Reis d'Orient a Reus.

La Cavalcada de Reis torna a Reus i s'estudia allargar-ne el recorregut

No es repetirà el Campament Reial, però sí que es tornarà al Parc Sant Jordi per la recollida de cartes | S'eliminen les entrades i reserves prèvies per visitar l'espai

Reus recuperarà la Cavalcada de Reis aquestes festes. Les restriccions actuals permeten plantejar-la, tot i que s'estudia allargar-ne el recorregut perquè el públic es pugui repartir millor. No es tornarà a organitzar, per tant, el Campament Reial de l'any passat, tot i que sí que es tornarà al Parc Sant Jordi.

En concret per fer-hi la recollida de cartes, que deixa els Jardins de la Casa Rull per guanyar espai. El regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha explicat aquest matí el que ara mateix s'ha previst pel que fa a la visita de Ses Majestats. Ha deixat clar, també, que tot plegat s'acabarà de concretar en funció de les restriccions que es decretin.

En aquest sentit, la premissa actual és que, si s'incrementen les restriccions, no seria per tornar a prohibir segons quins actes. Com s'ha anat veient, la tendència dels governs espanyol i català aniria més aviat cap a incorporar restriccions que permetrien mantenir els actes previstos, com l'obligatorietat del passaport covid. Una mesura que el regidor veu aplicable si s'instaura, però que no s'impulsarà des de Reus Cultura.

Es podria allargar el recorregut per garantir la Cavalcada

De fet, a aquestes altures, si les restriccions tanquessin l'activitat al carrer de cop, «no hi hauria un trasllat» per falta de temps. El que es treballaria seria per trobar el model de Cavalcada que permetés mantenir-la, segons ha detallat Recasens. Tot i això planteja que «és força complex que hi hagi marxa enrere en aquest aspecte».

Aclareix que «en el moment on som és molt complex tenir un pla B que sigui realment útil i que avui pugui estar ben travat i organitzat». De fet, la mateixa idea de recuperar el recorregut habitual, però mirar d'allargar-lo és la que es treballa de cara a Carnaval. Sobre la taula hi ha la recuperació de les rues per «tornar al seu espai natural, amb format de cercavila i treballant quin és el dibuix òptim».

És a dir, «si és possible perllongar una mica més el circuit i això permet esponjar-lo, veurem, dins d'aquest nou dibuix, què seria més adequat». El que es vol, com en el cas de la Cavalcada de Reis, és «que una possible marxa enrere no dificulti que es pugui fer la cercavila».

El regidor de Cultura i representants de les entitats que col·laboren en l'arribada dels Reis d'Orient a Reus
La Cavalcada tornarà a comptar amb la col·laboració d'entitats com Bravium Teatre, Llop's Teatre o els Amics del Cavall | Jordi Olària Gras

La Cavalcada dels Reis torna a Reus

Sigui com sigui, «ens plantegem i treballem per tornar a fer una Cavalcada de Reis als carrers de la ciutat», ha afirmat el regidor. El canvi principal respecte a la Cavalcada tradicional probablement acabarà sent el recorregut. La idea és «mirar que sigui el més semblant possible al tradicional, però amb la possibilitat d'esponjar-lo i allargar-lo perquè hi hagi menys acumulació».

Des de Reus Cultura també es mostren tranquils després de l'experiència dels darrers actes organitzats amb l'aixecament de restriccions. El més clar, la Baixada del Seguici a Misericòrdia, quan el públic es va repartir al llarg del passeig per veure-la sense que hi hagués aglomeracions.

El dia 5 de gener els Reis d'Orient arribaran a dos quarts de cinc de la tarda a la plaça d'Anton Borrell del Parc Sant Jordi. La Cavalcada començarà a dos quarts de set de la tarda al capdamunt del carrer Ample. Recasens alerta que «és molt possible que qualsevol mesura nova d'esperit més restringit ens pugui condicionar».

Amb aquesta idea clara, afegeix, «la situació ens permet dur a terme aquest dibuix i intentar mantenir el màxim el recorregut i l'horari tradicionals». És la mateixa filosofia amb la qual s'han recuperat tots els actes culturals i tradicionals propis d'aquestes dates. El 28 de desembre, Dia dels Innocents, l'Speteck tornarà a intentar enlairar-se un any més.

El 31 de desembre, a la plaça de la Llibertat a les 10 del matí, l'Home dels Nassos tornarà a visitar la ciutat fins a les 12, quan arribi a l'Ajuntament i saludi des del balcó. A les 11 del matí també hi tornarà el Ball dels Dotze Mesos en format de cercavila.

Sense Campament Reial, la recollida de cartes es trasllada al Parc Sant Jordi

Recasens admet que Reus Cultura és conscient que, en general, el Campament Reial de l'any passat va agradar. Tot i això, no seria compatible amb la recuperació de la Cavalcada simultàniament. «No podem treballar amb dos escenaris tan grans ni per pressupost ni per recursos personals», ha explicat.

Sí que s'ha volgut tornar al Parc Sant Jordi com a espai, en aquest cas per instal·lar-hi la recollida de cartes. Es farà els dies 2, 3 i 4 de gener entre deu del matí i dos quarts de dues del migdia i entre dos quarts de cinc de la tarda i dos quarts de nou del vespre. En aquest cas no caldrà cap entrada ni reserva prèvia per accedir-hi.

El públic podrà accedir-hi lliurement, tot i que la idea és organitzar in situ grups de 20 persones. El que es vol oferir és «una vista pels diferents espais de treball dels patges que preparen l'arribada dels Reis d'Orient». El Parc Sant Jordi permetrà «un aforament més ample i còmode» del que ja oferia la Casa Rull abans de la pandèmia.

Els patges reials arribaran el dimecres 29 de desembre a Reus i si s'hi avenen, saludaran la ciutat des del balcó de la Casa Rull a les sis de la tarda. També s'ha previst que, a continuació, facin una primera cercavila pels carrers de la ciutat. Es contemplen dues cercaviles més l'endemà, dijous 30 de desembre, a les onze del matí i a les sis de la tarda.