Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Giny de Reus segueix sense rumb propi

L'equipament perdrà activitat externa aquesta tardor | El Circ Social es planteja reduir el seu horari i busca nous espais

El Giny pràcticament només obre portes per al Circ Social
El Giny pràcticament només obre portes per al Circ Social | Jordi Olària

 

El Giny de Reus podria tornar a quedar gairebé tancat la pròxima tardor. Ara mateix, l'única activitat que hi ha és la del Circ Social, un projecte que, segons han explicat a TarragonaDigital, podrien traslladar a final de setembre per seguir-lo desenvolupant en un espai més adequat a les seves necessitats o, almenys, reduir el nombre d'hores que fan ús del Giny. Si aquesta possibilitat es concretés, el que havia estat l'escola de circ de Reus tornaria a quedar sense activitat, ni pròpia ni externa, una situació que ja es va viure fa tres anys i que va tenir l'edifici sense ús durant més d'un any.

Les instal·lacions actuals del Giny, al carrer de Pere Cavallé Llagostera, compten amb l'espai necessari perquè el Circ Social hi dugui a terme el seu projecte, però no poden assumir el cost d'ampliar el seu horari d'obertura. El preu públic d'aquest equipament són 38 euros l'hora; amb l'activitat actual, els seus impulsors paguen uns 460 euros mensuals per utilitzar les instal·lacions tres hores a la setmana.

Aquest preu, que els seus responsables afirmen que poden assumir, no els permet ampliar el seu horari i oferir més activitat. No es mostren descontents amb l'Ajuntament; un dels seus responsables, Rafael Arencón, explica que entenen que són les condicions que hi ha en aquest espai i que, simplement, no s'adeqüen a les seves necessitats. Amb tot, els darrers dies ha aparegut una nova possibilitat sobre la taula, la de repartir l'activitat del Circ Social entre el Giny i altres instal·lacions.

Les instal·lacions del Giny havien d'acollir des dels artistes de Port Aventura a l'Institut del Teatre
Les instal·lacions del Giny havien d'acollir des dels artistes de Port Aventura a l'Institut del Teatre | Jordi Olària

 

Mantenir el Circ Social diversificant les instal·lacions

D'aquesta manera es podria mantenir el vincle amb els MENA —Menors Estrangers No Acompanyats— que ja han participat del projecte aquest estiu. Aquesta etiqueta la canvien, al Circ Social, per 'Dreamers' —en anglès, somniadors, un terme utilitzat en altres països per referir-se al mateix perfil de joves—. Majoritàriament nois, viuen en diferents centres de l'àrea metropolitana de Tarragona i, durant els darrers mesos, han estat nodrint bona part de l'activitat del Circ Social.

L'activitat regular del Circ Social, incrementada ara amb la inclusió dels 'Dramers', així com noves propostes com una activitat extraescolar al col·legi Sant Pau, serviran per mantenir el projecte i poder pensar a ampliar la seva oferta. La impulsa una organització sense ànim de lucre que vol incidir en el compromís dels ciutadans amb el seu barri i ciutat. Per fer-ho utilitzen el circ com una eina d'educació en el lleure o no formal, així com un mecanisme, també, d'inclusió social.

L'equipament municipal del Barri Juroca veurà reduïda la seva activitat
L'equipament municipal del Barri Juroca veurà reduïda la seva activitat | Jordi Olària

 

Reduir les hores al Giny per guanyar-ne a altres espais

La proposta que pot acabar veient la llum seria la de trobar  un espai on dur a terme part de la seva activitat i reduir el nombre d'hores d'obertura del Giny. Passarien de les tres setmanals a dues, els dimarts i els dijous, els únics dies que aquest equipament municipal veuria obrir les seves portes. L'any 2015 va deixar de tenir activitat pròpia i des del 2017 només l'han utilitzat els responsables i els usuaris del Circ Social.

El Giny, cinc anys d'història, tres de programació

El Centre de les arts gestuals i del circ de Reus, el Giny, va néixer de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament l'any 2013 de la mà de l'aleshores responsable polític de l'àrea, Joaquim Sorio. Es va obrir el darrer trimestre de l'any amb un pressupost de 38.000 euros aportat entre l'Ajuntament i altres fonts d'ingressos. L'inici va ser millor del previst, i el primer quadrimestre del 2014 es van superar els 160 alumnes inscrits. Per aquell any, el primer sencer amb el Giny en marxa, el pressupost era de 125.000 euros, un 20 % del qual l'havia d'aportar l'Ajuntament, que finalment va implicar-s'hi amb prop d'un 30 %.

Façana exterior del Giny
Façana exterior del Giny | Jordi Olària

 

Grans projectes que no passen d'un anunci

El febrer d'aquell mateix 2014, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, anuncia que Port Aventura s'ha interessat per aquest equipament cultural per tal de formar-hi el seu personal artístic, un anunci que no es fa realitat. Tampoc es va fer realitat el del desembre del 2014, quan era l'Institut del Teatre qui havia d'obrir la seva primera delegació fora de les comarques de Barcelona a l'equipament reusenc.

El projecte estava pensat per al curs 2015-2016, i depenia d'un acord entre l'Institut, la Diputació de Barcelona —de qui depèn el centre formatiu—, la de Tarragona i l'Ajuntament de Reus. Les previsions, de fet, apuntaven que aquesta activitat començaria a les instal·lacions del Giny, però que l'equipament s'hauria de traslladar per la quantitat d'alumnes que s'esperaven.

Es preveia el trasllat per falta d'espai abans de començar el projecte

Una primera idea era traslladar-ho al Vapor Vell —avui en dia, magatzem del Seguici Festiu—, i una segona proposta era fer-ho a l'antiga Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona —d'aquí la seva implicació en el projecte—, situada al costat de l'Institut Pere Mata. Després del canvi de govern, de CiU-PP a CiU —encara en solitari—, i amb Montserrat Caelles al capdavant de Cultura, cap de les dues va veure la llum. El Giny va mantenir, a la baixa, la seva activitat fins a acabar el curs 2015-2016, i el següent ja no va començar.

El centre de les arts gestuals i del circ de Reus va restar completament tancat més d'un any
El centre de les arts gestuals i del circ de Reus va restar completament tancat més d'un any | Jordi Olària

 

El Circ Social, activitat gairebé única del Giny

Un any després d'haver deixat de tenir programació pròpia o activitat de cap mena s'hi va traslladar el Circ Social, un projecte que s'havia dut a terme al Centre Cívic del Carme, però que va trobar, en el Giny, un equipament que s'adequava a les seves necessitats. Fa més de dos anys que suposa l'activitat principal d'aquest espai municipal, el mateix període de temps que porta l'edifici sense programació pròpia.

No es preveu, de fet, que aquesta situació canviï, i és que el govern actual ja ha deixat clar que la formació de circ que s'havia de programar al Giny es vincularà exclusivament al Trapezi i no es realitzarà a l'equipament del barri Juroca. L'edifici resta, ara, per al projecte de Circ Social, que probablement hi reduirà les hores d'activitat, i per a algunes activitats puntuals de Reus Esport i Lleure.