Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Mariluz Maria Luz Caballero regidora Hisenda Reus

Reus passarà a convocar els pressupostos participatius cada dos anys

Es fa per «millorar la gestió del procés» | El pla d'inversions 2020 se centra en el manteniment de la ciutat i l'execució dels projectes ja engegats

Mariluz Maria Luz Caballero regidora Hisenda Reus
Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda de l'Ajuntament de Reus, durant la roda de premsa | Jordi Olària Gras

L'Ajuntament de Reus passarà de convocar els pressupostos participatius cada any, a fer-ho cada dos anys. El pressupost serà l'equivalent de sumar el de dos anys, és a dir, 1,5 milions d'euros per al 2020 i la mateixa quantitat per al 2022. Així ho marca el pla d'inversions dels pressupostos del 2020, que s'ha presentat avui i detalla la partida ja anunciada, de 6,5 milions d'euros.

[predef]reus-144[/predef]

«Els pressupostos participatius passen a ser bianuals per a una millor gestió del procés», ha explicat la regidora d'Hisenda de Reus, Mariluz Caballero. Ha afegit, però que «mantenim i consolidem aquest nou model de participació, que s'ha mostrat eficaç en les darreres edicions i estem segurs que ho tornarà a ser». Tot i considerar-lo eficaç fins ara, el govern ha optat per reduir les convocatòries a una cada dos anys amb un pressupost d'1,5 milions d'euros, la suma de dues convocatòries anuals.

Capçalera del govern de Reus al saló de plens
Imatge de la capçalera del govern de Reus al saló de plens | Jordi Olària Gras

Presentat el pla d'inversions 2020

El govern municipal va aprovar el pressupost del 2020 el passat 25 d'octubre. L'oposició va criticar que no s'expliqués el pla d'inversions, de 6,5 milions d'euros, que incloïen els comptes. Tampoc s'havia exposat amb la presentació del Pla d'Acció Municipal que es va fer el 20 de novembre. Avui, finalment, la regidora de l'àmbit ha exposat algunes partides d'aquest pla d'inversions 2020 de l'Ajuntament de Reus.

Caballero ha insistit que «avui tanquem el cercle, tenim el PAM, els pressupostos, les ordenances i les inversions; ens hauria agradat explicar tot l'expedient econòmic de manera ordenada, però com saben, les limitacions de la llei electoral van fer que fos inviable explicar el PAM i les inversions en període electoral». Dels 6,5 milions d'euros, 2 es finançaran a través del Fons Estatal d'Inversió Local, i els 4,5 restants, a través de crèdit contret pel consistori.

Imatge d'una sessió col·lectiva dels pressupostos participatius de Reus | Jordi Olària Gras

Participació i via pública: 3,4 milions d'euros

La partida més abundant de les que ha desgranat aquest divendres Martiluz Caballero és la dels pressupostos participatius del 2020. Suposa 1,5 milions d'euros, als quals se sumarà també una partida per millorar la plataforma de votació i de gestió dels projectes que s'hi presentin. La següent partida, en volum econòmic, de les que ha presentat la regidora d'Hisenda és la de via pública.

S'hi destinaran 1.142.000 euros en un paquet que, per una banda, inclou projectes de manteniment i la millora d'asfaltat, voreres, passos de vianants, fonts, enllumenat, jardineria i camins amb 872.000 euros. El completa la renovació de la flota de vehicles i la maquinària de les Brigades Municipals amb un pressupost de 270.000 euros. L'àmbit de la via pública s'inclou en el que el PAM titula 'espai urbà', i que compta amb 785.000 euros de pressupost per desenvolupar en tres línies.

En primer lloc, 370.000 euros per desplegar el Pla de la Bicicleta i per actualitzar el Pla de Mobilitat Urbana, a més d'instal·lar nous punts de càrrega per a vehicles elèctrics a la via pública, fora dels aparcaments municipals. 211.000 euros es destinaran a renovar el parc de vehicles municipals i a instal·lar sistemes de generació d'energia elèctrica en edificis municipals. Per últim, es contemplen 204.000 euros per comprar material i nous vehicles per a la Guàrdia Urbana, a més de desplegar la següent fase del pla de videovigilància, amb noves càmeres a la via pública.

cal massó
Imatge d'arxiu del Centre d'Art Cal Massó de Reus | Cedida

700.000 euros per als equipaments municipals

Diversos equipaments municipals rebran inversions per al manteniment o la millora durant el 2020, segons el pla presentat avui. 287.000 euros s'invertiran en equipaments culturals, com la Casa Rull, el Teatre Bartrina, el CIMIR o La Palma, majoritàriament, amb actuacions de manteniment i posada al dia. Dins d'aquest capítol, des del govern es destaquen els 45.000 euros previstos per a les dues biblioteques, 20.500 dels quals per a la compra de llibres, es detalla.

També es mencionen els 40.000 euros previstos per a Cal Massó, així com els 25.000 pressupostats com a inversió al Museu de Reus perquè es redactin projectes museogràfics permanents a l'espai. A l'àmbit esportiu es destinaran 215.000 euros dels quals 105.000 serviran per al manteniment de l'aigua calenta sanitària de la zona esportiva del districte cinquè.

Prop de 207.000 euros es destinaran a l'àmbit educatiu, des de la millora de diverses escoles —150.000 euros— fins a executar projectes com els patis oberts —28.000 euros— o el jardí educatiu de l'Escola Bressol Municipal Montsant i algunes millores al de la Ginesta —29.000 euros—.

La reforma del passeig de la Boca de la Mina està previst que tingui un termini d'execució d'un any
Imatge recent del passeig de la Boca de la Mina, en plena reforma | Adrià Morte

Mig milió d'euros per al passeig de la Boca de la Mina

El projecte de reforma del passeig de la Boca de la Mina segueix en marxa, i no s'hauria d'aturar segons el que preveu el pla d'inversions 2020. Després de les actuals obres, que han de servir, entre altres, per donar llum al Parc de les Olors, la següent fase contempla la construcció del Jardí Agrari amb un pressupost de 490.000 euros. A la partida s'hi sumen 12.000 euros més per a la creació de rutes culturals vinculades a la remodelació d'aquest espai.

Projectes de smart city per 370.000 euros

El darrer dels capítols, en volum d'inversió, que ha exposat Mariluz Caballero és el del projecte Reus Smart City —ciutat intel·ligent, en anglès—. Entre altres projectes, aquesta inversió preveu redactar un Pla Smart de Ciutat, millorar el servei de Wifi públic, digitalitzar la gestió dels rebuts, automatitzar la contractació pública per mitjans electrònics, implementar nous tràmits electrònics, millorar l'eina per a queixes i suggeriments de la ciutadania i impulsar les comunicacions electròniques de l'Ajuntament.