Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Plaça del Mercadal de Reus en primer pla, amb l'Ajuntament al fons

El govern de Reus aprova, en solitari, les ordenances fiscals del 2021

Oposició i govern han repetit, a la sessió plenària, els arguments defensats els últims dies

La Plaça del Mercadal de Reus en primer pla, amb l'Ajuntament al fons
El govern de Reus aprova, en solitari, les ordenances fiscals del 2021 | Laia Solanellas

Sense canvis de guió, el govern de Reus ha aprovat en solitari les ordenances fiscals per al 2021. La majoria d'impostos i taxes queden congelats, però la part més mediàtica de l'expedient són les bonificacions que el govern va anunciar per atraure grans empreses, generar ocupació i impulsar la construcció d'habitatge protegit.

L'oposició hi ha tancat la porta. PSC, Cs i CUPhan votat en contra de l'expedient, en general, amb arguments coincidents. Tots tres partits critiquen que aquestes ordenances no tinguin en compte les petites i mitjanes empreses, les microempreses o els autònoms, un perfil empresarial que suposa la gran majoria del teixit de Reus, afirmen.

El govern insisteix que és «la reforma fiscal més important dels darrers anys»

Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, ho ha rebatut. Ha assegurat que a aquests perfils ja se'ls ha tingut en compte a través del Pla de Reactivació Econòmica i Social. Ha etzibat, referint-se a tota l'oposició, que «no han entès gairebé res de la reforma que estem plantejant, i ho dic amb certa preocupació».

Una desqualificació que el portaveu del PSC, Andreu Martín, ha respost dient que és l'única resposta que té el govern davant de qui no està d'acord amb ells, «ens diuen que no ho entenem i ja està», ha etzibat. Davant de les crítiques rebudes, ha assegurat que l'Ajuntament de Reus, a través de bonificacions fiscals de caràcter social «ha injectat 8,4 milions d'euros directament a la ciutadania».

Ha insistit que es tracta de «la reforma fiscal més important dels darrers anys», una etiqueta que l'oposició nega, però que Caballero assegura que és objectiva. Ha insistit, també, que «Reus és de les ciutats del país amb una pressió fiscal més baixa», en relació amb les crítiques rebudes aquesta setmana per haver apujat l'IBI prop d'un 10% l'any passat, un augment que la regidora d'Hisenda ha matisat qualificant-lo d'«actualització». Ha sentenciat, finalment, que amb el nou paquet d'ordenances «Reus se situa a la capçalera fiscal del país».

Carles Pellicer, Montserrat Vilella i Jaume Renyer en una taula seguint el ple municipal
El ple d'avui ha servit per aprovar les ordenances fiscals | Ajuntament de Reus

«Una alcaldada del senyor Pellicer»

Per part de la CUP s'ha insistit en les crítiques que ja es van fer aquesta setmana quan van anunciar que hi votarien en contra. La portaveu Marta Llorens ha criticat que el govern tregui pit d'haver establert que cal que la contractació sigui estable per accedir a les bonificacions, però que, a la pràctica, no s'especifiqui quina tipologia de contracte s'ho consideren.

Ha acabat per carregar, de nou, contra el que consideren un expedient que posa en pràctica la «política d'amiguets» perquè, etziba, «sembla que sigui una modificació d'ordenança feta a mida». De nou ha tornat a posar sobre la taula el futur Mercadona del passeig de Misericòrdia, al solar de la Sedera, i el projecte de la Hispània, on es preveu menys habitatge protegit del que la CUP considera que caldria.

«On són?», ha preguntat Llorens als regidors d'ERC per donar suport a unes ordenances fiscals que no contemplen la fiscalitat progressiva a la qual s'havien compromès en campanya. De fet, ha resumit l'expedient d'avui com «una alcaldada del senyor Pellicer que ha donat molt poca maniobra» a la resta del govern.

Cs portarà les bonificacions a les plaques solars als jutjats

Cs, per la seva banda, ha criticat que es parli de crear ocupació en lloc de fomentar-la. Segons ha explicat la portaveu, Débora García, la diferència és que si es bonifiqués el foment de l'ocupació, també s'inclourien les empreses que mantinguin les plantilles actuals. «S'estan intentant salvar els llocs de treball que ja existeixen i vostès creen una bonificació per als que creïn 25 llocs de cop», ha criticat.

«El que demanen és una barbaritat», ha afegit. Ha carregat, també contra el requisit que les noves ofertes de feina s'hagin de tramitar a través de l'Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell. Per últim també ha considerat que està mal plantejada la bonificació per als particulars que instal·lin plaques solars perquè, assegura, en deixa fora aquells que apliquin mesures per a l'aprofitament tèrmic.

Segons ha exposat García, la llei espanyola vigent els té en compte tots dos i, segons ha anunciat, si el govern manté la voluntat d'aplicar la bonificació només a la instal·lació de plaques solars, Cs ho portarà als tribunals.

«Arriben a vendre tant de fum que al final ens ofegarem tots»

El PSC, darrer grup de l'oposició en intervenir, ha tornat a posar incís en el que consideren unes ordenances que obliden el gruix del teixit empresarial de Reus. «De la majoria d'empreses de la ciutat no se'n parla, en aquestes ordenances, exclouen la majoria de la ciutadania, empreses i autònoms de la ciutat», ha sentenciat Andreu Martín, portaveu socialista.

Ha insistit que amb la situació actual, que una empresa s'instal·li a Reus no implica que hi generi llocs de treball. Al contrari, apunta, si es vol crear empreses locals, el perfil de grans empreses no és ni majoritari ni adequat. Per últim ha tornat a criticar l'absència d'un estudi que justifiqui l'expedient d'ordenances que s'ha aprovat avui o que prevegi quina quantitat econòmica deixarà d'ingressar l'Ajuntament quan s'apliquin; «arriben a vendre tant de fum que al final ens ofegarem tots», ha etzibat.

En el cas de la bonificació per a la instal·lació de plaques solars, Martín ha apuntat que, si ara s'ha modificat eliminant criteris restrictius ha sigut perquè, fins ara, no s'havia rebut ni una sola sol·licitud. És a dir, que ningú s'havia interessat en l'anterior paquet de bonificacions com un incentiu per instal·lar plaques solars a casa seva.