Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Montserrat Caelles, Noemí Llauradó i Carles Prats a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

El govern de Reus preveu haver executat íntegrament el Pla de Reactivació a finals d'any

Anuncien una nova línia d'ajuts destinada a dos sectors concrets

Montserrat Caelles, Noemí Llauradó i Carles Prats a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
El govern preveu haver desplegat un 80% de les mesures econòmiques del Pla de Reactivació la setmana vinent | Jordi Olària Gras

Gairebé cinc mesos després de presentar públicament el Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus, el govern municipal en fa un balanç positiu i assegura haver desplegat prop d'un 80% de les mesures econòmiques previstes. Preveu haver assolit plenament el Pla de Reactivació durant el que queda d'any, tot i que se segueix mantenint que és un document «viu» al qual es poden incorporar noves actuacions.

Aquest dimecres, la vicealcaldessa de la ciutat, Noemí Llauradó, ha assegurat que «el desplegament avança a molt bon ritme i les últimes setmanes s'ha accelerat la tramitació de tot plegat; creiem que la setmana vinent podríem haver arribat al 80% del desplegament de les mesures econòmiques incloses al document».

També avui s'ha anunciat una nova línia d'ajuts que compta amb una partida de 100.000 euros que aniran destinats als sectors cultural, educatiu i de l'oci nocturn. Els detalls d'aquest nou paquet econòmic s'han de fer públics els pròxims dies segons ha afirmat Llauradó.

Els ajuts a empreses reben més sol·licituds de les previstes

En l'àmbit de les empreses es van obrir dues línies d'ajut diferents amb 400.000 euros de pressupost en total. Per una banda, la destinada a pal·liar la davallada d'ingressos, que contempla ajuts d'entre 1.000 i 1.500 euros per a empreses que hagin patit una reducció superior al 50% dels ingressos durant el segon trimestre del 2020 respecte al segon trimestre del 2019.

Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, ha sentenciat que, en línies generals, «estem molt satisfets o força satisfets» amb la reacció de l'empresariat. En el cas concret d'aquesta primera línia d'ajuts, matisa, «tot i que les bases preveien que les empreses havien d'haver estat obligades a tancar, finalment vam considerar que havíem de permetre que hi poguessin accedir totes les empreses que complissin el requisit de la disminució d'ingressos».

El resultat final ha estat que, tot i preveure atendre 240 sol·licituds, se n'han rebut 314. La segona línia d'ajuts es reservava per a empreses i autònoms que haguessin hagut d'adaptar el seu negoci arran de la pandèmia de Covid-19. Se subvenciona fins a un 80% de la inversió realitzada sempre que aquesta hagi suposat almenys 400 euros. L'ajut està limitat a un màxim de 500 euros per sol·licitud i se n'han rebut 60.

Es preveuen noves edicions dels Bons Reus

Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat, ha fet una bona valoració de l'àmbit comercial del Pla de Reactivació Econòmica i Social, els Bons Reus. Fins ara se n'han descarregat 36.476 dels quals se n'han gastat 16.091 segons dades del govern municipal. Fa tot just una setmana se n'havien descarregat 23.688 i se n'havien fet servir 7.146.

Una de les  novetats que s'han incorporat és que «quan caduquen els bons, es tornen a habilitar perquè aquests diners no es perdin i se'ls pugui descarregar una altra persona», ha detallat Caelles. «Cada bo de cinc euros ha generat una mitjana de tiquet de despesa de 32,70 euros de compra», ha afirmat la regidora.

Amb aquestes dades, apunta, l'impacte econòmic generat fins ara amb els 16.091 bons fets servir és de 526.175 euros. La dinàmica és superior a la prevista; és a dir, es calculava que la inversió directa de l'Ajuntament es triplicaria en l'impacte econòmic. Cada bo de cinc euros s'ha de gastar en una compra d'almenys quinze.

La dinàmica que exposen les dades de l'Agència Reus Promoció és que les compres són superiors a la quantitat estrictament necessària. Per tant, augura Caelles, si la dinàmica es manté com l'actual i s'arribessin a esgotar tots els bons, l'impacte econòmic inicialment previst d'1,2 milions d'euros acabaria sent de 2,6 milions d'euros.

