Alguns dels tubs de l'orgue de la Prioral de Sant Pere de Reus

El grup impulsor del canvi d'orgue a la Prioral de Reus carrega contra l'Arquebisbat

Etziben a la institució eclesiàstica que «la inoperància i la passivitat no ens aturaran»

Els impulsors de la campanya per construir un nou orgue per a la Prioral de Sant Pere de Reus estan molestos amb l'Arquebisbat de Tarragona. En un comunicat emès aquest divendres a la tarda fan públic el «malestar per la inacció i el silenci del bisbat». Asseguren que totes les accions que han intentat «han topat amb el mutisme, la dilació i la incomprensió» de la institució.

Subratllen que precisament és l'autoritat eclesiàstica qui serà propietària de l'instrument si s'aconsegueix construir. Afegeixen, però, que «d'acord amb les converses mantingudes amb el prior» també permetrà «la revitalització de l'acció cultural de tothom». No només això, sinó «del patrimoni musical ciutadà i de l'activitat concertística de la ciutat».

Posen d'exemple els cicles de concerts impulsats «des de fa més de 30 anys» i mantinguts per l'actual organista de la Prioral, Josep Maria Mas Bonet. Recorden, però, que ja no es poden organitzar «per l'estat de deteriorament irreversible de l'orgue». Per tot plegat consideren «deplorable» la falta d'implicació per part de l'arquebisbat tarragoní.

Asseguren que «la inoperància i la passivitat actuals no ens aturaran pas» i consideren que l'actitud de l'Arquebisbat és un greuge comparatiu respecte de la ciutat de Tarragona. Ho consideren especialment «injust» pel fet que, els darrers anys, hi ha hagut altres municipis de la regió que sí que han recuperat o restaurat orgues històrics.

Entre altres coses denuncien que «encara a hores d'ara no disposem d'un compte corrent de la Prioral per tal de poder-hi dipositar els donatius». Asseguren que tant ciutadans com empreses, entitats i institucions ja s'han mostrat interessades a participar-hi. Per tot plegat es pregunten «què té, doncs, el bisbat de Tarragona contra el desenvolupament de la ciutat de Reus, capital cultural del Camp?».

El setembre del 2020 es va engegar una campanya per recollir els diners necessaris per construir un nou orgue per a la Prioral. El grup impulsor calculava que calia gairebé un milió d'euros, 970.000 aproximadament. L'estat de l'instrument actual va fer plantejar la necessitat de renovar-lo.

Entre altres projectes estudiats es va optar per intentar aconseguir-ne un de nou. Es vol recuperar l'esperit de l'orgue barroc que històricament havia tingut el temple. L'objectiu era fer-ne un de nou seguint la tradició catalana i que s'inspirés en l'instrument que va desaparèixer durant la Guerra Civil.