Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de diversos ciutadans passejant amb mascareta pel centre de Reus

El brot de Reus és «molt complicat de delimitar perquè és molt ampli» segons Salut

El secretari del departament de Salut, Josep Maria Argimon, ha tornat a demanar reduir la interacció social arreu de Catalunya

Josep Maria Argimon, en una imatgeb d'arxiu en roda de premsa
Josep Maria Argimon ha demanat la reducció del contacte social a Catalunya | Catalunya Diari

El brot de coronavirus de Reus és «molt complicat de delimitar perquè és molt ampli». Així l'ha definit, aquest dijous, el secretari del departament de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, segons ha informat Catalunya Informació. Unes paraules pronunciades justament el mateix dia en el qual s'han anunciat els detalls del cribratge massiu que es posarà demà divendres en marxa a la capital del Baix Camp.

Argimon també ha apuntat que, a escala catalana, la situació actual és igual «que la de quinze dies enrere». Admet que les dades mostren una estabilització, però afegeix que «hem retrocedit una mica respecte a la setmana anterior». Ha volgut intensificar el missatge de responsabilitat ciutadana que s'ha defensat des del departament.

«És molt important que, com a ciutadania, no ho confiem tot als professionals sanitaris», ha declarat. Precisament en aquesta línia, ha afegit, «reforçarem el cribratge intensiu, l'esforç que estan fent ara els equips és molt important i el redoblarem amb un número força superior al que estem fent ara».

Cribratge massiu a tres barri de Reus

Es refereix a mesures com la que es posa en marxa demà a Reus. La situació d'aquest brot ha provocat establir proves voluntàries massives a tres barris de la ciutat. Aquest matí, el sotsdirector de l'Agència de Salut Pública al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, Conrad Cases, exposava que ««en aquests tres barris es concentra la majoria de casos que hem tingut».

Matisava, això sí, que «no estan concentrats només aquí, estan distribuïts al llarg i l'ample de la ciutat, però sí que el volum més important és en aquests tres barris». Per aquest motiu són els barris de la Sardana, la Pastoreta i Monestirs els que s'han seleccionat per al primer cribratge massiu a la ciutat, que podria no ser l'últim.

Durant la presentació de la mesura ja s'ha apuntat que d'aquí a uns dies o setmanes se'n podria posar en marxa algun altre, ja sigui en aquesta mateixa àrea, a altres zones de la ciutat o, fins i tot en altres zones del Camp de Tarragona, com el Baix Penedès, la següent zona que concentra l'atenció de Salut ara mateix.

Unes 6.000 persones cridades a fer-se la prova a Reus

El que es posa en marxa demà se centralitzarà en la població de 20 a 50 anys, la més afectada actualment segons les dades de Salut. El cribratge massiu a Reus es farà entre divendres, dissabte i dilluns, de vuit del matí a vuit del vespre. Els veïns dels barris en qüestió que tinguin l'edat delimitada podran fer-se una PCR, la prova per detectar si es té la Covid-19 encara que no se'n mostrin símptomes.

Per fer-se la prova, els veïns del barri de la Sardana han d'anar al CAP Sant Pere, on s'habilitarà un espai a l'exterior específicament per als tests. Els veïns dels barris Pastoreta i Monestirs que decideixin fer-se la prova han de dirigir-se a l'Hospital Sant Joan.

L'Ajuntament ha anunciat facilitats per anar-hi gratuïtament tant en cotxe com en autobús. Durant l'anunci del cribratge massiu, tant el consistori com la Generalitat han demanat a la població que sigui més estricta que mai amb l'ús de la mascareta, el manteniment de la distància física i rentar-se les mans, i s'ha afegit una quarta petició: reduir la interacció social.

La població que entra dins dels paràmetres del cribratge massiu —viure en aquesta zona i tenir entre 20 i 50 anys— són unes 6.000 persones. D'aquestes, i tenint en compte que la prova és voluntària, Salut i l'Ajuntament de Reus confien poder fer la prova a la meitat, tot i que fan una crida perquè els veïns de la zona hi participin.

L'objectiu és precisament detectar els casos asimptomàtics, és a dir, persones que són portadores del coronavirus però no en pateixen els efectes i, per tant, podrien estar encomanant-lo a altra gent sense saber-ho.