L’Ajuntament de Reus instal·larà plaques fotovoltaiques a totes les escoles de la ciutat. El consistori desplegarà la infraestructura en els pròxims tres anys, una inversió que tindrà un cost de 300.000 euros. Així ho ha anunciat el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, en el Dia Mundial de l’Energia, instituït el 14 de febrer amb l’objectiu de promoure l’ús de fonts d’energia alternatives i fer disminuir l’ús d’energies no renovables.
[predef]reus-144[/predef]
Segons ha indicat Rubio amb aquesta mesura les escoles de la ciutat «quedaran 100% cobertes». A més, ha explicat que amb aquest projecte «no busquem la venda d’energia sinó l’autoconsum». El desplegament es farà en tres fases diferents, any a any. «Creiem que l’ús de l’escola coincideix amb l’horari de màxima audiència fotovoltaica. D’aquesta manera ens assegurem percentatge molt alt de l’ús dels centres educatius», ha detallat Rubio.
De cara al futur, no ha descartat que les plaques fotovoltaiques s’instal·lin en altres dependències municipals com ara centres cívics, biblioteques o el mateix Ajuntament.
La ciutat compta amb set instal·lacions de plaques fotovoltaiques en equipaments municipals
El regidor del ram ha fet balanç de l’aposta municipal per la producció d’energia renovable i, concretament, de l’obtenció d’energia elèctrica a partir d’energia solar fotovoltaica. Una font d’energia renovable, inesgotable i no contaminant. L’any 2007 es va posar en marxa la primera instal·lació d’aquestes característiques a la ciutat. Concretament, a la Biblioteca Xavier Amorós amb una potència de 10 kWp.
Actualment, hi ha sis instal·lacions més en equipaments municipals: Gaudí Centre amb una potència de 13,8 kWp; Escola General Prim, amb 45 kWp; a l'Escola Joan Rebull, amb 55 kWp; l'Escola Rosa Sensat, amb 30 kWp; Escola Montsant, amb 20 kWp; ,i a l'Escola Teresa Miquel i Pàmies; amb 45 kWp. Totes les instal·lacions estan connectades a la xarxa per aprofitar també la venda de l'energia elèctrica generada.
L'energia anual produïda per les set instal·lacions fotovoltaiques municipals és de 421.769 kWh; electricitat suficient per abastir 117 llars, tenint en compte que una llar de quatre membres pot consumir entorn d'uns 3600 kWh l'any. Segons el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, el punt òptim seria «disposar de bateries que poguessin emmagatzemar aquesta energia i administrar-la». Per aquest motiu, ha reclamat suport econòmic per part de la Generalitat i el Govern de l’Estat amb subvencions que permetin la compra d’aquestes bateries, sigui en l’àmbit públic com el privat.
Altres apostes de futur
En paral·lel, el consistori també està treballant en la creació del Pla Reus Energia i el Pla d’Energia Sostenible. El primer projecte preveu crear una comercialitzadora municipal d’energia que, segons Rubio, es vol desenvolupar durant aquest mandat. «Actualment estem visitant altres municipis per conèixer les seves experiències», ha detallat Rubio.
Pel que fa al segon pla, aquest té previst establir el marc per instal·lar plaques solars en altres dependències municipals, la regulació de la normativa de les instal·lacions, la creació de bonificacions per implementar plaques en l’àmbit privat o campanyes de sensibilització d’aquesta energia.