’aboliríem. Però respectem els professionals de la pesca i la dieta de la majoria de la gent, que consumeix peix. No ens agrada, com no ens agraden els escorxadors ni les granges, però hi són. Això ja és una qüestió que la gent, poc a poc, amb informació i per decisió pròpia anem virant cap a deixar de menjar carn i peix.

—Via lliure, doncs, a la pesca i la ramaderia?

—Cal regular coses! Hi ha uns estàndards de benestar animal i cal millorar les condicions dels exemplars.

El PACMA i el procés

—No podem evitar parlar del procés, atesa la situació del país. Què en pensa el PACMA?

—Som un partit transversal. A les eleccions plebiscitàries del 27-S de 2015 ens vam posicionar a favor del dret a decidir. Cal decidir-ho tot. Però no sé com arreglarem la situació del país.

—Què en penseu, de la situació dels presos?

—Com a partit no tenim posició, però personalment no m’agrada. Estem en contra de la violència policial de l’1-O, això sí.

—Per què la gent ha de votar el PACMA el 28 d’abril?

—Perquè la resta de partits ens proposen una involució, toros a la tele, derogar lleis contra la violència de gènere, discriminar el col·lectiu LGTBI… hem de millorar, hem d’anar endavant. Tenim molts problemes amb el canvi climàtic i només parlem de Catalunya, quan aquí es sacrifiquen 20 milions de porcs anualment, i tenim problemes amb la contaminació per purins, també. I és clar que cal parlar de tot, però com que ja hi ha partits que parlen d’aquests altres temes, nosaltres defensem els animals.

També et pot interessar