El tret de sortida a aquestes dues convocatòries electorals gairebé seguides, generals i municipals, el va donar, el passat 31 de març, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un míting a Tarragona, a l’Espai Firal del Palau de Congressos tarragoní, on situava als socialistes com a oferta electoral «entre l’independentisme i la dreta».
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Les eleccions de 2016, la XIII legislatura de la democràcia a Espanya, van repartir els sis escons que estan en joc a la demarcació de manera proporcional: un, Ciutadans; un, PSC; un, PP; un PDeCAT; un, ERC; un, Podem. Pràcticament totes les formacions, excepte Junts per Catalunya i Podem, han repetit cap de cartell electoral en aquesta campanya.
En Comú Podem, guanyadors de les eleccions a Tarragona en les darreres generals, va canviar a Fèlix Alonso per Ismael Cortés; mentre que els independentistes de Junts per Catalunya van situar com a cap de llista al conseller Josep Rull, en un moviment que han repetit en les quatre circumscripcions catalanes.
TarragonaDigital ha entrevistat als sis principals candidats.També ha donat veu a PACMA, formació a la qual certes enquestes atorguen la possibilitat d’obtenir representació, i a VOX. Aquests darrers no han concedit entrevistes en aquesta campanya electoral.
La victòria, en mans del PSC o ERC
Aquest diumenge 28 d’abril tot apunta que la victòria, a Tarragona, se l’endurà o bé el PSC o bé Esquerra. Els socialistes han apostat pel veterà Joan Ruiz, qui ja ha liderat la llista en anteriors ocasions, que fa més de deu anys que està a la carrera de San Jerónimo.
Ruiz, a aquest mitjà, negava que el seu govern, el govern de Pedro Sánchez, fos un govern de gestos: «No sé d’on ho treuen. Per primera vegada, als pressupostos de l’Estat hi havia una partida per estudiar una variant ferroviària per l’interior. Però és clar, entre els independentistes i la dreta van tombar els pressupostos».
Preguntat sobre un possible indult als presos catalans que estan sent jutjats davant el Tribunal Suprem pels fets de la tardor de l’any 2017, Joan Ruiz responia el següent: «Indult als presos? Primer hi ha d’haver sentència, després ja en parlarem».
I pel que fa a Jordi Salvador, el candidat republicà, l’altre gran aspirant a la victòria, aquest assegurava, segons va explicar a TarragonaDigital, que «una victòria nostra aquest diumenge enviaria un missatge molt bonic al món». Salvador també manifestava, amb fermesa, que la unitat independentista «existeix. Estem a la presó i a l’exili junts» però puntualitzava que «si volem eixamplar la base independentista, hem de poder parlar de models socials diferents».
Ciutadans i PP, missatges semblants pel que fa a Catalunya
En una visita a Tarragona per part del líder català d’En Comú Podem, Jaume Asens, l’advocat i polític barceloní assegurava que «un vot a Esquerra, un vot a Gabriel Rufián, pot acabar amb Albert Rivera com a vicepresident del govern». Posava així sobre la taula un tema de molt d’interès: les polítiques de pactes electorals.
El candidat de Ciutadans per Tarragona, Sergio del Campo, era rotund: «mantindrem el vet a Pedro Sánchez. De fet, s’ha exclòs ell mateix de qualsevol acord amb nosaltres pactant pressupostos i mesures polítiques amb aquelles formacions que han donat un cop a la democràcia a Catalunya». Encara dins la carpeta electoral, el polític taronja deia que «els independentistes han estat alimentats amb les mentides del procés».
En l’àmbit econòmic, del Campo separava a la seva formació del Partit Popular, a qui li han ofert la mà per arribar a un acord de govern mantes vegades, i explicava que «hem tingut uns anys de creixement econòmic que haurien pogut servir per fer un seguit de reformes estructurals que no s’han fet».
El candidat conservador, Jordi Roca, era molt contundent a l’hora de valorar la situació econòmica actual:«en nou mesos els socialistes han fet tant de mal com alguns anys del senyor Zapatero i estan prenent les mateixes decisions que l’any 2008». I sobre la situació catalana: «a Catalunya necessitem veritat i llibertat».
Un nou cap de llista pels anteriors guanyadors a Tarragona
El representant de Podem, l’anterior força guanyada a la demarcació en unes eleccions generals, Ismael Cortés, ha comès alguna relliscada sobre temes de la província, sobretot en l’àmbit d’infraestructures ferroviàries però s’ha mullat contundentment sobre la situació política catalana assegurant que «evidentment que són presos polítics».
Josep Rull es dirigia, el passat cinc d’abril, i per carta, a 300 persones assistents a un acte de Junts per Catalunya al Refugi número 1 del Port de Tarragona. Rull afirmava, a través de la seva dona, Meritxell Lluís, que «anem a Madrid a defensar els interessos concrets de la gent d’aquestes comarques però també hi anem a abordar el problema català des de la defensa irrenunciable al dret a l’autodeterminació».
Rull reiterava la mateixa línia argumental, en una entrevista publicada per TarragonaDigital la vetlla de Sant Jordi, assegurant que «no anem a Madrid a bloquejar, però tampoc donarem xecs en blanc».