Ja és a Reus el prototip català d'autobús sense conductor i que funciona amb energia elèctrica. Aquest transport autònom, que ja ha passat pel Vendrell, és el futur de la mobilitat urbana segons afirmen els seus impulsors. L'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà, AMTU, i la Generalitat l'entenen com una manera més eficient de concebre la mobilitat, el respecte pel medi ambient, i la comoditat de la ciutadania.
El bus autònom, futur del transport urbà
Des d'AMTU es presenta com el futur de la mobilitat urbana, i s'apunta que l'Èrica —que és com s'anomena aquest prototip— compta amb algunes característiques que permeten pensar en una revolució en aquest camp. El seu president, Jordi Xena, explica que la gira catalana d'aquest bus es fa perquè «les ciutats i els Ajuntaments puguin veure com funciona aquest mètode de transport de futur i començar a veure quines expectatives ens presenta i quins canvis comportarà».
A més, però, el segon objectiu és «que la ciutadania pugui experimentar les sensacions i les prestacions d'aquest tipus de vehicle», afegeix Jordi Xena. «És un transport en el qual tenim moltes esperances pel que fa al transport flexible, al transport a demanda». Precisament en aquesta línia també es treballa des de Reus Transport segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Marc Arza.
«Reus és una de les ciutats on aquesta gira fa aturada perquè som una ciutat que en transport públic lluïm», sentencia Marc Arza. «Nosaltres, que ara estem a punt de renovar la flota, pensem en quin és el següent pas, i el següent pas és el bus a la carta i són altres solucions per anar més enllà de les línies regulars per arribar a fer un Über del transport públic».
El transport flexible, a demanda i d'últim quilòmetre
Aquesta línia de treball per al futur del transport públic vol ampliar l'àrea de cobertura de les línies actuals. Aquest bus autònom, l'Èrica, està pensat per unir punts on no arriba el transport amb les línies regulars, per exemple, dels busos de Reus. Jordi Xena manté que «l'experiència aquí a Reus és un exemple claríssim del que en diem transport d'últim quilòmetre, farà de llançadora intermodal per agafar la gent que arribi a la parada i portar-los fins a l'entrada de la Fira».
Si aquest prototip fa parada a Reus, és perquè «Reus és una ciutat de referència en mobilitat i en proves pilot de diferents àmbits relacionats amb el transport públic», sentencia Òscar Pèris, delegat de la Generalitat a Tarragona. També en matèria de mobilitat elèctrica, ha afegit Peris, «de punts de recàrrega és de les ciutats que en té més i més ben distribuïts».
L'Èrica, el bus autònom i elèctric, a exproReus
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha volgut fer èmfasi en el fet que «exproReus sempre s'ha caracteritzat per les novetats, i enguany presentem aquesta gran novetat que és aquest bus autònom». Mentre duri exproReus s'ha habilitat una línia específica que cobreix el trajecte entre la plaça de la Llibertat i la Fira. S'atura justament on també fa parada l'Èrica, i els usuaris de Reus Transport podran acabar d'arribar fins a la porta de la Fira amb aquest bus autònom.
Les xifres de l'Èrica, el bus autònom i elèctric
El nom de l'Èrica prové de les inicials d'elèctric, revolucionari, intel·ligent, compartit i amable. Compta amb una bateria que permet que estigui en funcionament durant catorze hores seguides pel recorregut marcat. Per tal d'enregistrar un recorregut de fins a 500 metres al bus calen dos dies. En el cas de la seva parada a Reus, recorre poc més de 260 metres a una velocitat que va dels vuit als tretze quilòmetres per hora.
La capacitat de l'Èrica és de dotze persones, sis d'assegudes i sis de dretes, i compta amb uns sensors que frenen el vehicle en cas que algú o alguna cosa s'hi posi al davant o s'hi acosti des del costat. Aquest prototip és el tercer de tot el món que es posa en marxa. Només els Estats Units i Austràlia han posat als seus carrers proves pilot de transport urbà autònom. En el cas català, la previsió és que l'any 2020 ja pugui haver-hi els primers models funcionant de manera regular.