El govern de Reus aprovarà, divendres vinent de manera inicial, l'expedient de pressupostos municipals per al 2021. Un expedient que la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, qualifica de «realista» i expansiu». Numèricament suposa reduir un milió i mig el pressupost municipal, fins als 122 milions d'euros, una disminució que s'explica pel canvi de mans de l'Hospital Sant Joan.
Caballero assegura que «donem resposta a les necessitats de la ciutadania en una doble direcció, l'atenció als més vulnerables i la generació d'activitat econòmica». Ha recordat, de nou, la congelació de la majoria d'ordenances municipals i la modificació d'algunes en el que el govern ha definit com «la reforma fiscal més important de la història recent de la ciutat».
La regidora d'Hisenda ha anunciat que els ingressos ordinaris es preveuen superiors als d'enguany en 3.375.000 euros. Ha volgut deixar clar, però, que «en absolut creix per la modificació de les ordenances fiscals», recordant que les ordenances s'han congelat.
Tot i que s'ha tornat a consultar al govern al respecte, se segueix desconeixent la previsió de l'impacte que poden tenir les bonificacions fiscals anunciades. S'havia apuntat que es donaria a conèixer quan es presentés el pressupost, però aquest dimecres Caballero ha respost que «no podem considerar el seu impacte al pressupost mentre no siguin casos reals; això vindria més quan s'apliquen les ordenances, que comencen el 2021, l'impacte el tindràs a l'exercici següent».
Del carril bici de Blancafort a la vianalització del raval de Santa Anna
Pel que fa al pla d'inversions, puja a 8,5 milions d'euros, al voltant d'un 30% més que el d'aquest 2020. Caballero ha destacat alguna de les partides que s'hi contemplen, com una nova edició dels pressupostos participatius per valor de 750.000 euros. Fa prop d'un any es va anunciar que la convocatòria passaria a fer-se cada dos anys.
Es va anunciar que la partida seria l'equivalent de dos anys, és a dir, 1,5 milions d'euros. Amb la pandèmia, però, els 750.000 euros que correspondrien al 2020 es van destinar al Pla de Reactivació, motiu pel qual la partida del 2021 es limita als 750.000 euros habituals en aquesta convocatòria.
Entre les inversions que ja tenen un destí assignat hi destaquen els 485.000 euros que han de servir per pagar la part que correspon a l'Ajuntament de la construcció del carril bici fins a la urbanització Blancafort. També figura al pressupost la vianalització del raval Santa Anna, on es destinaran 180.000 euros per a les fases 1 i 2.
Encara en aquest àmbit, l'Ajuntament destinarà 100.000 euros al Pla de Mobilitat Urbana, que inclou el Pla Específic de la Bicicleta. Pel que fa a obres, hi figura una partida de 47.000 euros per la part de finançament que correspon a l'Ajuntament del projecte per arreglar el pont del barri Gaudí.
També es redactaran els projectes de les rotondes d'accés a la urbanització Mas Carpa i a la zona d'urgències de l'Hospital Sant Joan amb 40.000 euros de pressupost. En l'apartat de nous equipaments, «les primeres actuacions» del Parc de Lliscament i del complex esportiu amb piscina coberta suposaran 400.000 euros per a cada projecte.
Es projectarà un escenari al Parc de Sant Jordi
A l'expedient s'hi preveu el projecte de 300.000 euros de pressupost d'instal·lar plaques solars als edificis municipals i una partida de 80.000 euros per instal·lar nous carregadors per a vehicles elèctrics. També s'hi planteja la redacció del projecte executiu del Centre Cívic Gregal per 185.000 euros.
Encara amb partides de sis xifres, s'han planificat actuacions de millora al Gaudí Centre amb un pressupost de 145.000 euros, inversions a l'edifici de Mas Carandell per 115.000 euros i les inversions en el mobiliari del Centre Social El Roser per valor de 111.000 euros.
També es donarà continuïtat al projecte de Jardins Educatius de les Escoles Bressol Municipals amb un cost de 100.000 euros i es durà a terme l'estudi per redefinir el Parc de Sant Jordi i incorporar-hi un escenari amb 40.000 euros. Es tracta d'un dels principals projectes plantejats en l'àmbit cultural aquest mandat, ja que ha d'acabar acollint programació estable.
Per últim, entre les inversions més destacades pel govern, hi ha 331.000 euros previstos en matèria de seguretat i Guàrdia Urbana. Inclouen la renovació de la flota de la policia local amb 136.000 euros, l'adequació de diferents equipaments en matèria de seguretat amb 125.000 i la següent fase del pla de videovigilància amb 70.000 euros.
Els pisos buits i l'Hospital incrementen els ingressos
A finals del 2019 es va anunciar, per part del govern de Reus, l'increment del 50% en el cost de l'IBI d'aquells pisos que fes dos anys que no tinguessin ningú empadronat ni cap servei donat d'alta. Es tracta d'una clàusula que es va incloure a les ordenances fiscals d'aquest 2020, però que ja llavors s'explicava que no es podria aplicar fins al 2021.
El pressupost de l'any vinent, doncs, ja la té en compte, i es preveu ingressar 500.000 euros en aquest concepte. També tindrà pes en aquesta partida l'Hospital Sant Joan, amb un IBI que rondarà, segons les previsions municipals, els 700.000 euros. De fet, ha aclarit Caballero, «si descomptéssim l'efecte de l'Hospital, aquest pressupost pujaria 3,3 milions d'euros».
Es refereix al fet que, fins ara, l'Hospital Sant Joan en mans de l'Ajuntament no suposava un ingrés per a les arques municipals. Ara serà la Generalitat qui pagui el seu IBI i, per tant, una partida positiva en el balanç municipal. La comparativa de la regidora estableix que, si al pressupost del 2020 no es tingués en compte la despesa de l'Hospital, el del 2021 seria 3,3 milions superior.
Un milió d'euros de contingència
«Som conscients que l'escenari 2021 és incert, per això treballem amb previsió i el pressupost de l'Ajuntament preveu un fons de contingència d'un milió d'euros», ha explicat. No es preveu, ara mateix, repetir el Pla de Reactivació o establir una política de mesures similars.
Tot i que, insisteix, «estem en una situació complicada i incerta», la pandèmia no ha tingut efecte directe en les inversions, més enllà de poder modificar els terminis d'execució. Ha argumentat que «l'impacte important que pot produir una pandèmia és l'efecte que pot tenir en els ingressos corrents i els efectes que poden tenir a la despesa corrent».
«No hem renunciat, com a acció de govern, a cap de les inversions», assegura Mariluz Caballero. «Els plans d'inversió venen finançats, normalment, per crèdits que demana l'Ajuntament, i que per poder accedir a aquests crèdits cal ser un Ajuntament solvent», ha reivindicat.