Tarragona entra a la fase 1 entre terrasses plenes i botigues obertes

La bona arrencada de la campanya comercial ‘Bons Reus’ fa preveure més edicions

Després de dues setmanes la valoració és molt positiva | Les dades mostren que encara hi ha marge per créixer

Fa dues setmanes que es va posar en marxa la campanya de Bons Reus i tots els actors implicats en fan una valoració positiva. Fins ara se n'han descarregat 23.688 dels 80.000 que hi ha disponibles, i d'aquests se n'han gastat a les botigues adherides 7.146 segons dades de l'Ajuntament de Reus.

Les dades, per tant, deixen força marge de maniobra per créixer tot i la satisfacció que ja s'ha percebut ara. Les sensacions i la resposta ciutadana ja fan plantejar a l'Agència Reus Promoció que aquesta línia d'impuls i dinamització comercial és positiva i se'n plantegen noves edicions.

Qualsevol persona major d'edat empadronada a Reus pot obtenir quatre bons de cinc euros de descompte cadascun. Es poden fer servir per separat o conjuntament en funció del valor de la compra i s'han de gastar durant els quinze dies següents a haver-se descarregat.

La campanya seguirà en marxa fins a principis de novembre, tot i que només es podran descarregar fins al 17 d'octubre. Les sensacions percebudes pels comerciants fan que confiïn que es repeteixin iniciatives d'aquesta mena. La següent, de fet, està prevista quan acabi aquesta primera campanya de Bons Reus.

Valoració molt positiva per part dels implicats

Des de la regidoria de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles en fa una valoració molt positiva. «És una campanya d'una gran complexitat, però que també té una gran rendibilitat perquè són 400.000 euros injectats directament a la ciutadania per augmentar les vendes».

Fins ara, assegura, «està funcionant molt bé i ha tingut molt bona acollida tant per part de la ciutadania com dels sectors implicats». Una sensació que comparteixen els actors implicats directament. Des d'Unió de Botiguers, la presidenta Meritxell Barberà, també en fa «una valoració molt positiva, està tenint molt bona acceptació per part dels ciutadans i ciutadanes i també per part dels botiguers».

Admet que «hi ha sectors als quals els ha anat millor que altres», però prefereix fer aquesta mena de valoracions quan acabi la campanya. Jacint Pallejà, president d'El Tomb de Reus, comparteix la «valoració positiva» de la resta d'implicats. En el seu cas, apunta, «força més de la meitat dels associats s'hi han adherit i seguim tenint altes cada dia».

En destaca la participació que han pogut tenir les entitats en el disseny de la campanya, i la implicació que s'ha mostrat a l'hora de posar-la en marxa. Els primers dies s'hi van detectar alguns problemes que, exposa, es van poder solucionar conjuntament. Des de la infraestructura informàtica fins a l'adaptació dels comercials al sistema per registrar els bons.

Un mòbil escanejant el paper dels Bons Reus amb un codi QR
Els bons es poden imprimir o descarregar directament al mòbil | TarragonaDigital

S'incrementa la despesa mitjana per poder gastar els bons

En alguns casos, botiguers particulars apunten que «és una mica complicat de fer servir», tot i que en general, la sensació que queda és que quan s'aprèn és força senzill. També en fa una valoració positiva Ramon Folch, de Cal Calella. «Estem satisfets, la gent ho coneix i és força fàcil de posar en pràctica».

«En una època de vendes baixes entre la temporada de l'any, el coronavirus i tot plegat, està ajudant a incentivar les compres, és una bona iniciativa», afegeix. «Ha vingut força gent per fer-los servir, però també n'hi ha molta que no se n'ha assabentat», lamenta Elena Pàmies, de Sony Gallery.

«El que proposem nosaltres és que les mateixes botigues facin campanya activa perquè la gent conegui els Bons Reus». En el seu cas, que també tenen el centre Relaxa't Reus, «algun pacient amb hora demanada ha trucat per reservar un altre tractament i fer servir els bons».

No és l'únic cas, i Meritxell Barberà corrobora que «sempre ajuda a incrementar la compra mitjana; si els puja tretze euros, arriben als quinze per poder gastar el bo, i això traslladat a tots els nivells de compra». És un dels motius pels quals, comenta, «esperem que sigui una acció que hagi vingut per quedar-se».

Hi haurà més edicions dels Bons Reus

Montserrat Caelles així ho apunta. «Amb la bona acollida i els bons resultats que està donant ha vingut per quedar-se, no serà l'única campanya de bons que es faci a Reus, hi haurà més emissions». Per una banda, ja s'ha previst fer-ne una que no tingui la població de Reus com a objectiu, sinó els turistes i els veïns de la comarca que tinguin per costum comprar-hi.

«Estem parlant de la que ja vam anunciar adreçada a visitants, perquè la gent que és client de Reus però no hi viu ens ho està demanant», exposa. «El principal objectiu de la campanya és incentivar i dinamitzar l'economia de la ciutat, i ja estem treballant aquesta segona campanya», declara.

Tot i això, i de cara al futur, «dins de l'Agència Reus Promoció serà una acció que tindrem molt present perquè és una inversió molt garantida i sostinguda en el temps». El plantejament ferm arribarà quan acabi aquesta campanya actual. Fins al dia 17 d'octubre es poden descarregar els Bons Reus, i fins a l'1 de novembre es podran gastar als establiments adherits.

«La nostra previsió és que es poguessin acabar tots», confia Caelles. «També és cert que, si al dia 17 d'octubre no s'han descarregat tots, es faria una segona remesa amb els que no s'haguessin descarregat», avança. Una segona edició que, a jutjar per les impressions rebudes fins ara, tornarà a ser aplaudida pel sector comercial local.