Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Plaça del Mercadal de Reus en primer pla, amb l'Ajuntament al fons

Reus atura l'ús i la compra de màquines d'ozó com a desinfectants contra el coronavirus

El ple, per unanimitat, ha aprovat paralitzar la mesura, almenys, fins que hi hagi un posicionament d'estaments superiors

L'Ajuntament de Reus atura l'ús de la màquina d'ozó que es feia servir per desinfectar, principalment, les instal·lacions i els vehicles de la Guàrdia Urbana. El govern també ha paralitzat la compra de les cinc màquines restants que es van anunciar per desinfectar espais municipals. La mesura es mantindrà fins que algun estament superior estipuli de manera clara si es recomana o es desaconsella fer servir l'ozó contra el coronavirus.

Així s'ha explicat arran d'una de les mocions del ple d'aquest divendres, presentada per la CUP. Tal com ja van fer quan el govern reusenc va anunciar que faria servir màquines d'ozó, han posat sobre la taula la manca d'un posicionament oficial clar per part de la Generalitat, el Ministeri de Sanitat o la Unió Europea.

Els cupaires recriminaven, per una banda, que s'hagués impulsat la desinfecció a través de l'ozó sense tenir cap certificació de la seva eficàcia o dels seus possibles efectes adversos per la salut. En segon lloc, tal com han recordat també durant el ple, que el mateix govern, a través de la regidoria de Salut, publiqués documentació que feia referència a la falta d'evidències mentre, des de la de Medi Ambient i Recursos Humans, s'optava per comprar i fer servir aquestes màquines.

Plaça del Mercadal de Reus en primer pla, amb l'Ajuntament al fons
Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Reus | Laia Solanellas

L'oposició reclama rigor al govern

«És una llàstima que una administració pública com l'Ajuntament de Reus hagi caigut en la temptació d'entrar en aquest negoci que moltes comercialitzadores estan fent», ha encetat Marta Llorens, portaveu de la CUP. «Hem vist que aquest govern de coalició no ha fet la pràctica d'allò que defensava», ha etzibat.

Durant la seva exposició ha insistit que «esperem que hi hagi una acció immediata i es retiri aquest mètode de desinfecció que científicament hi ha visions que el desaconsellen». Ha recriminat, també, que Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient i Recursos Humans, parlés de l'ozó com un mètode recomanat per l'Organització Mundial de la Salut per combatre el coronavirus quan no existeix, afirma, cap documentació de l'OMS en aquest sentit.

La mesura ha rebut esmenes del govern i, finalment, s'ha aprovat per unanimitat. Des de Cs, la seva portaveu, Débora García, ha exposat que «l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units ha fet una llista dels elements desinfectants contra Covid-19; no hi ha l'ozó». En aquesta línia, ha subratllat, «hem sentit que l'ozó no és encertat per fer-lo servir com a desinfectant; no veiem que tingui les suficients garanties».

També el PSC s'ha mostrat favorable a deixar de fer sevir aquest mètode. Andreu Martín, portaveu local, ha explicat que «a hores d'ara no ho sabem». Ha reconegut que «aquestes mesures està clar que es fan per protegir els treballadors, però també ha criticat que a la documentació facilitada pel govern «hi ha un informe del Ministeri de Sanitat que parla de l'ozó per desinfectar equipaments mèdics, però no és el que estem tractant».

L'alcalde de Reus durant un ple telemàtic.
Imatge d'arxiu d'un ple telemàtic de l'Ajuntament de Reus | Laia Solanellas

El govern deixa de fer servir la màquina d'ozó

En el torn de rèplica, Daniel Rubio ha recordat que «la paraula coronavirus la vam començar a sentir el mes de desembre de l'any passat, és una pandèmia molt nova; estem davant d'una situació desconeguda». En aquest sentit, com ha anat repetint el govern els darrers mesos, s'ha anat actuant a remolc de les circumstàncies.

Rubio ha exposat que «l'ozó s'ha utilitzat sobretot als vehicles de al Guàrida Urbana; quan es realitza la compra d'una màquina es van seguir una sèrie de criteris, es van agafar algunes dades que es creien que aportarien llum en un moment de dubtes». Defensa que, segons el Ministeri de Sanitat, «en el procés d'esterlització dels quiròfans, l'ozó està autoritzat».

Assegura també que «l'informe de l'OMS diu que l'ozó és un dels components més eficients per desinfectar qualsevol mena d'organismes». En l'àmbit espanyol ha destacat, el Ministeri ha emès aquest mes d'abril una llista de viricides on no hi ha l'ozó, però es reconeix que se'n comercialitzen màquines amb l'autorització de la Unió Europea.

Subratlla que s'ha fet servir segons les recomanacions del fabricant, que impliquen no fer servir les màquines amb la presència de persones i que, quan torni a ocupar l'espai, s'hagi ventilat i hi entrin protegides. «L'ozó no l'utilitzem com a única mesura, és una mesura complementària», ha insistit Rubio.

Per tot plegat, ha anunciat, «amb el criteri de prudència, es retira la màquina fins que hi hagi un estament superior que pugui avalar o descartar el seu ús». Ha conclòs, també, que «la màquina que s'ha comprat té la seva homologació, l'ús d'aquesta màquina ha servit com a complement i no està prohibida».