Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La platja de la Pineda, a Vila-seca

Vila-seca: sota l'ombra de Poblet

Unes eleccions municipals marcades per la retirada de l'Alcalde i President de la Diputació de Tarragona Josep Poblet

La platja de la Pineda, a Vila-seca
La platja de la Pineda, a Vila-seca | Cedida

 

A Vila-seca, al cor del Camp de Tarragona i de la Costa Daurada ha arribat l'hora, que semblava que no arribaria mai. Després de més de 25 anys de mandat un dels polítics més poderosos de la regió plega. Josep Poblet va agafar l'ajuntament de Vila-seca a mig mandat de Joan Maria Pujals, el segle passat, i ha aconseguit revalidar majories absolutes fins avui. Si ens fixem en la composició sociopolítica i el nombre total d'habitants de Vila-seca encara sembla més prodigiós que CiU aconseguís, encara el 2015, 11 regidors de 21 i més del 40% del vot, sense que cap altra força política contestés el poder de Poblet.

L'alcalde de Vila-seca Josep Poblet | Albert Fuertes

 

Al total domini social i polític, l'alcalde i president de la Diputació hi ha afegit un perfil prou transversal com per mantenir-se a l'òrbita del catalanisme però sense caure en la deriva independentista del PDeCAT que en un nucli de concentració de vot espanyolista —en un terme municipal on s'ajunten la indústria química i el turisme i ha atret molta gent en al·luvió— seria garantia de descavalcar del poder. A més Poblet, amb regidors dedicats ad hoc, ha controlat també durant tots aquests anys el vot important dels barris de La Plana i La Pineda. Poblet plega perquè el cicle s'ha acabat i no vol passar pel tràngol de perdre la majoria i també perquè  pinten bastos per a la seva dona, Ester Ventura, en l'imminent judici del cas INNOVA.

Vila-seca, malgrat ser un nucli important al rovell de l'àrea metropolitana de Tarragona,  té unes dinàmiques locals pròpies, a mig camí entre el poble i la ciutat en formació, i de vegades costa d'entendre des de fora. Però el nou cicle post-Poblet que s'inaugura pot normalitzar la composició política de l'ajuntament en relació al seu entorn més immediat. O no.

Pere Segura, l'hereu

L'encarregat de dur a terme la transició serà Pere Segura. A Vila-seca ningú no dubta que Josep Poblet continuarà movent fils entre bastidors. De fet, va ser el mateix alcalde qui va designar Segura com el seu delfí i el va posar a la llista de 2015. No sense contestació interna, ja que gent del partit que havia picat pedra durant anys havia alimentat alguna esperança de poder encapçalar la llista un cop Poblet ho deixés. Però no va anar així.

 

A més, Segura forma part d'una certa classe dirigent del municipi i  forma part del clan de Xavier Graset, una figura, la del periodista vila-secà, amb molta ascendència a la ciutat. Durant aquesta legislatura  Segura s'ha foguejat com a regidor de Cultura, però amb poca entesa amb les associacions locals del ram. S'ha carregat el Festival de música al carrer, però com a president del Patronat de Turisme ha impulsat la nova fira Tastum al Castell de Vila-seca.

Pere Segura
Pere Segura serà el candidat del PDECat a l'alcaldia de Vila-seca. | Àngel Ullate

 

Pere Segura és un enginyer de camins que treballa en una empresa constructora, de només 37 anys. Té tres fills i al poble té imatge una mica d'estirat. Per contrarestar-la i per ajudar a fer-se conèixer,  està fent una campanya que potencia la seva marca personal, prescindint de la matriu de PDeCAT, a la qual ha batejat com a Vila-seca Segura. En fi. Les seves opcions passaran per mantenir la maquinària implacable de Poblet, fer el seu rostre popular a la ciutat i no sortir massa del guió d'èxit del seu antecessor. Tot i així, ningú a l'agrupació local no compta en revalidar la majoria, però sí la victòria, perdent tres o quatre regidors.

