Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Circ Social de Reus vol inculcar «que es visquin vides compromeses amb l'entorn»

El projecte, que es duu a terme al Giny, podria traslladar-se aquesta tardor

Rafael Arencón, un dels artífex del Circ Social i la seva expansió
Rafael Arencón, un dels artífexs del Circ Social i la seva expansió | Jordi Olària

El Circ Social és, ara mateix, pràcticament l'única activitat que dóna vida al Giny, el Centre de les arts gestuals i del circ de Reus. Es tracta de l'equipament que havia acollit l'escola de circ i havia d'allotjar l'Institut del Teatre i que va deixar de tenir activitat pròpia l'any 2016. Aquesta tardor podria viure un nou canvi i quedar-se, novament, sense rumb ni planificació. Mentrestant, ha servit perquè el projecte del Circ Social creixés i ampliés les seves activitats i el perfil dels seus participants. Un creixement que, precisament per seguir endavant, es pot acabar traslladant, almenys en part, a final de setembre. De tot plegat n'hem parlat, aquest estiu, amb un dels seus impulsors, el Rafael Arencón.

El bagatge del Circ Social

Com va començar, el projecte del Circ Social?

Nosaltres teníem un agrupament 'scout' i volíem provar eines educatives que no fossin les tradicionals. Algunes persones ja tenien molta passió i interès pel món del circ i havien conegut les possibilitats que tenen eines com els malabars, l'acrobàcia o l'equilibri per ajudar les persones a superar-se, a tenir sentit de grup, a integrar-se socialment...

Però no teníem, en el seu moment, ni els educadors ni els coneixements tècnics, i va ser tot un procés de més de dos anys fins a organitzar-nos com ara, amb activitats regulars, amb educadors ben formats i amb un contingent de persones que és creixent i que abraça molts perfils diferents.

El Circ Social ha participat en Casals d'Estiu per obrir la seva activitat
El Circ Social ha participat en Casals d'Estiu per obrir la seva activitat | Jordi Olària

Quantes persones hi ha, darrere el Circ Social?

Doncs som sis educadors i els usuaris regulars durant l'any són 52, però ara a l'estiu les activitats són diferents, perquè ens vénen nois nous, especialment d'aquest perfil que l'administració anomena 'MENA', Menors Estrangers No Acompanyats, que nosaltres anomenem 'Dreamers' —en anglès, somniadors—, com fan altres països. Clar, això sempre és molt variable, perquè uns dies te'n vénen més, altres dies te'n vénen menys...

Ara a l'estiu també estem fent contacte amb possibles candidats a alumnes de les classes de circ durant el pròxim curs. Per exemple, al col·legi Sant Pau, farem una activitat extraescolar l'any vinent; aquest estiu vindrà un grupet del Casal del Sant Pau a provar-ho.

El Circ Social vol inculcar valors vitals
El Circ Social vol inculcar valors vitals | Jordi Olària

Les dues potes del Circ Social de Reus

Parlem de Circ Social; aquesta etiqueta 'social', què implica, quin perfil de persones hi ha?

Nosaltres diem que som una comunitat que practica circ, i com a tal, ni tan sols fem gaire diferència entre els formadors i els que s'estan formant, tots estem practicant circ. Hi ha un perfil molt variat, tenim persones que ens acompanyen des del començament, germans petits de monitors, persones que ja feien circ amb nosaltres quan estàvem a un Centre Cívic, alguns dels nois de l'agrupament 'scout'... aquest és el nucli dur permanent, per dir-ho així.

També hem tingut, fins i tot, persones que no tenien els nens escolaritzats, que feien el que es diu 'home schooling', perquè volien una altra forma d'educació, més progressista, no els agradava com és el sistema. No els portaven a escola, sinó que tenien una petita escola ells on feien activitats no formals i educaven els nens; d'aquest perfil també n'hem tingut molts, durant l'any. Alguns educadors, que són de rerefons familiar marroquí, també han fet que tinguem més nens del nord d'Àfrica, i des del mes d'octubre tenim aquest grupet tan gran dels MENA, els 'dreamers' que diem nosaltres.

El Circ Social és l'única activitat que es duu a terme al Giny
El Circ Social és l'única activitat que es duu a terme al Giny | Jordi Olària

La banca social, per tant, té força; la branca de circ també?

Sí, a banda de tot això ens arriben persones que venen directament perquè volen aprendre a fer circ, i prenen aquesta activitat de tipus social com una oportunitat d'aprendre i com una escola de circ estàndard, diguem-ne, encara que nosaltres afegim aquest matís social per dir que no és un negoci i que no és una escola de capacitació tècnica perquè després els nois tinguin una professió.

