Les millors imatges de la Guerra de Confeti del Carnaval de Reus 2020

L'Ajuntament de Reus aposta per adaptar un Carnaval que es preveu sense rues

Les primeres reunions, previstes per les pròximes setmanes, han de servir per plantejar de quina manera s'adapta la celebració

Reus treballarà, les pròximes setmanes, una primera planificació del Carnaval que, molt probablement, no comptarà amb les habituals rues. Fa setmanes i mesos que, arreu de l'àrea metropolitana de Tarragona, diferents Ajuntaments han anunciat que suspenen la celebració de Carnaval.

El darrer ha estat el de Tarragona, que optarà per programar activitats alternatives perquè la festa tingui certa presència. A la capital del Baix Camp, l'Ajuntament manté que «com a equip a dia d'avui en cap cas ens plantegem anul·lar-ho del tot» segons detalla Daniel Recasens, regidor de Cultura.

L'Ajuntament aposta per adaptar-lo però no suspendre'l

La setmana vinent la regidoria mantindrà una primera reunió amb la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval per tenir un primer «intercanvi d'opinions» i transmetre el posicionament del consistori. Recasens detalla que «tenim la mateixa posició que amb tots els altres esdeveniments i projectes anuals».

Això vol dir que «la idea és buscar el model que ho pugui fer possible i, si és possible, encara que sigui arreglant o retocant d'aquella manera, hi aniríem». Una vegada més, recorda el regidor, «tot plegat depèn de com evolucioni la situació, com sempre; parlem de la situació d'avui, i en cap cas la possibilitat, avui, és dir 'això no podrà ser'».

La FRAC, per la seva banda, preveu convocar una assemblea una vegada hagi mantingut aquesta reunió amb la regidoria de Cultura. Una assemblea que ha de servir per traslladar el punt de vista de la regidoria, el marge de maniobra que pot tenir la FRAC com a organitzadora i responsable i per recollir l'opinió dels representants de les entitats que l'integren.

Com a Federació no hi haurà cap posicionament fins que no s'hagi pogut parlar amb les colles integrants, però la idea majoritària entre aquestes colles, i que ara ja comencen a tenir gola avall en força casos, és que no hi haurà rues.

Un Carnaval sense rues

«El que és evident avui és que la rua com a tal no sembla que tingui gaire possibilitats que pugui ser, a partir d'aquí, ho anirem veient», manté Recasens. De fet, recorda, «hi ha un esdeveniment abans que encara té probablement més espectadors i té el mateix inconvenient».

Referint-se sense anomenar-la a la Cavalcada dels Reis Mags, és un acte previ amb la mateixa tipologia que les rues de Carnaval. L'inconvenient és la impossibilitat de controlar aforaments, assistències i mesures de seguretat en general en un espai tan obert i amb tanta afluència de persones.

Entre les colles de Carnaval la sensació és la mateixa. Des dels que ho veuen «molt complicat» fins als que fa setmanes que asseguren que «enguany no n'hi pot haver de cap manera, és impossible». En la mateixa situació es troba un dels actes emblemàtics del Carnaval reusenc: l'Expoprofit.

L'any passat ja va incorporar noves normatives relacionades amb la manipulació d'aliments. Unes mesures que s'havien de seguir ampliant durant la pròxima edició però que, de la mateixa manera que les rues, la idea general és que s'haurà d'esperar a l'any següent.

Des de la regidoria Recasens exposa que «el nostre Carnaval, i en concret la rua, no és especialment de lluïment de la manera com ho és al model d'altres ciutats». «En el nostre cas, ara mateix no és necessari sortir per anul·lar, sense menystenir cap altra ciutat», matisa.

«El nostre model de Carnaval probablement no exigeix la mateixa mena de preparació que el Carnaval d'altres ciutats», aclareix. Insisteix, això sí, que «tot el que es pugui fer perquè aquest moment de ciutat hi pugui ser d'una manera o d'una altra, ho farem».