Reus es prepara per posar en marxa el Pla de Reactivació Econòmica i Social que s'ha anunciat aquest dilluns i que compta amb un pressupost de 4,5 milions d'euros. Durant la seva presentació es va fer molt d'incís en el treball conjunt del govern, l'oposició i els agents econòmics que hi han participat i no es va entrar en el detall de les mesures concretes que contempla.
El document, disponible al web de l'Ajuntament de Reus, sí que detalla la quarantena d'actuacions previstes en l'àmbit econòmic d'aquest pla de rescat. Suposen 2.968.942 euros d'aquest pressupost, al qual se sumen els 736.846 euros que es destinaran a mesures de caràcter social i els 846.000 euros que el consistori deixa d'ingressar en concepte d'exempció i bonificació d'impostos i taxes.
Dels 2,9 milions d'euros previstos per a l'àmbit econòmic, uns 960.000 euros s'hi destinaran des del pressupost d'inversions previst inicialment pel consistori reusenc. La resta del Pla de Reactivació Econòmica i Social es finançarà a través del pressupost corrent de l'Ajuntament i, en alguns casos, des de les aportacions d'administracions superiors.
Bons per als establiments locals
Un dels grups de mesures previstos pretén recuperar la demanda als establiments del municipi, siguin de restauració, comercials o turístics. Dintre d'aquest àmbit es preveu l'emissió de 40.000 bons de 20 euros que la ciutadania podrà adquirir per destinar a 30 euros de compra als establiments adherits a la campanya.
Els deu euros de diferència són els que vindran del pressupost municipal, que contempla dedicar a aquesta mesura 416.000 euros. La previsió és que suposi un impacte d'1,2 milions d'euros al calaix dels establiments de la ciutat. La mesura es limitarà a comprar «béns de consum personal i familiar en establiments comercials minoristes, de serveis i de restauració».
En la mateixa línia s'emetran 6.000 bons turístics que també puguin tenir impacte en el sector comercial i de la restauració. Els 217.000 euros que es destinaran a aquesta mesura també inclouen «sortejos de 100 estades dobles d’una nit a la ciutat i paquets d’experiències a les primeres 2.000 persones que s’allotgin a Reus».
Ajudes per a la rehabilitació d'edificis
Un dels sectors econòmics que es vol ajudar de manera concreta és el de la construcció. A més, es vol vincular la seva activitat amb «incrementar el parc d’habitatge de lloguer social de la ciutat i millorar el parc de la Borsa d’Habitatge». La manera de fer-ho serà, segons el Pla de Reactivació, una línia d’ajuts de 250.000 euros per a «la rehabilitació d’edificis per millorar la seva accessibilitat i eficiència energètica».
La segona partida, de 450.000 euros ha de servir per crear «una línia d’ajuts directes a propietaris per a la rehabilitació d’habitatges destinats a lloguer social, que s’incorporarien a la Borsa d’Habitatge de lloguer gestionada per l’Oficina d’Habitatge. Els propietaris rebrien el 50% de l’import de la rehabilitació, fins a un màxim de 10.000 euros».
400.000 euros per a PiMEs i autònoms
Una de les partides que estipula el Pla de Reactivació va directament destinada a subvencionar les petites i mitjanes empreses i els autònoms que hagin hagut d'aturar la seva activitat a causa de la Covid-19. Segons figura al document, s’obrirà una convocatòria de subvencions amb una bossa total de 400.000 euros.
Es detalla, això sí, que «es tindrà en compte que no hagin rebut cap ingrés procedent de la seva activitat econòmica durant els mesos d’abril i maig de 2020 i que hagin reduït la seva facturació significativament respecte al mateix trimestre de l’any anterior». Encara en aquest capítol es preveuen 100.000 euros per a negocis «que hagin fet inversions en digitalització de l’empresa i/o en adequar el seu local segons les condicions imposades per la nova normativa per poder obrir al públic en el període de desescalada».
Fomentar la contractació de persones a l'atur
Reduir l'atur de manera directa també és un dels objectius que persegueix el pla per fer front a la crisi impulsat des de Reus. Per fer-ho es contempla crear programes «que impliquin la contractació laboral directa de persones en situació d’atur i sense ingressos per realitzar treballs d’interès públic i social a la ciutat».
Segons aclareix el document, «les tasques principals han de centrar-se a habilitar espais per fer una ciutat més amable, sostenible i habitable». Aquesta partida compta amb 200.000 euros de pressupost per a programes cofinançats per la Generalitat de Catalunya.
També hi figura, amb 50.000 euros de pressupost, un «programa de transformació i capacitació professional cap a l’economia verda i l’economia circular». Els destinataris serien petites empreses, autònoms i treballadors, aturats o en actiu, «de sectors en recessió i obsolets».
Transformació digital i emprenedoria
L'actualització digital de les persones i les empreses compta amb diversos cursos i tallers previstos, a més de bons tecnològics en la mateixa línia, tot plegat amb un pressupost d'uns 185.000 euros. El Pla també contempla ajuts a l'emprenedoria per un valor de 154.000 euros.
Per una banda s'habilitaran 50.000 euros en fons per a la creació de noves cooperatives o per ampliar les que ja existeixin. En segon lloc es posarà en marxa un pla de 74.000 euros per promoure els locals buits de la ciutat que «pretén ser una eina de revitalització econòmica urbana»
Per últim, es vol crear una «incubadora TIC per a la creació de nous projectes de base tecnològica» amb 30.000 euros de pressupost. Segons es detalla, es vol generar «una plataforma d’acceleració empresarial destinada a la captació i capacitació del talent digital amb l’objectiu de crear noves empreses tecnològiques amb seu a Reus». Es limita la participació a quinze empreses en cada edició i de tres treballadors per empresa.
Reforç dels serveis i programes d'ajut social
L'àmbit social del Pla de Reactivació compta amb una partida de 736.846 euros que, a grans trets, servirà per reforçar programes i actuacions que ja es duen a terme, però que s'han vist sobrepassades per les circumstàncies. Tal com ja es va explicar, el programa de distribució alimentària va col·lapsar a causa del confinament, i aquest reforç ja s'havia posat en marxa.
En la mateixa línia es preveu la posada en marxa, amb 150.000 euros de pressupost, d'una targeta moneder municipal per garantir les compres bàsiques de les famílies en situació vulnerable. Altres línies de treball seran el reforç dels ajuts per combatre la pobresa energètica, que rebran un increment de 125.000 euros per a la següent convocatòria.
També es preveu una partida de 60.000 euros per actuar, com ja s'hauria fet en començar la pandèmia, per allotjar les persones sense sostre de la ciutat per garantir que puguin mantenir el confinament adequat.