Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de grup dels alumnes del SIEI, les professores i el regidor d'Educació

Els alumnes del Pi del Burgar recuperen la venda d'enciams al Mercat Central de Reus

Es tracta d'un dels projectes d'experiència vital que desenvolupen sota el nom de Com anar sols per la vida

El Mercat Central de Reus ha tingut, aquest dijous una nova parada temporal. Es tracta de la dels alumnes de l'ESO de l'Institut Escola Pi del Burgar, que per setè any hi han portat els enciams que han cultivat a l'hort de l'escola per vendre'ls. Després de tres anys de parèntesi han recuperat aquesta dinàmica, que al llarg de l'any també repeteixen dirigida als pares i als professors del centre.

Fa deu anys que tenen en marxa el projecte Com anar sols per la vida, que inclou diferents activitats per «fomentar l'autonomia en el dia a dia dels alumnes amb necessitats educatives especials greus i permanents que tenim a secundària a l'escola» tal com ho defineix Sandra Badia, tutora del Suport Intensiu a l'Educació Inclusiva del Pi del Burgar.

La iniciativa de posar parada al Mercat Central es treballa amb coordinació amb la regidora d'Educació. El regidor Daniel Recasens valora especialment que «fa una connexió molt clara entre el que passa a la ciutat i el que passa a l'escola, però posant l'atenció en un col·lectiu especialment desafavorit si no fos per iniciatives com aquesta», i que el busquen «no és cap etiqueta, sinó l'autonomia».

L'hort com una classe més per fer-hi matèries curriculars

A més d'incentivar la seva autonomia, la filosofia del SIEI i dels projectes que hi desenvolupen també busca «la inclusió d'aquests alumnes dins de l'aula, el centre i la comunitat, el seu desenvolupament emocional i que tinguin aprenentatges curriculars aplicats a la vida diària».

Els alumnes del SIEI compaginen classes curriculars ordinàries amb el seu grup amb els projectes integrats dins del Com anar sols per la vida, com és el de l'hort. «El plantem, el cultivem i el cuidem i l'aprofitem per fer activitats curriculars, des de matemàtiques fins a llengua», explica Sandra Badia.

«Quan collim la verdura fem venda, el primer trimestre als pares, el segon als professors, i l'últim trimestre ens deixen fer una paradeta d'enciams aquí al Mercat», relata. Els enciams de l'hort del Pi del Burgar «els hem anat a comprar a l'Hort d'en Ros, i després els hem plantat a l'hort del SIEI de l'institut», explica l'Izan, un dels alumnes.

Dos alumnes de l'Institut Escola Pi del Burgar venen un enciam a una dona al Mercat Central de Reus
Els alumnes del SIEI del Pi del Burgar venen al Mercat Central els enciams que han cultivat al centre | Jordi Olària Gras

Posar parada al Mercat els permet assolir tots els objectius que planteja el projecte global, «els alumnes poden manipular monedes en una situació real, fan operacions de càlcul mental, es relacionen amb gent fora de l'escola, practiquen l'expressió oral...». Amb els anys de bagatge que acumula el projecte, Sandra Badia afirma que «creiem que és una bona manera d'ensenyar, que els alumnes aprenguin».

«A més de ser vivencial, ells ho viuen com una cosa divertida, és una manera d'aprendre manipulant i jugant; és un projecte que dona fruits i s'ha anat consolidant», afegeix. La valoració positiva no la fan només des del centre, sinó que el 2020 se'ls va reconèixer com una pràctica de referència d'innovació pedagògica des del departament d'Educació.

De vendre enciams a preparar esmorzars o ajudar a casa

Sota el paraigua de Com anar sols per la vida s'hi desenvolupen, a més de l'hort, altres projectes. Hi ha hagut anys que han tingut un galliner, que els permetia tenir una botiga d'ous dins de l'escola; «això ens permetia dur la comptabilitat dins d'una empresa». Un altre projecte és el de servei d'esmorzars.

Una vegada a la setmana presentaven una carta d'entrepans al professorat, i els que volien, els encomanaven l'esmorzar. Llavors, els alumnes del SIEI «interpretaven la comanda, anàvem a comprar, fèiem els entrepans, els veníem i tornàvem a fer la comptabilitat», explica Sandra Badia.

També compten amb el projecte de desplaçaments. Els alumnes escullen un lloc de la ciutat on volen anar, interpreten el mapa de Reus i els horaris del transport amb l'objectiu «que aprenguin a moure's de manera autònoma per la ciutat». Juntament amb el dels esmorzars, dos dels projectes que més agraden a alumnes com l'Izan.

Un altre dels exemples de projectes que desenvolupen és el de les tasques de la llar, que de nou implicava una feina prèvia a l'aula. El següent pas era anar a casa d'algun dels alumnes o de les professores a practicar tasques de la llar. Els mateixos alumnes fan de mestres per als d'infantil, d'àrees com la psicomotricitat o l'explicació de l'hort.

Redactar notícies per al web del centre o preparar receptes de cuina son altres dels projectes que es desenvolupen dins del SIEI del Pi del Burgar. Una sèrie de propostes que persegueixen uns objectius comuns: «Autonomia, aprenentatges curriculars bàsics, desenvolupament emocional i inclusió».