Juan Antonio Ramírez, un home centrat

A les eleccions de 2015, i en un moment d'auge del partit taronja, qui es va acostar més als 11 regidors de Poblet va ser Juan Antonio Ramírez, amb 3 escons i el 15,5% dels vots. No és gran cosa però Ramírez, "Rami", ha destacat per ser un cap de l'oposició de perfil molt centrat i  allunyat de la dialèctica guerracivilista dels caps de llista de Cs. Potser perquè Poblet ha estat el primer en defugir les polèmiques i mocions estèrils relacionades amb el Procés, Ramírez no s'ha vist amb la necessitat de sortir del guió municipalista.

juan antonio ramírez
Juan Antonio Ramírez, regidor i alcaldable de C's a Vila-seca | Facebook / Juan Anton Ramírez

 

Ramírez és un empresari dedicat al fred industrial i a l'hosteleria, fundador i propietari de l'empresa local Ramifred i s'ha llaurat una bona imatge als plens municipals, on s'expressa majoritàriament en català. Aquest perfil liberal i poc procliu al radicalisme espanyolista el pot afavorir per recollir vot centrat provinent de CiU  si Segura no pot contenir la fuga, però el pot perjudicar si tenim en compte el gran resultat de VOX a Vila-seca en les recents eleccions generals i el fet que la formació d'extrema dreta no hagi pogut presentar una llista. Davant la sorpresa de propis i estranys, per cert, en una plaça que en principi li és molt favorable.

Mario Téllez, l'esquerra il·lustrada

Mario Téllez liderarà la llista electoral de Vila-seca en comú
Mario Téllez liderarà la llista electoral de Vila-seca en comú. | TarragonaDigital

 

Amb dos regidors, l'oposició més agressiva al govern de CiU ha estat la de  Vila-seca en Comú i Mario Téllez. Sociòleg, amb facilitat de paraula —que de vegades el fa caure en una deriva demagògica— i amb un electorat fidel i vertebrat, Téllez es mou amb agilitat per les xarxes socials i complementa l'acció al consistori amb l'activisme. El seu coneixement de les dinàmiques locals  i la feina feta aquests quatre anys pot fer que salvi els mobles en un moment de baixada d'expectatives generals per als Comuns.

Ivan Navarro, a posar ordre al PSC

El exportaveu dels socialistes de Vila-seca, Ander Basterretxea | Facebook/Ander Basterretxea

 

Si en algun partit de Vila-seca hi ha hagut mala maror és al PSC, Tot va començar quan el 2015 els quatre regidors del partit a l'Ajuntament, encapçalats pel portaveu Miñambres van plegar per desavinences amb el candidat designat  Ander Basterretxea, fins i tot acusant-lo d'haver-los canviat el pany de la seu. En cert sentit tenien raó perquè el basc va perdre dos regidors i va fer el pitjor resultat de la història del partit a la ciutat. Els quatre anys de Basterretxea als plenaris tampoc han estat bons i no ha pogut defensar la posició, de manera que la direcció regional del partit ha optat per substituir-lo a dit per Ivan Navarro, un polític completament desconegut a Vila-seca. El més divertit és que el repudiat Basterretxea no s'ha rendit. Concorrerà a l'alcaldia amb una llista anomenada Tot Per Vila-Seca-Centrats.

Josep Forasté, a esgarrapar vots del nou cicle

Representació del grup parlamentari Decidim Vila-seca, amb Josep Forasté al capdavant. | Decidim Vila-seca

 

També ERC, que a Vila-seca fa servir la marca Decidim, va treure un bon resultat el 2015, amb 2 regidors i un 10% dels sufragis. El fet que el partit republicà estigui a l'alça, que Josep Forasté ja tingui tota una legislatura d'experiència i que l'espai catalanista estigui en recomposició fan pensar que els resultats poden millorar. Dependrà molt del vot de Poblet que Segura no pugui acaparar, tenint en compte que ERC té moltes dificultats per arribar al vot de la gent gran, que ha demostrat molta fidelitat als convergents. L'aposta és Forasté, un home molt implicat en l'associacionisme de Vila-seca, que no era vist com un candidat seriós però que ha anat guanyant pes polític aquests quatre anys. Com a anècdota, l'exalcalde socialista Joan Clavé tamca la llista de Decidim Vila-seca.

El PP i Tercera Edad en Acción

El PP, que va aconseguir l'últim regidor de Vila-seca el 2015, presenta Gregorio Esteban. Però el que és sens dubte la nota pintoresca és la participació en les eleccions de Tercera Edad en Acción, un partit d'origen alacantí i d'àmbit espanyol que presenta la seva única candidatura de tot Catalunya a Vila-seca, encapçalada per Mariano Salmerón. De manera que la població del Tarragonès pot ser punta de llança de la gerontocràcia que ens espera. Si no aconsegueix controlar-ho Josep Poblet.