Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dipòsits de l'empresa Ercros a Vila-seca.

Ercros i els dipòsits pròxims a Vila-seca, investigats pels Mossos d'Esquadra

Registres a les seus de l'empresa i a l'Ajuntament de Vila-seca | Primeres reaccions d'Ercros

Una parella de Mossos d'Esquadra entrant a l'Ajuntament de Vila-seca el dimecres 12 de febrer de 2020
Els Mossos d'Esquadra escorcollen l'Ajuntament de Vila-seca i les dependències d'Ercros a Vila-seca i Barcelona | Àngel Ullate

Els Mossos d'Esquadra han començat les entrades a les seus de l'empresa Ercros a Vila-seca i a Barcelona als voltants de les vuit del matí. El motiu de la recerca en aquests llocs s'ha descobert en passar les hores i, segons ha pogut saber Tarragonadigital, s'estaria buscant documentació  sobre els tres dipòsits  de l'empresa química que estan situats al polígon del municipi de la Costa Daurada, concretament, a la planta de Vila-seca II. Aquests, podrien estar incomplint la normativa de seguretat i suposar un risc per a la població. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L'escorcoll a les dependències d'Ercros, fa més de deu hores que està en marxa, mentre que a l'edifici del consistori de Vila-seca, situat a la plaça de l'Església número 26, ja en porten vuit, on continuen realitzant registres en recerca de la informació requerida pel jutjat d'Instrucció número 2 de Tarragona.

Entrada a l'Ajuntament de Vila-seca

Les primeres reaccions a l'incident han estat quan l'Àrea d'Investigació Criminal del Camp de Tarragona i la Unitat Central d'Informació Forense del Cos dels Mossos d'Esquadra han entrat a les dependències de l'Ajuntament de Vila-seca. En aquest moment, pocs minuts després de les deu del matí, han saltat les alarmes per la presència policial al consistori. Instants després, però, s'ha descobert el motiu real de l'entrada dels Mossos d'Esquadra.

L'alcalde de Vila-seca Pere Segura ha explicat que venien a buscar «documentació per una investigació que fa referència a l'empresa Ercros», motiu pel qual han facilitat tota la informació que requerien els agents.

Ercros reacciona a la investigació

Les primeres reaccions de l'empresa Ercros han estat durant el migdia d'aquest dimecres, 12 de febrer. Des de la companyia química, han assegurat que les esferes d'emmagatzematge —motiu dels registres— «disposen de tots els permisos  administratius, autoritzacions ambientals i estudis de seguretat perceptius».

També assegura que no coneix l'origen de les actuacions judicials, però que hi col·labora «plenament». Així mateix, estan convençuts que durant la investigació «quedarà acreditat que totes les seves instal·lacions compleixen amb la legislació que li és d'aplicació».

Dipòsits de l'empresa Ercros a Vila-seca.
S'estaria buscant documentació sobre els tres dipòsits d'Ercros que estan situats al polígon de Vila-seca | Àngel Ullate

Els dipòsits contenen clorur de vinil, un gas amb el qual es fabrica PVC

Els dipòsits que investiguen els Mossos contenen clorur de vinil (VCM), un gas incolor, volàtil i dolç a l'olfacte que s'emmagatzema a pressió per tal de convertir-lo en líquid i fer-lo més fàcil de manipular. El clorur de vinil és extremadament inflamable i està classificat com a carcinogen  per l'Agència Europea de Productes Químics (ECHA).

Es tracta d'un producte intermedi per a la producció de resines policlorur de vinil (PVC), un plàstic amb múltiples aplicacions en la fabricació de marcs de portes i finestres; envasos alimentaris, mèdics i cosmètics; components per al sector de l'automoció; canonades i cables elèctrics, entre altres.

Aquesta planta de la fàbrica de Vila-seca II és capaç de produir 175.000 tones anuals de VCM, la qual cosa la converteix en el segon productor a l'Estat, segons detalla la companyia. Consumeix al voltant de 120.000 tones anuals de clor, que se subministra en la seva majoria des de la planta veïna d'electròlisi de clor i sosa a Vila-seca I, també d'Ercros.

La fàbrica de Vila-seca II va començar l'activitat l'any 1969, sota la propietat d'Aiscondel, amb la posada en marxa de la planta de cloració directa. Segons informa el web de l'empresa, les instal·lacions de PVC es van posar en marxa el 1976 i, un any després, ho va fer la planta de clorur de vinil monòmer (VCM). El 1985 Aiscondel es va integrar en el Grup Aragonesas i el 2005, amb l'adquisició d'aquest grup per part d'Ercros, Vila-seca II va quedar dins la divisió de plàstics de la companyia.

També et pot interessar: