Imatge de l'esclat final de la traca que ha emulat la Tronada de Reus

Part del Seguici de Reus improvisa un Ball de Lluïment i una Tronada

Sense el protocol habitual ni els vestits i elements propis de cada ball, alguns integrants del Seguici han volgut emular l'acte habitual del matí de Sant Pere

Matí de Sant Pere espontani i mig improvisat. A través del boca-orella, i amb relativament poca antelació, alguns dels balls del Seguici Festiu de Reus han recreat el Ball de Lluïment que habitualment ocupa el matí del 29 de juny. Vestits de carrer i, com a molt, amb la samarreta oficiosa de cada dansa, han anat sortint a ballar en una actuació que ha acabat amb una traca que ha recorregut gairebé mitja plaça emulant, també, la Tronada del dia de Sant Pere al matí.

El dia, de fet, ha començat accidentat. Mentre a les vuit del matí, al Campanar de la Prioral, el grup Xalocs tocava matinades, un grup de gralles a títol individual ha volgut fer el mateix pels carrers del cas antic de la ciutat. Han començat a la plaça del Mercadal, i quan encara no havien arribat al carrer de Monterols, una patrulla de la Guàrdia Urbana els ha prohibit continuar al·legant que podien ser un reclam que provoqués aglomeracions i han identificat almenys un dels integrants del grup.

Posteriorment, l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i el regidor de Cultura, Daniel Recasens, s'han posat en contacte amb membres del grup de grallers en qüestió i s'han disculpat per una actuació policial que, han assegurat, no havia estat ordenada pel govern local. 

Tres hores més tard, la plaça del Mercadal s'ha anat omplint de membres de diferents balls del Seguici Festiu i públic en general. A través del boca-orella s'havia escampat la idea que hi hauria l'actuació d'alguns dels Elements Festius i efectivament, després d'uns minuts d'expectació, ha començat un Ball de Lluïment tan excepcional com la Festa Major d'enguany.

El grup de grallers i timbalers que a primera hora no havien pogut fer matinades s'ha encarregat de posar música a les diferents danses, que una darrera de l'altra, han anat aixecant els aplaudiments de la plaça. Com sol ser habitual, el sol que queia a la coca del Mercadal ha fet que el públic es concentrés als dos laterals on tocava l'ombra i sota els porxos.

Els portadors dels Nanos de Reus, els balls de Pastorets, Galeres, Cercolets Prims, Mossèn Joan de Vic i Gitanes s'han encarregat de mantenir, d'una manera diferent, el Ball de Lluïment del matí de Sant Pere. Fins i tot una Àliga, feta a casa, ha posat punt final a l'actuació.

No ha estat al principi sinó al final de tot plegat que s'ha recreat, també, la Tronada. Sense mascles a la plaça ni cap regueró de pólvora, sí que s'ha fet petar una llarga traca que ha recorregut gairebé tot un lateral de la plaça i, aquest sí, tot el costat que acaba a l'Ajuntament, on per emular també el dibuix de l'espetec final, s'ha caragolat.

De fet, i en consonància amb tota aquesta sessió, quan ja havia acabat de petar encara s'anaven encenent alguns trons que no havien fet explosió quan tocava. Amb una gran cridòria conjunta, integrants del Seguici i públic han festejat un Sant Pere que acabarà aquesta tarda, a la Prioral, amb una Processó Solemne que no sortirà del temple ni comptarà amb la participació de cap element festiu.