Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Avis i Àvies Llibertat comiat Àngels Ollé

Prop de 300 Avis i Àvies per la Llibertat acomiaden Àngels Ollé

El Cant dels Ocells i la lectura d'un text de la mateixa Àngels Ollé han servit per retre-li homenatge

Avis i Àvies Llibertat comiat Àngels Ollé
El col·lectiu d'Avis i Àvies per la Llibertat s'ha concentrat, un dia més, a la plaça del Mercadal | Jordi Olària Gras

 

Àngels Ollé va morir ahir als 82 anys, i avui el col·lectiu d'Avis i Àvies per la Llibertat li ha retut homenatge. Durant la seva trobada diària, una dinàmica que Ollé va impulsar amb un reduït grup d'amigues i conegudes, els llaços i bufandes grogues anaven acompanyades de crespons negres en senyal de dol. Se l'ha recordat amb El Cant dels Ocells i amb la lectura d'un text que l'activista va escriure quan feia tres mesos que donaven tombs al Mercadal per reivindicar el que encara avui reclama la pancarta que encapçala la marxa: «llibertat presos polítics i exiliats».

Avis i Àvies Llibertat comiat Àngels Ollé
La pancarta dels Avis i Àvies per la Llibertat comptava amb un crespó negre en senyal de dol | Jordi Olària Gras

 

296 persones han participat, aquest dilluns, als tres tombs que el col·lectiu d'Avis i Àvies per la Llibertat fan cada dia al voltant de la plaça del Mercadal de Reus. Durant el mes d'agost, expliquen fonts del col·lectiu, s'han trobat al voltant de 130 persones diàriament. La cita d'avui era especial, i a més del gruix habitual de la trobada també s'hi ha donat cita bona part del govern municipal.

Avis i Àvies Llibertat comiat Àngels Ollé
Bufandes o llaços grocs han incorporat, avui, crespons negres en record d'Àngels Ollé | Jordi Olària Gras

 

En alguns casos, una participació que no és estranya, en d'altres, expressament pensada per retre homenatge a Àngels Ollé. A plaça s'hi han trobat l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer i altres membres de Junts per Reus com Montserrat Vilella, Teresa Pallarès, Montserrat Caelles, Pep Cuerba i Mariluz Caballero, i d'ERC, com Daniel Recasens, Montserrat Flores, Carles Prats, Marina Berasategui i Òscar Subirats.

Precisament el govern municipal, en representació del consistori, s'ha dirigit al tanatori municipal per fer entrega de la bandera de la ciutat que li corresponia com a guardonada amb la Medalla de la Ciutat. L'honor, que se li va atorgar el 31 de juliol, se li hauria lliurat en el marc de les Festes de Misericòrdia i, per tant, ara el rebrà de manera pòstuma.

Avis i Àvies Llibertat comiat Àngels Ollé
Els participants han fet els habituals tres tombs al Mercadal | Jordi Olària Gras

D'impulsora del moviment a presidenta d'honor

Després de fer els tres tombs al Mercadal, per l'equip de megafonia dels Avis i Àvies ha sonat El Cant dels Ocells, que ha acabat amb un llarg i sorollós aplaudiment d'homenatge a qui es va significar en l'impuls i defensa de l'escola catalana, però també del seu futur polític. A continuació, Rosa Maria Llort ha llegit el text que Àngels Ollé va escriure el febrer del 2018, quan el col·lectiu feia tres mesos que es trobava a la plaça per reivindicar la seva lluita.

Avis i Àvies Llibertat comiat Àngels Ollé
Rosa Maria Llort ha llegit el text d'Àngels Ollé | Jordi Olària Gras

 

Rosa Maria Llort ha explicat posteriorment que havia conegut a Àngels Ollé «de gran», «era una persona que em va deixar una petja molt forta, físicament era com una nineta, però tenia una força i un esperit de lluita..., tinc dotze o tretze anys menys que ella i em donava set tombs; en poc temps me la vaig arribar a estimar moltíssim, i me l'estimaré perquè m'ha deixat un record fantàstic».

Imatge d'arxiu d'Àngels Ollé, a l'esquerra, una de les impulsores de les Àvies i els Avis per la Llibertat | Jordi Olària Gras

 

Àngels Ollé formava part del reduït grup de persones que, el novembre del 2017, van començar a concentrar-se al Mercadal per reivindicat la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. El col·lectiu mateix va retre homenatge a aquest grup quan commemoraven un any d'activitat. La filosofia amb la qual es va posar en marxa va ser la de fer sentir la veu d'aquelles persones que, tal com explicava Àngels Ollé, «no estem en condicions d'anar a tallar carreteres».

A finals del 2017, amb els CDR en plena activitat, no eren estranyes les convocatòries per tallar algunes de les principals vies de comunicació. Aquest grup de persones va voler oferir una alternativa a qui volgués manifestar-se però no pogués participar d'aquest tipus de convocatòries. La crida es va sentir, i va atraure, principalment, gent gran. La iniciativa es va anar escampant per Catalunya en el que s'ha autoanomenat Taca d'Oli, un moviment que, aquest dijous i a proposta de la Tercera Joventut per la República —el grup tarragoní homòleg del de Reus—, nomenarà Àngels Ollé presidenta d'honor.