Els dipòsits esfèrics que hi ha a la planta Vila-seca II d'Ercros havien d'estar soterrats des de l'any 2004. Tal com avança el Diari de Tarragona, aquest era un dels compromisos que va assolir la fàbrica, quan encara era Aiscondel, amb l'Ajuntament de Vila-seca i que van rubricar les dues parts en una roda de premsa celebrada el 24 d'abril del 2001. Aquesta setmana, els dipòsits han estat notícia arran de la investigació engegada pels Mossos d'Esquadra, amb escorcolls a les seus de l'empresa i al consistori vila-secà.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
L'any 2005, l'empresa química va passar a mans d'Ercros i els nous propietaris mai van arribar a executar el projecte de substitució d'aquests tancs. Cal recordar que en aquest temps, a més del canvi de propietat, l'empresa ha passat per greus dificultats econòmiques i un canvi de normativa que va obligar a modificar el sistema de producció de la planta de Vila-seca. Tot plegat va portar la fàbrica a anunciar un ERO en una crisi que va estar a punt de suposar el seu tancament.
Converses entre l'Ajuntament de Vila-seca i Ercros per executar les obres pendents
Fonts municipals consultades per TarragonaDigital han explicat que els darrers anys s'han mantingut converses amb la companyia amb relació a aquestes obres pendents i que el compromís encara es manté vigent. Tot i això, el projecte de soterrament s'hauria d'actualitzar i adaptar a la normativa actual.
El conveni urbanístic signat entre Aiscondel i l'Ajuntament de Vila-seca l'any 2001 per la modernització de la planta constava de tres punts. Només el soterrament dels dipòsits s'ha quedat en l'aire. La companyia sí que va eliminar un altre tanc esfèric d'emmagatzematge d'etilè, el mateix 2001; i també va reduir a la meitat la capacitat d'emmagatzematge d'un altre producte anomenat dicloroetà (EDC), eliminant un altre dels tancs existents, l'any 2003. L'any 2004 era el termini màxim per substituir les tres esferes per tancs cilíndrics semi-soterrats en la mateixa zona on encara hi són 16 anys després.
Els dipòsits esfèrics contenen clorur de vinil, un material que serveix per a la fabricació de PVC
Aquests grans dipòsits esfèrics que investiguen els Mossos contenen clorur de vinil (VCM), un gas incolor, volàtil i dolç a l'olfacte que s'emmagatzema a pressió per tal de convertir-lo en líquid i fer-lo més fàcil de manipular. El clorur de vinil serveix per a la producció de resines policlorur de vinil (PVC); és extremadament inflamable i està classificat com a carcinogen per l'Agència Europea de Productes Químics (ECHA).
Arran dels escorcolls, des d'Ercros han defensat la legalitat de totes les seves instal·lacions i asseguren que tenen tots els permisos administratius, autoritzacions ambientals i estudis de seguretat en regla.