Seixanta empresaris darrere la candidatura de Jordi Just a la Cambra de Reus

Jaume Batista, actual coordinador de la Ganxet Pintxo, s'hi suma | Afirmen tenir «la mà estesa» a la candidatura d'Àgatha Girbes

La plataforma 'Tots som Cambra' s'ha presentat avui en societat després d «més d'un any de treballar» segons ha explicat Jordi Just, candidat a presidir la Cambra de Comerç de Reus. En un acte a les instal·lacions de firaReus, al Tecnoparc, Jordi Just ha volgut presentar una plataforma formada per «60 empresaris que han treballat amb naltros des del principi». En alguns casos, ha afegit, «no volen una cadira a la Cambra, volen treballar per la Cambra».

L'objectiu d'aquesta candidatura és, a grans trets, que l'entitat cameral recuperi el pes que consideren que s'ha perdut com a lobby empresarial. «És important que les empreses estiguin en la presa de decisions del territori per ser competitives», sentencia Jordi Just. L'acompanyen, al capdavant del projecte, Marta Domènech, gerent de l'Hotel-Hostal Sport de Falset; Berta Cabré, expresidenta i actual vicepresidenta de l'Associació de Càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre; i Jaume Batista, president de Foment Empresarial i membre de l'actual plenari de la Cambra de Comerç de Reus a més de coordinador de la Ganxet Pintxo.

Jordi Just, Marta Domènech, Berta Cabré i Jaume Batista durant la presentació de 'Tots som Cambra'
Jordi Just, Marta Domènech, Berta Cabré i Jaume Batista durant la presentació de 'Tots som Cambra' | Jordi Olària

 

«Tenim la mà estesa i volem sumar»

La plataforma 'Tots som Cambra' es presenta amb una vocació transversal i de «fer xarxa» per ser una veu de pes a tot l'àmbit d'acció de la Cambra de Comerç de Reus. És per això, afirmen, que no tanquen la porta a entendre's amb la candidatura que lidera Àgata Girbes; l'altra candidatura a presidir l'ens que es coneix fins ara. «Tenim la mà estesa i volem sumar», assegura Jordi Just. «Hem d'estar oberts i estem oberts», ha volgut deixar clar Jaume Batista; es tracta d'una de les cares visibles de l'actual Cambra de Comerç de Reus, i és que és el coordinador de la Ganxet Pintxo.

Amb la mateixa mentalitat de sumar esforços, asseguren, es vol treballar per reivindicar, per posar un exemple recent, la necessitat de l'estació intermodal al sud de l'aeroport de Reus. Després que el govern espanyol hagi anunciat que no la contempla en el projecte actual, Jordi Just considera que «és evident que s'ha de fer alguna cosa més que muntar una taula i reunir-se amb el ministre; el Teatre Fortuny hauria de quedar petit».

La presentació de 'Tots som Cambra' s'ha dut a terme a l'edifici Tecnoparc
La presentació de 'Tots som Cambra' s'ha dut a terme a l'edifici Tecnoparc | Jordi Olària

 

Voluntat de representació territorial

Precisament en l'àmbit de les infraestructures, el transport i la logística es vol lluitar des del Priorat. Marta Domènech ha explicat com s'organitza territorialment la seva plataforma, un sistema que volen traslladar a la Cambra si guanyen les eleccions. Es tracta d'establir  lideratges comarcals que puguin copsar les necessitats i reivindicacions de tots els sectors del Priorat, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i la Conca de Barberà, a més del Baix Camp.

«Creiem que la capitalitat de Reus és evident», admet Marta Domènech, però que és «amb la força de tots» que s'ha de treballar. En l'àmbit del Priorat, per exemple, es vol fer incís també, en  la necessitat de complementar l'enoturisme per millorar l'experiència dels visitants, així com cal estudiar «què hem de fer perquè la dona es quedi» i amb ella les famílies.

Part de la candidatura 'Tots som Cambra' ha estat present durant la presentació del projecte
Part de la candidatura 'Tots som Cambra' ha estat present durant la presentació del projecte | Jordi Olària

 

La implicació del sector empresarial

'Tots som Cambra' ha posat de manifest que  la plataforma compta amb una seixantena d'empresaris al darrere, fet que els dona, apunten, un bon múscul a l'hora de conèixer les necessitats de tots els sectors i tots els territoris. Volen convertir-se en un actor de pes en l'escena econòmica i empresarial; «entenem un estil basat en el diàleg i les aliances», explica Berta Cabré.

