Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Marina Berasategui, Carles Pellicer i Teresa Pallarès a la zona blava de l'antiga Hispània

L'antiga Hispània de Reus tindrà 63 pisos, pàrquing municipal i 15,9 milions d'inversió

S'hi faran 63 pisos, un aparcament subterrani de tres plantes i una plaça | Gairebé tots els pisos seran de protecció oficial

El projecte de l'antiga Hispània de Reus es posarà en marxa l'any vinent. L'Ajuntament de Reus i Reus Mobilitat i Serveis invertiran, el 2022, uns 15 milions d'euros per executar les obres. Es duran a terme, previsiblement, entre l'any vinent i el 2023 i el global de l'actuació es pressuposta en 15,9 milions d'euros.

A l'actual aparcament de zona blava s'hi construirà una plaça d'uns 2.114 metres quadrats, un bloc de 1.019 metres quadrats amb 60 pisos protegits i una petita promoció de tres habitatges privats. És en aquest àmbit on s'implicarà Redessa, l'empresa municipal que gestionarà els habitatges públics. A sota s'hi farà un aparcament de la xarxa municipal de tres plantes amb 330 places en total.

Els baixos dels edificis els ocuparan equipaments municipals i, en menor mesura, locals comercials. El projecte ja s'havia anunciat, i ja s'havia aprovat el Pla de Millora Urbana i s'havien mantingut converses prèvies amb agents privats. Aquest dijous, el govern municipal ha presentat, de manera més definitiva, la transformació que ha de viure aquesta pastilla urbanística.

La transformació de l'antiga Hispània començarà l'any vinent

Es descarta que el projecte acabi abans que ho faci el mandat, entre maig i juny del 2023, tot i que podria estar «molt avançat» a meitats d'aquell any. Dels 60 pisos protegits, 48 seran públics, gestionats per l'empresa municipal Redessa. Els 12 restants es regiran per les condicions de l'habitatge de protecció oficial, però els gestionarà un promotor privat.

És una de les característiques que es va establir arran de les converses prèvies mantingudes amb agents del sector. Completarà l'oferta d'habitatge un paquet de tres pisos de renda lliure a l'actual entrada pel raval de Sant Pere a la zona blava. Es deixarà el pas per a vianants obert, i els pisos quedaran construïts a sobre, formant un passatge.

L'actuació deixarà una plaça que unirà aquesta entrada amb el camí de l'Aigua Nova, a l'altra banda de la Riera d'Aragó. Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha destacat la construcció d'«una plaça que enllaçarà el centre de la ciutat amb el barri d'Horts de Miró». També ha recordat que el projecte forma part tant del Pla d'Acció Municipal com dels compromisos electorals dels partits de govern.

Quinze milions d'euros d'inversió per al 2022

El govern de Reus va anunciar, fa uns dies, que el pla d'inversions per al 2022 seria de 19,5 milions d'euros. Uns deu milions, pràcticament la meitat del total, es destinaran a les obres de l'antiga Hispània. S'hi sumaran uns cinc milions més invertits per Reus Mobilitat i Serveis, l'empresa municipal que gestiona els aparcaments municipals.

Comptant els 15.176.578 euros d'inversió pública, el pressupost total del projecte és de 15.960.356 euros. Restaran 783.778 euros, que són els que aportarà el promotor privat que s'encarregui dels tres pisos de renda lliure del raval de Sant Pere. Tot plegat s'ha de posar en marxa l'any vinent.

Segons s'ha detallat aquest dijous, el projecte executiu de l'aparcament quedarà redactat el mes de novembre. El projecte executiu de l'edifici es preveu que quedi enllestit el mes de febrer. A partir d'aquí es trauran a licitació pública l'execució de les obres.

Teresa Pallarès, regidora d'Habitatge i consellera delegada de Redessa, ha posat en relleu «el compromís d'aquest equip de govern amb les polítiques d'habitatge». Ha recordat que sempre s'ha admès que a Reus hi falta habitatge en general i habitatge protegit en concret. «Queda feina per fer, però també se n'ha fet molta», ha apuntat.

Seixanta pisos, 330 places d'aparcament i una nova plaça

Deixant de banda els tres pisos de renda lliure, els 60 restants quedaran sota el paraigua de l'habitatge protegit. Els 12 que gestionarà un promotor privat podran ser de venda o de lloguer, però sempre segons els criteris de preu i condicions marcats per la Generalitat. Els 48 restants, sota el paraigua de Redessa, es destinaran al lloguer.

«Es fa una aposta clara per habitatge de protecció oficial», ha insistit Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat i presidenta de Reus Mobilitat i Serveis. Urbanísticament en subratlla «la continuïtat amb el camí de l'Aigua Nova» a través de la futura plaça. «Aquest espai públic donarà continuïtat del centre cap al casal de gent gran, el CAP Horts de Miró o el Centre Cívic Llevant», ha aclarit.

S'aixecarà un edifici de quatre plantes en forma de 'V' amb un aparcament subterrani de 330 places repartides en tres plantes. Una façana del bloc de pisos donarà al carrer de Josep Maria Arnavat i Vilaró, que connecta la Riera amb la plaça de la Sang. El segon braç de l'edifici tindrà la façana a la nova plaça.

Els habitatges no tindran aparcament associat, sinó que podran fer servir el pàrquing subterrani a través dels abonaments habituals. S'ha descartat, per tant, reservar una part d'aquest equipament per als futurs inquilins d'aquests edificis. Pel que fa als baixos, es destinaran principalment a equipaments municipals que encara no s'han definit i, una petita part, a locals comercials.