Imatge d'arxiu de l'edifici Tecnoparc del polígon del mateix nom de Reus

L'Ajuntament de Reus s'estalviarà 2,5 milions d'euros del crèdit de l'edifici Tecnoparc

L'operació de crèdit permetrà estalviar-se, el primer any, 875.000 euros

L'Ajuntament de Reus durà a terme una operació de crèdit que li permetrà estalviar-se 2,5 milions d'euros en despeses financeres relacionades a la construcció de l'edifici Tecnoparc. El consistori engegarà aquest mateix dimecres i aprovarà definitivament la setmana vinent demanar un crèdit per cancel·lar el préstec actual, però amb una diferència substancial en les condicions del crèdit.

Tot plegat arranca l'any 2011 amb la construcció de l'edifici Tecnoparc, per a la qual Redessa, empresa municipal, va contraure un préstec de 37,6 milions d'euros fins al 2031. Les quotes del crèdit les assumeix l'Ajuntament de manera directa i, actualment, encara queden pendents de retornar 25,7 milions d'euros.

Ara, el consistori demanarà un crèdit de 25,7 milions d'euros per cancel·lar el que tenien fins ara, però el nou préstec té millors condicions de les que tenia el que ara es cancel·larà. «L'avantatge és en els costos financers; passem d'un tipus d'interès variable que actualment es troba al voltant d'un 8%, a un tipus fix de l'1%», ha detallat Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda.

L'estalvi econòmic s'incorporarà al pla de contingència

«En cap cas suposa un augment de l'endeutament municipal perquè les obligacions de pagar les quotes del préstec ja estaven reconegudes, no genera nou deute», ha remarcat. Tenint en compte les comissions i despeses associades a l'operació, assegura, «suposa un estalvi global de 2,5 milions d'euros» concentrats en els pròxims anys.

Així doncs, entre ara i el 2031, l'Ajuntament de Reus s'estalviarà de pagar 2,5 milions d'euros de despeses financeres que es quedaran a les arques municipals. L'estalvi del primer any és de 870.000 euros que, segons ha anunciat la regidora d'Hisenda, es destinaran directament al fons de contingència.

Passarà de comptar amb un milió d'euros a gairebé dos, uns diners que es volen tenir per si cal reaccionar novament davant de la crisi generada per la pandèmia. L'operació de crèdit s'exposarà aquest dimecres a la comissió informativa d'Hisenda i es passarà a aprovació del plenari municipal dimecres vinent, 30 de desembre, en una sessió extraordinària. Un procés financer que, segons ha tret pit la regidora, s'ha pogut fer per «la millora de la situació econòmica de l'Ajuntament i la caiguda de l'endeutament de l'Hospital en 52 milions d'euros».