Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Més de mig milió de tarragonins estan cridats a les urnes aquest 28 d’abril

Els col·legis electorals obriran de nou del matí a vuit del vespre | A la circumscripció de Tarragona hi ha un total de sis diputats en joc i quatre senadors

Aquest diumenge es trien els sis representants tarragonins al Congrés dels Diputats. | Cedida

 

Ha arribat el dia. Després de dues mocions de censura, la primera triomfant en la història de la democràcia espanyola, la XIII legislatura ha passat a la història i la  XIV començarà a veure la llum aquest diumenge 28 d’abril quan s’obrin els col·legis electorals per a renovar les dues cambres de representació: el Congrés dels Diputats i el Senat.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

A la província de Tarragona, segons dades facilitades per la delegació del govern d’Espanya a Catalunya,  571.783 tarragonins i tarragonines estan cridats a les urnes, 2.020 urnes repartides en 372 locals electorals, arreu dels 184 municipis de la província. Els col·legis electorals obriran de nou del matí a vuit del vespre. Els resultats, així com l'evolució de la participació, el podreu seguir en el Minut a Minut especial de TarragonaDigital durant tota la jornada electoral, així com a la pàgina web habilitada pel ministeri de l'Interior espanyol per a l'ocasió. 

 

15 candidatures per a 6 diputats a Tarragona

Les eleccions generals de l’any 2016 van deixar un resultat totalment igualat: 1 diputat pel Partit Popular; 1 per Ciutadans; 1 pel PDeCAT; 1 per ERC; 1 pel PSC i 1 per Podem. Enguany, els electors tindran 15 candidatures al Congrés per triar i 13 al Senat per elegir els seus sis diputats i quatre senadors provincials. Ah, i per fer aquesta tria hi haurà disponibles 8.960.000 paperetes.

Dels 571.783 votants de Tarragona cal desgranar un total de 18.103 (la segona xifra més alta de Catalunya, darrere de Barcelona), que estan inscrits al CERA, el cens d’electors residents absents. Aquest vot es compta ja a la junta electoral i, darrerament, a la província ha tingut molt protagonisme, com bé recorden al Partit Popular, que van aconseguir salvar l’escó de diputat al Parlament d’Alejandro Fernández, a les eleccions del 21 de desembre de 2017, gràcies al vot CERA. Les sol·licituds admeses per aquest diumenge han sigut de 2.388 a la demarcació

I pel que fa al vot pel correu, enguany ha baixat, respecte a les anteriors generals, les de l’any 2016, el nombre de sol·licituds. Amb el termini ampliat, atesa la presència dels dies de festa de Setmana Santa pel mig, fins aquest passat divendres, 26 d’abril, 11.811 tarragonins i tarragonines han demanat exercir el seu dret a vot per correu. Tarragona presenta, una altra vegada la segona xifra més alta de tota Catalunya, darrere de la província de Barcelona (83.926 peticions de vot per correu).

Més de cinc milions de catalans, cridats a les urnes

Arreu del país, a les quatre circumscripcions,  un total de 5.588.095 catalans i catalanes podran exercir el seu dret a vot. La xifra supera, en 68.319 electors, el cens de les darreres eleccions generals, celebrades el 26 de juny de 2016.

Per províncies, 4.178.899 electors viuen a Barcelona; 571.783 a Tarragona; 522.857 a Girona i 314.556 a Lleida. Tots ells triaran el total de 47 diputats catalans que entraran al Congrés espanyol. Es tracta d'unes eleccions qualificades com a vitals pels diferents aspirants a la presidència del govern espanyol, però per motius ben diferents.

Mentre Pedro Sánchez, president en funcions, aspira a poder allargar la seva estança a la Moncloa una legislatura més, creu que en aquesta contesa està en joc una tria entre «el futur o involucionar amb el trio de Colón»; des del bloc de la dreta han manifestat que «és necessari fer fora a Sánchez perquè pactarà amb els enemics d'Espanya». 

També et pot interessar: