Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
encomu

Podem, un partit «en reconstrucció» a les comarques de Tarragona

El partit celebrarà primàries a finals de març per triar els candidats al Parlament

Imatge de la llista electoral d'En Comú Podem Tarragona a Torreforta durant la nit electoral de les eleccions municipals de l'any passat
Hermán Pinedo, en primera fila amb camisa blava, és un dels càrrecs municipals més destacats de la formació morada a Catalunya | Clàudia Calduch

Podem  es troba en un moment contradictori. D'una banda mai havia gaudit de tant  poder com fins ara. D'una altra, mai havia comptat amb tan poc suport electoral com fins ara, en la seva curta existència.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Podemos és una  galàxia de partits amb una gran estrella al centre. L'estrella és Pablo Iglesias i la galàxia es pot conformar per la via ideològica, com la frustrada associació dels morats amb el moviment Anticapitalista andalús, o nacionalista, com els vincles amb els Comuns o les marees gallegues. Iglesias no ha dubtat a  sacrificar la direcció del partit a Catalunya les vegades que ha calgut i ha manat subordinar la seva formació al país als interessos d'un partit molt pròxim com els Comuns.

A la província de Tarragona, Podem és un  partit en reconstrucció que ha sacrificat a un dels seus principals peons, el regidor de l'equip de govern tarragoní, Hermán Pinedo, obrint-li un expedient que encara no està resolt i deixant a una capital catalana sense secretari general.

La sensació que no hi ha ningú dirigint el rumb dels morats a les comarques tarragonines encara s'ha fet més evident des de la gestora instal·lada a Catalunya pel secretari d'Organització de Podemos, Alberto Rodríguez. 21 dels 30 membres del Consell Ciutadà català van signar un document demanant el relleu de la secretària general catalana, Noelia Bail, i la convocatòria de primàries per a l'elecció dels càrrecs orgànics.

Els socis, els Comuns, viuen molt més tranquils i, sense gaires sotragades, s'han consolidat en municipis tan destacats com Tarragona, amb Carla Aguilar al capdavant, o Vila-seca, amb el seu regidor Mario Téllez, com a nom més destacat.

Sense vincles entre el partit i el regidor municipal

El mes d'octubre de l'any passat,Podem Catalunya va destituir al regidor del govern municipal de Tarragona, Hermán Pinedo, com a secretari general de la formació a la ciutat. Una decisió molt contundent i políticament molt difícil d'entendre. No debades, Pinedo és un dels càrrecs locals més rellevants, en l'àmbit municipal català, de Podem. Quatre mesos després d'aquell anunci, el partit, «a la província està desaparegut. Podem Catalunya no té cap mena de relació amb el món local».

«Ara bé», apunta una de les fonts consultades per a l'elaboració d'aquest reportatge, «sí que hi ha petits grups de gent, a municipis com Reus, Salou, Cambrils o Vila-seca, que miren de moure's, de fer alguna cosa, però és molt poca gent».

Aquestes fonts contraposen la situació de Podem amb la dels  Comuns: «estan molt més  implicats  al territori de  Tarragona i han establert vincles amb diferents entitats socials». I sobre la situació del grup municipal afegeixen que «no manté cap mena de relacions amb els representants polítics de Podem al Parlament i al Congrés. Ara bé, la coordinadora Comuns Podem a Tarragona funciona prou bé i manté bones relacions amb la direcció dels Comuns a Barcelona».

 

El partit a la província, «adaptant-se als processos interns oberts»

Podem sembla viure un moment «d'aigües tranquil·les» o de pau del cementiri, depèn de quina porta es truqui per demanar informació. El fet cert és que té per davant un període de congressos molt atapeït: a finals de març, el partit celebrarà la III assemblea ciutadana de Podemos estatal; a finals de maig, es durà a terme l'assemblea ciutadana de Podem Catalunya i un cop passades aquestes dues dates del calendari, el partit encararà la carpeta municipal.

Amb aquests processos de «democràcia interna» oberts la direcció política de Tarragona ha quedat en mans «de l'actual direcció de Podem Catalunya. El partit s'està adaptant a aquests processos».

Així mateix, a finals d'aquest mes de març, hi ha convocades unes eleccions primàries per a triar els candidats a les pròximes eleccions al Parlament. Fonts de Podem consideren que Yolanda López, la diputada vendrellenca dels morats al parc de la Ciutadella, «ha fet una bona feina».

Ismael Cortés, al centre, amb els membres de la candidatura d'En Comú Podem per Tarragona durant la nit electoral de les darreres eleccions generals
Podem compta amb dos diputats: la vendrellenca Yolanda López, a la imatge en primera fila amb jersei rosa, al Parlament; i Ismael Cortés, al centre de la foto amb camisa blanca i americana negra, al Congrés dels Diputats | TarragonaDigital

I pel que fa a l'altre representant tarragoní, aquest cop al Congrés dels Diputats,  Ismael Cortés, aquestes fonts apunten «que el grau d'implicació de Cortés amb la província ha augmentat molt». De fet, Ismael Cortés, que va aterrar a Tarragona no sense polèmica i substituint un nom històric com el de l'altafullenc Fèlix Alonso, ha assistit, en els darrers dies, a una reunió de Podem Catalunya de càrrecs electes. Una mostra d'això, d'aquest augment del vincle de Cortés amb Tarragona, és la presència del diputat a les manifestacions veïnals arran de la greu explosió química d'IQOXE i la pregunta al Congrés, sobre aquest assumpte, que Ismael Cortés està enllestint.