Ara Reus Jordi Cervera Daniel Rubio Dolors Vázquez

Ara Reus vol repetir el govern municipal, però no descarta el PSC

Prioritzen un acord entre Junts per Reus, ERC i Ara | No descarten sumar ni amb JxR i PSC ni amb ERC i PSC

Ara Reus vol formar part del pròxim govern municipal. Ho ha deixat clar Daniel Rubio, que ofereix els dos regidors de la formació per dotar d'estabilitat qualsevol acord de govern. «El nostre primer escenari és repetir el govern que hem tingut fins ara», sentencia, però no tanquen la porta al PSC. Els municipalistes es presenten com una alternativa amb sentit comú en contraposició a la «rauxa» de la CUP.

  

  

«Ara Reus és sinònim d'estabilitat i aporta i vol aportar la majoria

 

Ara Reus vol donar «estabilitat i majoria» al pròxim govern

Aquestes sumes deixen obertes fins a tres possibilitats: reeditar el govern, la preferència dels municipalistes, o teixir una alternativa, ja sigui amb Junts per Reus i el PSC, o amb ERC i el PSC. «Ara Reus, tal com va anunciar en el primer acte de campanya, posa el resultat electoral per a la governabilitat», manté Rubio.

Considera que, com a cap de llista del partit més votat, correspon a Carles Pellicer moure fitxa. «Som conscients que tenim només dos regidors», assumeix Rubio, però apunta «que són claus per oferir estabilitat i majoria, i no ens toca fer el primer pas, però avui havíem de demanar sentit comú i responsabilitat de ciutat».

Tres possibles pactes sobre la taula

Pel que fa a una possible entesa entre ERC, PSC i CUP, Ara Reus interpel·la a les dues primeres forces afirmant que «tenen dues opcions, poden escollir la rauxa, la disbauxa i la radicalitat, i per tant, escollir la CUP, o poden apostar per l'experiència, el sentit comú, per l'estabilitat i la centralitat, i aquest és Ara Reus».

Tot i això, repeteixen que «fem un clam de responsabilitat i li demanem a l'alcalde Pellicer que lideri el nou govern, no ens hem amagat mai que el nostre primer escenari és Junts, ERC i Ara, però que no li tanqui la porta al PSC». És a dir, els municipalistes s'ofereixen perquè qualsevol acord entre dues de les tres forces majoritàries, arribi als catorze regidors, els que marquen la majoria absoluta.

ERC Reus
Noemí Llauradó durant la roda de premsa de valoració dels escenaris postelectorals | Jordi Olària Gras

 

El veto d'ERC, «tacticisme polític»

ERC Reus, en la seva única aparició pública des de les eleccions, va deixar clar que només veien dos escenaris possibles. Per una banda, la seva preferència, un acord independentista amb Junts i la CUP. Per l'altra, una entesa d'esquerres amb PSC i CUP. Fos com fos, quedava «descartada» la possibilitat de repetir govern.

Per a Daniel Rubio, aquest posicionament «no l'entenem com una reticència d'ERC, ho entenem més en el marc d'una estratègia on ella —Noemí Llauradó, cap de llista republicana— vol reivindicar aquests sis regidors per assolir l'alcaldia, però fem una altra lectura». Assegura, de fet, que el govern d'aquest mandat que ara acaba ha sigut «còmode», i que «ERC no havia mostrat cap discrepància o desacord» mentre va formar-ne part. «Ho hem entès més com un tacticisme de partit, i ha sortit reforçada, però també hi ha un partit que ha tret més vots», sentencia Rubio.

sessió ple Reus abril 2019
Imatge d'arxiu d'una sessió plenària a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària Gras

 

No descarta que el govern comenci en minoria

El cap de llista municipalista ha volgut deixar clar, també, que «aquests dos regidors no són a qualsevol preu», i que cal parlar de propostes electorals. Assegura que tant amb Junts per Reus com amb ERC i el PSC, Ara Reus hi té «entre un 60 % i un 80 % de coincidències programàtiques». De fet, no descarten començar el mandat amb un govern format, només, per Junts per Reus i Ara Reus.

  

«Si hem de començar la legislatura amb nou, comencem amb nou, nosaltres no tindrem cap problema»