L'OMS i les autoritats aeronàutiques internacionals han donat a l'Aeroport de Reus l'Acreditació de Salut Aeroportuària.

L'Aeroport de Reus rep l'acreditació d'«aeroport segur»

L'Acreditació de Salut Aeroportuària que Consell Internacional d'Aeroports i l'OMS, entre altres, han atorgat a l'aeroport, dóna vigor a les mesures que Aena ha dut a terme per garantir la seguretat dels treballadors i els passatgers

L'Aeroport de Reus ha rebut la certificació del programa d'Acreditació de Salut Aeroportuària del Consell Internacional d'Aeroports (ACI). El programa avalua el compliment de les mesures sanitàries recomanades per l'ACI, l'Organització d'Aviació Civil Internacional, l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA), el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'Acreditació de Salut Aeroportuària demostra el compromís de l'Aeroport amb la seguretat

Els objectius del  Pla de Recuperació Operativa  que Aena, gestora de l'aeroport, desenvolupa des de l'abril de 2020 s'alineen amb les recomanacions sanitàries i d'higiene del conjunt d'organitzacions aeroportuàries i de la salut. Així, l'anomenada Acreditació de Salut Aeroportuària dóna vigor al compromís d'Aena amb les mesures adoptades per garantir la seguretat de treballadors i passatgers arran de la Covid-19. Un compromís que busca tornar a recuperar la confiança dels viatgers en el transport aeri, posat en qüestió en alguns moments de la pandèmia. 

A més de l’Aeroport de Reus, també ha obtingut l’acreditació els aeroports de La Corunya, de Múrcia, Almeria, Astúries, Granada i Jaén, Xeres, Santiago de Compostel·la, Santander, Vigo i Saragossa. En total, són una trentena els aeroports de la xarxa d’Aena que compten amb l'Acreditació de Salut Aeroportuària, entre ells els aeroports del Prat  i el Girona-Costa Brava. La resta d’aeroports de la xarxa d’Aena es troben en el final del procés de tramitació.

Segons ha publicat el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), el transport aeri s'ha demostrat com un entorn de baixa propagació del virus. En el seu àmbit, s'hi han declarat menys de l'1% dels casos detectats de Covid-19. En el cas d'Aena, el Consell Internacional d'Aeroports ha certificat el reforç de la neteja, la desinfecció a les instal·lacions, el control dels aforaments màxims permesos i l'adaptació dels diferents processos operatius a la nova realitat.

Aena ha instal·lat diverses eines i serveis de neteja i prevenció a l'Aeroport

En aquest sentit, Aena ha desenvolupat a la seva xarxa, és a dir, a l'Aeroport de Reus, entre altres, diversos tipus de mesures de neteja, desinfecció i seguretat  preventiva. S'han col·locat quaranta-cinc mampares protectores per diversos punts de la terminal, s'ha instal·lat taulells de facturació, portes d'embarcament, filtres de seguretat, dispensadors de gel hidroalcohòlic, aixetes i saboneres automàtiques o punts d'informació al passatger, entre altres.

A més, s'ha incorporat senyalització informativa mitjançant pantalles digitals, marques, cartells i megafonia amb missatges que demanen l'ús de mascareta, la distància personal o la higiene de mans. En paral·lel, els passatgers  poden consultar a la pàgina web d’Aena la informació actualitzada relativa a les mesures implantades als aeroports, les recomanacions per al seu viatge —tant abans de dirigir-se a l’aeroport com una vegada a la instal·lació, a l’avió i a l’aeroport de destinació— i les restriccions vigents als diferents territoris. 

El director de l'Aeroport de Reus,  Juan Crespo, assenyala en un comunicat que amb aquesta certificació —s'acredita als passatgers que l'aeroport ha adaptat les seves instal·lacions per garantir que puguin tornar a volar amb confiança i seguretat». «L'aeroport està preparat per reprendre la seva funció de portal d'entrada a Catalunya i contribuir a la recuperació del turisme al  Camp de Tarragona  i les Terres de l’Ebre», ha conclòs Crespo.