Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la zona blava que actualment hi ha a l'antiga Hispània

El projecte de l'antiga Hispània de Reus començarà a caminar «en breu»

S'hi preveu habitatge de protecció oficial i de mercat, locals comercials, espai lliure i un aparcament subterrani municipal

Imatge de la zona blava que actualment hi ha a l'antiga Hispània
El de l'antiga Hispània és un dels grans projectes del mandat per al govern de Reus | Laia Riba

El projecte de l'antiga Hispània de Reus es posa en marxa, o almenys els passos previs. El govern ha anunciat, aquests dimarts, que «en breu» engegarà una ronda de consultes preliminars perquè les empreses del sector facin aportacions per acabar de tancar el projecte.

La idea actual és la construcció d'una vuitantena de pisos, una part dels quals de protecció oficial, espais comercials, equipaments públics i un aparcament municipal. La iniciativa, segons ha explicat Carles Pellicer, Alcalde de Reus, persegueix quatre objectius.

Lluitar contra l'exclusió residencial, incrementar l'oferta d'habitatge assequible, millorar la qualitat del parc d'habitatges de la ciutat i dinamitzar el sector de la construcció. Es tracta, de fet, d'una de les promeses electorals de Junts per Reus, que segons el batlle suposa «un projecte important, transcendent, que fa temps que hi treballem; caminem per fer el millor projecte possible, no ens interessa tant el 'quan' si no la qualitat del projecte».

Marina Berasategui i Carles Pellicer a la tarima de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
El govern engegarà, a través de Reus Mobilitat i Serveis, les consultes prèvies per al projecte de l'antiga Hispània | Jordi Olària Gras

Habitatge protegit i de mercat, espais comercials i aparcament

L'avantprojecte actual contempla una actuació de 4.800 metres quadrats on s'aixecaran dos edificis d'habitatges en forma de 'V'. Una ala anirà paral·lela al carrer d'Arnavat i Vilaró —uneix la Riera de Miró i d'Aragó amb la plaça de la Sang—, i l'altra al futur carrer per a vianants que connectarà el raval de Sant Pere amb les Rieres.

Aquesta connexió no serà gaire lluny de les actuals entrades a l'aparcament de zona blava des del raval i des de la Riera perquè, segons s'ha detallat, ha d'acabar desembocant també al carrer de l'Aigua Nova i el carrer de l'Àngel. De la vuitantena d'habitatges previstos, 35 es contemplen dins dels criteris de l'Habitatge de Protecció Oficial, respectant el 30% que fixa la llei, però amb la possibilitat que, si les empreses interessades en la roda de consultes ho consideren oportú, pugui ampliar-se'n la proporció.

L'avantprojecte situa aquests pisos a l'edifici que donarà al carrer d'Arnavat i Vilaró. Al segon edifici, amb la façana al nou carrer, tindrà la mateixa altura que el primer, de baixos i quatre plantes, acollirà els 45 habitatges de mercat lliure. Es contemplen, també, 1.073 metres quadrats per a equipaments públics; «estem analitzant l'ús que li donarem», detalla la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui.

L'avantprojecte també contempla reservar 685 metres quadrats per a locals comercials als baixos dels edificis, i un aparcament subterrani de tres plantes amb unes 400 places. L'aparcament s'incorporarà a la xarxa municipal de pàrquings i tindrà els accessos a la Riera de Miró i al carrer d'Arnavat i Vilaró. Completarà el projecte un espai lliure de 2.400 metres quadrats entre el pas per a vianants i els carrers d'Eugeni Mata i de l'Àngel de la Guarda.

Plànols de l'avantprojecte urbanístic de l'antiga Hispània de Reus
Els plànols actuals mostren la distribució de l'actuació urbanística | Ajuntament de Reus

Sense calendari previst, però projectat a mitjà termini

Reus Mobilitat i Serveis iniciarà «en breu» la fase de consultes preliminars de mercat, que durarà 60 dies. Passats aquests dos mesos es redactarà la licitació del projecte definitiu, que serà el que surti a concurs públic. «Tenim el projecte clar», sentencia Pellicer, «però també és cert que la pandèmia està generant canvis socials i econòmics que hem de tenir en compte», matisa.

Aquesta fase de consultes es fa perquè les empreses del sector puguin acabar de perfilar la manera com es durà a terme el projecte. Des del model d'inversió i el pes de la pota pública i de la privada, fins al volum d'habitatge protegit seran qüestions que les empreses del sector valoraran durant aquesta ronda de consultes, un mecanisme que, tal com se subratlla des del govern, està previst per la llei de contractes públics precisament amb aquests objectius.


«Iniciar el període de consultes preliminars ens ha de donar molta informació per acabar de definir el projecte en funció què hi ha al mercat», aclareix Teresa Pallarès, regidora d'Habitatge. Apunta que «per totes aquestes situacions de vulnerabilitat arran de la pandèmia hi haurà diferents ajuts de la Generalitat o d'Europa per als Habitatges de Protecció Oficial, i el mercat privat pot plantejar solucions que en aquest moment a nosaltres ens podrien interessar».

És en aquesta línia on el govern no descarta ampliar la proporció d'habitatge protegit inicial. De la mateixa manera s'ha d'acabar de definir de quina manera es finança el projecte, i quina proporció de pressupost hi aporta l'Ajuntament i quin l'empresa constructora. Una possibilitat que no es descarta en aquesta línia, com ja es treballa també per al barri del Carme, és que la cessió del solar municipal pugui rebaixar l'aportació econòmica pública.