Aquestes aliances s'han de concretar establint «vinculacions amb associacions empresarials, patronals, altres cambres i URV, i també amb administracions a tots els nivells». És per això que es constituirà un 'consell assessor extern' per «aprofitar el talent que tenim al territori» a través d'aquelles persones que no tinguin temps d'implicar-se en el projecte de 'Tots som Cambra' però tinguin voluntat de participar-hi d'alguna manera. 

Les instal·lacions de firaReus al Tecnoparc han acollit la presentació de 'Tots som Cambra'
Les instal·lacions de firaReus al Tecnoparc han acollit la presentació de 'Tots som Cambra' | Jordi Olària

 

«Que la Cambra recuperi el pes institucional»

Jaume Batista ha explicat que no han fet, per ara, un decàleg de propostes, sinó que han treballat «un pla estratègic ambiciós, assumible i mesurable» que aniran donant a conèixer sector a sector durant els pròxims dies. «La gent es pregunta per què serveix la Cambra, doncs ha de ser un lobby», sentencia Jaume Batista. Afegeix que «hem de fer de la Cambra una veritable plataforma de serveis de valor afegit; hem de trobar un nou model de gestió financera; i que la Cambra recuperi la imatge i el pes institucional com a lobby».

Les eleccions, al mes de març

Encara no estan oficialment convocades, però 'Tots som Cambra' treballa amb la perspectiva que les eleccions se celebrin a finals de març. Totes les cambres de Catalunya resten a l'espera que la Generalitat convoqui els comicis, però primer caldrà resoldre el recurs que hi ha presentat un empresari per una qüestió administrativa. Mentre no es resolgui, la plataforma 'Tots som Cambra' afirma que seguirà treballant per ampliar la xarxa empresarial de la seva candidatura.

'Tots som Cambra' s'ha presentat públicament aquest dimecres
'Tots som Cambra' s'ha presentat públicament aquest dimecres | Jordi Olària

 

Els noms de 'Tots som Cambra'

Aquesta plataforma compta —almenys ho ha fet durant la roda de premsa de presentació pública— amb quatre cares visibles, però amb desenes més que els donen suport. Aquest matí, a l'edifici Tecnoparc de Redessa, s'hi han fet la foto de família la meitat de les persones que donen suport al projecte. Hi destaquen noms com Pepe Jofré, conseller delegat dels laboratoris Serra Pamies, president d'El Círcol i exregidor de l'Ajuntament de Reus.

La plataforma també l'integren figures del món patronal com José María Caballero, president de PiMEC Baix Camp, o Miquel Borràs, vicepresident de la CEPTA al costat de Jaume Batista, que n'és vocal. Hi han fet acte de presència, també, Rosa Rueda, CEO del Grup Rueda, que compta amb els establiments Roslena, i presidenta del consell d'administració d'Iniciatives de Televisió; Pau Salvadó, president dels comerços del Pallol i, juntament amb Rueda, membre de la junta de PiMEC Baix Camp que presideix Caballero.

Al Priorat la plataforma compta, a més de la implicació de Marta Domènech, amb el suport de Merche Dalmau, propietària de les bodegues Clos Galena de la DOQ Priorat. Tornant al Baix Camp, hi participa també Gerard Pagès, president de l'Associació de Polígons de Reus i membre, també, de la junta de PiMEC Baix Camp. Encara a Reus, Àlfred Pitarch, president d'Unió de Botiguers de Reus, i Pere Margalef, expresident dels paradistes el Mercat Central, també s'han sumat a la candidatura.

'Tots som Cambra' compta, també, amb el suport de Joaquim Brufau, assessor de l'àrea de producció animal de l'IRTA Mas Bové; Andreu Pintaluba, amb un destacat pes en el sector agroalimentari;  Josep Pere Colat, de la Terra Alta i president d'Unió Corporació Alimentària; i Pere Bové, president de la Cooperativa de Gandesa. El coordinador de la plataforma a la Conca de Barberà és Àngel Torija, director comercial de Maletes Queralt. En forma part també, a la Ribera d'Ebre, Pilar Ortega del sector del transport, així com el periodista prioratí Toni Orensanz.