Una possibilitat que, en aquesta primera edició es veu complicada. Transcorregudes gairebé tres setmanes del període de descàrrega no s'ha arribat a la meitat dels bons. Davant d'aquest escenari, ha anunciat Caelles, «es farà una segona edició de bons».

«De la mateixa manera que els que caduquen es tornen a posar en circulació, els que quedin l'últim dia de descàrrega d'aquesta primera edició de bons es tornaran a editar i a posar en circulació fins que s'esgotin els 400.000 euros que hi ha destinats», ha detallat.

Un mòbil escanejant el paper dels Bons Reus amb un codi QR
Els bons es poden imprimir o descarregar directament al mòbil | TarragonaDigital

Els ajuts per reformar habitatges, a punt d'entrar en marxa

Una altra de les potes de la part econòmica del Pla de Reactivació és l'habitatge. La regidora de l'àmbit, Teresa Pallarès, ha exposa que aquesta línia «compleix dos grans objectius, el primer és una atenció a la manca d'habitatge a Reus, com a moltes ciutats, i per l'altra banda ens ajuda a millorar l'estat de pisos» que siguin privats i acabin destinats a la borsa de lloguer municipal.

Les subvencions d'aquest àmbit compten amb una partida de 675.000 euros que han de servir per finançar fins a un 50% de les inversions fetes. Això fa preveure, segons detalla Pallarès, que es generarà una activitat econòmica al sector de la construcció i la restauració de gairebé 1,4 milions d'euros.

«Ja tenim a punt les bases, estan aprovades, aquests dies estan sortint anunciades i en fem difusió específica amb les entitats del sector i el suport de les associacions de veïns», ha afirmat la regidora d'Habitatge.

Una nova línia d'ajuts per a Cultura i Educació

Durant el balanç de l'evolució del Pla de Reactivació Econòmica i Social, la vicealcaldessa ha anunciat una nova línia d'ajuts que s'incorpora a aquesta dinàmica de treball. «Es vol intentar cobrir de la manera que puguem tots els flancs, i en col·laboració amb altres administracions».

«Reus posa una pedra, tota pedra fa paret, però evidentment necessitem altres ajuts que puguin disposar altres administracions», ha evidenciat Llauradó. Una pedra que, en el cas d'aquestes noves subvencions per a cultura i educació, també podrà beneficiar l'oci nocturn.

En aquest cas concret, «es tracta d'una partida que inicialment estava vinculada als ajuts a empreses i que vam reservar abans d'obrir la convocatòria amb previsió d'activar-la en el moment que creguéssim més oportú i destinar-la a sectors com aquests dos».

Cultura i educació són, segons Llauradó, «dos dels sectors més afectats per aquesta crisi econòmica i social». La nova línia d'ajuts compta amb 100.000 euros de pressupost que es repartiran en subvencions d'entre 1.000 i 1.500 euros. Les empreses que ja s'hagin beneficiat de la primera línia d'ajuts empresarials posada en marxa fins ara quedaran excloses d'aquestes noves subvencions.

Els pròxims dies, el regidor de Cultura i d'Educació, Daniel Recasens, donarà els detalls d'aquesta partida, tot i que Llauradó ja ha apuntat qui podrà beneficiar-se'n. Aniran destinats «a microempreses i persones autònomes d'aquests dos sectors», ha anunciat.

Ha detallat, finalment, que es preveu obrir-los a «autònoms i petites i mitjanes empreses, productores audiovisuals, d'arts escèniques i música, grups de música estables constituïts com a empreses, empreses i autònoms del sector de l'oci nocturn i les sales de música, editorials i llibreries, empreses i autònoms que es dediquen a les visites guiades i tallers per a museus, empreses i autònoms de comunicació cultural, escoles d'idiomes, de dansa, de música, de pintura, de cinema, circ, teatre, etcètera, i centres de suport a l'aprenentatge».