Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del passeig de Sunyer de Reus amb un senyal que indica el límit de velocitat i la preferència que hi tenen les bicicletes

L'Ajuntament de Reus planteja les primeres passes per regular la nova mobilitat

La Comissió de Mobilitat Sostenible s'estrena impulsant la redacció d'una Ordenança i licitant la revisió del Pla de Mobilitat

Imatge del passeig de Sunyer de Reus amb un senyal que indica el límit de velocitat i la preferència que hi tenen les bicicletes
Primeres passes per regular les noves mobilitats a Reus | Jordi Olària Gras

L'Ajuntament de Reus ja compta amb una Comissió Especial de Mobilitat Sostenible en marxa. Les primeres decisions que s'hi han pres, segons informa el govern municipal, són impulsar la redacció d'una nova Ordenança de Mobilitat i engegar el procés per revisar el Pla de Mobilitat Urbana de Reus.

L'organisme el presideix la vicealcaldessa de la ciutat, Noemí Llauradó, que considera que la feina de la comissió és establir de quina manera s'adapta Reus a les noves mobilitats. La nova ordenança ha de servir, afirma, per treballar «a partir de la regulació de l'ús de la mobilitat pels espais urbans, especialment amb criteris de sostenibilitat».

Pel que fa al Pla de Mobilitat, ho ha de fer «a partir de la planificació de les infraestructures de mobilitat i l'ordenança». En tots dos casos es crearà un grup de treball que s'encarregui de cada projecte, una metodologia que, segons Llauradó, «permetrà crear sinergies entre els equips de treball per donar major validesa i solidesa als dos documents».

Un Pla i una Ordenança per regular les noves mobilitats a Reus

El document, de fet, no es treballarà només internament, sinó que ja s'ha aprovat licitar un contracte públic amb 70.000 euros de pressupost perquè una empresa externa el revisi seguint els criteris que estableixi el govern local. Es tracta d'un document del 2010 que, amb l'aparició i la proliferació de noves mobilitats, ha quedat desfasat.

És aquest document el que ha d'adaptar i contemplar el Pla Específic de la Bicicleta. Fins ara, i en paral·lel, s'havien establert els anomenats carrils de convivència. Es tracta de carrers en els quals les bicicletes tenen preferència, un canvi respecte a la realitat actual que s'hauria d'acabar estenent força més del que ho està ara.

Pel que fa a l'Ordenança de Mobilitat, ha de substituir l'Ordenança de Circulació, però també arribar a modificar altres normatives municipals que intervinguin en la mobilitat. Un exemple és la polèmica Ordenança de Civisme, que ja restringeix la circulació de bicicletes i patinets.

Aquesta nova normativa municipal ha de servir, segons el govern, «per tal de donar seguretat a la ciutadania i promogui i faciliti les modalitats de transport més sostenibles que actualment ja s’estan donant a la ciutat». En aquest grup de treball s'obre la porta a la participació d'agents externs a l'Ajuntament.