Prop d'una vintena d'aparadors i persianes del raval de Sant Pere i de Robuster de Reus s'han convertit en galeries d'art. Aquesta és la filosofia darrere de l'última actuació del programa Reus Espais Vius. L'objectiu és fer «més visibles» aquests locals, actualment desocupats, per impulsar la implantació de nous negocis.
Hi han participat divuit artistes de la regió, alumnes de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona i també del col·legi Sant Josep. Aquest cap de setmana s'ha donat per inaugurada l'actuació, motiu pel qual es va tallar la circulació als dos ravals. La música també hi va tenir acte de presència gràcies als estudiants de l'Escola de Música del Centre de Lectura i del grup Le Meme.
L'exposició, comissionada per Meritxell Perpinyà, tenia un fil conductor amb dues potes. Totes les expressions artístiques que s'hi han plasmat aborden un concepte relacionat amb dues possibles problemàtiques. Per una banda, les qüestions mediambientals, i per l'altra, els problemes socials.
De fet, les obres mateixes s'han generat a través de materials reciclats o reutilitzats. S'ha volgut fer incís en aquest aspecte, el d'aprofitar «els residus que generem les persones en la nostra quotidianitat». Prèviament s'havia dut a terme una campanya amb la pregunta «Com transformaries el món?».
La ciutadania podia respondre aquesta pregunta, i així ho van fer unes 1.200 persones aquest estiu passat. Els seus missatges han servit de punt de partida als artistes per elaborar les obres que ocupen els aparadors dels ravals de Sant Pere i de Robuster. L'exposició ha comptat amb diferents gèneres artístics, i tots ells seran als aparadors fins que els locals siguin ocupats per nous negocis.
Aquesta expressió artística conforma la primera fase del Reus Espais Vius. El projecte de l'Ajuntament vol servir per revitalitzar econòmicament aquest eix sud del tomb de ravals de la ciutat. Amb el mateix objectiu s'estan redactant les bases per a una línia de subvenció a l'emprenedoria.
Amb 200.000 euros de pressupost total es podran subvencionar els emprenedors que instal·lin negocis de nova creació a la zona. En concret es busca que estiguin relacionats amb la sostenibilitat i el medi ambient. Per aconseguir-ho, un primer pas ja va ser convèncer els propietaris dels locals buits perquè hi fessin reformes i millores.