L'objectiu principal és animar la gent que visquin vides on donin valor a la salut, que visquin vides on per ells sigui significatiu millorar, esforçar-se, aprendre coses noves... I en tercer lloc, viure vides compromeses amb l'entorn, amb el barri, amb la ciutat, amb les altres persones que tenen necessitat...

Aquest darrer perfil s'aprèn molt fàcil al circ, perquè si estàs fent, per exemple, una torre humana, un que puja sobre d'un altre, fàcilment t'adones que el més fort ha d'estar sota i el més àgil a sobre, i la societat funciona al revés, moltes vegades, són els forts els que estan trepitjant als dèbils, que estan a baix.

Una de les activitats estivals del Circ Social ha estat participar en Casals d'Estiu
Una de les activitats estivals del Circ Social ha estat participar en Casals d'Estiu | Jordi Olària

Hi doneu, també, un punt d'educació de la catalogada com a no formal, no?

Sí, quan a classe aprenen disciplina, és una disciplina molt del segle XIX, d'una societat industrial, estan asseguts a unes taules i no es poden moure, i 'no posis així la cadira perquè cauràs', perquè abans s'educava per a la cadena industrial. Però quina és la disciplina correcta? La disciplina correcta és l'autodisciplina, i aquí l'aprenen molt fàcil, perquè 'carai, m'ha sortit malament, això dels malabars, m'ha tornat a caure, l'agafo un altre cop'... i se la posen ells mateixos, la disciplina i ells mateixos els objectius. Per això creiem que és una possibilitat molt bona de treballar amb eines que no són les tradicionals o les habituals i aconseguir arribar a un perfil variadíssim de gent.

El Giny només compta amb l'activitat del Circ Social
El Giny només compta amb l'activitat del Circ Social | Jordi Olària

D'única activitat del Giny a tornar a canviar d'espai

Vau començar a fer circ a un centre cívic i vau acabar venint aquí al Giny, per què vau fer aquest trasllat?

Perquè el centre cívic, bàsicament, tenia dues dificultats: que no tenia alçada, i era complicat fer-hi coses aèries, que motiven molt als nois; i la segona era la disposició de l'espai, que era complicada. Estava molt bé cadascuna de les instal·lacions per separat, però al global era molt difícil de fer la feina. Una altra motivació per nosaltres molt important era que hi havia a Reus un equipament específic per a fer circ que estava tancat, durant més d'un any va estar tancat.

Nosaltres volíem marxar del centre cívic a un espai més adient per a nosaltres i, a més, reivindicar aquest espai dient que és possible que tornés a la vida i que fos, no diré rendible perquè sembla que parlem de qüestions econòmiques, però sí utilitzable, que fos aprofitable, que tingués sentit, i ho hem demostrat durant més d'un any, des del juny de l'any passat que portem fent activitats tres tardes cada setmana.

El perfil de les persones que participen del Circ Social és molt ampli
El perfil de les persones que participen del Circ Social és molt ampli | Jordi Olària

Per tant, teniu intenció de quedar-vos aquí?

No ho sabem, perquè el problema que tenim és que estem pagant un preu públic, que el podem pagar, però no podem créixer. Fem servir l'espai tres tardes a la setmana, una hora que l'estirem una mica, i paguem 38 euros, que vol dir, al mes, gairebé 500 euros, però el podem fer servir molt poquetes hores. Imagina't que al matí volem fer, amb les mares dels nens que ens vénen, 'acroioga'; doncs ja tindríem activitat al matí. I potser a l'avi o a l'àvia que ve a buscar el nen li agradaria fer malabars o treballar les mans per l'artrosi, i podrien venir a les tardes.

Per tant, pot ser que us torneu a traslladar?

Per poder fer tot això i poder transformar una activitat de circ en una escola de salut, ens caldrien més hores. No estem emprenyats ni tenim cap problema, no critiquem a ningú, és simplement que aquesta qüestió econòmica és una limitació per continuar creixent. Si trobem un altre espai més adequat, marxarem a aquest espai més adequat a final de setembre, simplement per poder-lo fer servir més hores, és l'únic motiu.

Aclariment: en dies posteriors a la realització de l'entrevista s'ha començat a treballar el nou conveni entre l'Ajuntament de Reus i el Circ Social. Aquest conveni contemplaria la reducció d'hores d'ús, de les tres setmanals del 2017-2018, a dues per al curs 2018-2019.