Sala actes Cambra Comerç Reus Dani Rubio Ara Reus

Ara Reus reclama a la resta de partits garantir la governabilitat de l'Ajuntament

L'única excepció, la CUP, amb qui no pactarà | Crítiques als socis de govern en diversos àmbits

La governabilitat s'ha de convertir en un compromís electoral. Amb aquesta premissa ha arrencat Dani Rubio, cap de llista d'Ara Reus, la seva xerrada electoral i el cicle d'aquestes conferències a la Cambra de Comerç de Reus. Ha tret pit de l'obra de govern de les àrees que ha gestionat durant el mandat, i ha carregat contra l'actual alcalde i soci de govern, Carles Pellicer, per no haver sabut reivindicar Reus davant del govern de la Generalitat.

Amb una sala d'actes plena, la Cambra de Comerç ha donat el tret de sortida al cicle Eix 2019. Entre el públic, qui presumiblement serà el pròxim president de l'ens, Jordi Just, així com cares conegudes del teixit veïnal de la ciutat; Ramón Palmerín, del Santuari, Cori Balanyà, del barri Fortuny, o Josep Machado, del barri del Carme, acompanyat de Natalia Rusneac, de la comunitat del carrer de Wad-Ras.

Sala actes Cambra Comerç Reus Dani Rubio Ara Reus
Dani Rubio durant la presentació del programa d'Ara Reus | Jordi Olària

 

Dani Rubio treu pit de l'obra de govern

El cap de llista d'Ara Reus ha començat la seva exposició centrant-se en la governabilitat. Ha assegurat que caldrà saber pactar perquè l'Ajuntament pugui gestionar la ciutat durant el pròxim mandat, i presentant-se com el candidat a l'alcaldia que vol erigir-se com a pal de paller d'aquest futurible pacte, ha ofert la mà a la resta de forces.

La seva exposició ha començat fent valer la tasca duta a terme al govern com a regidor de Medi Ambient i Ocupació i també de Recursos Humans. Ha exposat l'eficiència econòmica de Mas Carandell, la posada en marxa del projecte de cotxe compartit per a la plantilla municipal, l'ordenació d'aquesta plantilla, i les inversions fetes a Aigües de Reus.

En aquest àmbit hi ha fet especial incís, posant sobre la taula els dos milions d'euros d'inversió que l'Agència Catalana de l'Aigua ha fet a Reus, ha afirmat, des que ell ha anat a Barcelona «a reclamar el que ens pertoca». Ha sentenciat la primera part de la xerrada assegurant que Ara Reus «tenim compromís, sentit comú, responsabilitat, seny, capacitat de gestionar i de fer autocrítica».

Sala actes Cambra Comerç Reus Dani Rubio Ara Reus
La conferència s'ha dut a terme a la sala d'actes de la Cambra de Comerç de Reus | Jordi Olària

 

Els puntals del programa electoral d'Ara Reus

La gestió sanitària serà un dels temes recurrents durant la campanya electoral del partit municipalista. Dani Rubio ha criticat la Generalitat de Catalunya, qui considera que «ens ha menystingut en l'àmbit sanitari». Ha culpat el govern català de la situació econòmica del centre, i n'ha repartit la responsabilitat amb els polítics locals dels partits del govern català. «Són els mateixos polítics que diran que són municipalistes i transversals», ha etzibat, en una primera crítica velada als socis de govern. 

El contracte de la brossa també serà un leitmotiv d'Ara Reus les pròximes setmanes. «Fa dos anys que no s'han fet els deures, fa dos anys que no es va voler abordar la licitació de la brossa, i no estic culpant el regidor o l'alcalde, perquè l'oposició no ha permès aprovar pressupostos», ha mantingut. Aposta, en aquest àmbit, per licitar el contracte garantint la millora del servei i la maquinària, i preveient la implantació de la recollida porta a porta i de bonificacions en funció de la proporció de residus que reciclin els reusencs.

La gestió de l'aigua, de la qual n'és part activa al capdavant d'Aigües de Reus, li ha servit per carregar contra la CUP i els Ajuntaments del Priorat, que reclamen que deixi d'agafar-se aigua del riu Siurana per abastir la ciutat de Reus. Ha recordat que si es tanqués l'aixeta del pantà de Riudecanyes, la factura de l'aigua de les llars de Reus pujaria un 10 %.

Dani Rubio Ara Reus
Dani Rubio ha optat per fer la xerrada dempeus i amb una projecció | Jordi Olària

 

Els projectes estrella

Durant la presentació, Dani Rubio ha mencionat alguns dels projectes estrella que Ara Reus plantejarà en el seu programa electoral. A més de la connexió que connecti el barri Gaudí amb el passeig de Mata preferiblement per sota de l'estació de trens, també aposta per construir un pont que connecti la zona de l'Hospital i la dels barris Fortuny, Juroca, Parcel·les Casas i Montserrat.

Vol instaurar la figura del regidor de districte, que es reuniria amb el representant social que s'establís per a cada una de les deu zones de la ciutat. L'objectiu és que s'establís una línia directa de comunicació per fer arribar al govern les necessitats dels veïns. Pel que fa als pressupostos participatius, considera que actualment estan mal plantejats per la lentitud que suposa el procés entre que es fa la proposta i s'executa.

L'alternativa de Rubio és destinar la partida actual al manteniment de la via pública, principal demanda de la ciutadania en aquest àmbit, i limitar-los a votacions entre diferents projectes proposats pel govern que fossin «d'envergadura». «Hem de seguir desenvolupant el pla de mobilitat», ha apuntat; «hi ha d'haver algun moment en el qual els cotxes no puguin entrar al centre de la ciutat, amb pàrquings dissuasoris», ha aclarit.

En l'àmbit de l'economia i l'empresa ha posat el focus en el polígon Tecnoparc. Considera que cal començar a plantejar un nou edifici per acollir empreses —un projecte que ja s'està treballant—, així com desenvolupar-ho urbanísticament per construir-hi un pol d'atracció d'empreses logístiques. Pel que fa al comerç local, aposta per estudiar, des del consistori, l'habilitació d'un web que servís perquè les botigues de la ciutat poguessin obrir-se a la venda per Internet.

Sala actes Cambra Comerç Reus Dani Rubio Ara Reus
La sala d'actes de la Cambra de Comerç, plena durant la conferència | Jordi Olària

 

Crítiques als socis de govern

A mesura que avança la precampanya, són més freqüents les crítiques entre els partits que, fins ara, governen plegats la ciutat. La seva visió de l'Hospital li ha servit per criticar implícitament els dos socis de govern, però no s'ha quedat aquí. Responent preguntes del públic ha sentenciat que «algú a Barcelona ha volgut acabar amb el model sanitari d'aquesta ciutat», i que desconeix si des d'aquí no s'ha pogut o no s'ha sabut evitar.

També ha insinuat que l'actual alcalde no ha fet els deures a l'hora d'associar-se amb la Cambra de Comerç per anar a buscar empreses fora de la ciutat que volguessin instal·lar-s'hi. O per reivindicar el pes de Reus i l'àrea metropolitana de Tarragona davant de la Generalitat i el govern central, per exemple, a l'hora de reclamar que fos l'aeroport de Reus i no el de Girona la quarta pista de l'aeroport del Prat.

«En matèria d'habitatge l'ajuntament de Reus no ha sigut proactiu en fixar les regles del joc», ha etzibat. Responent a preguntes del públic, ha apuntat que caldria reactivar les multes als bancs que tenen pisos buits a la ciutat per tenir una posició de força i obligar-los a posar els habitatges a disposició de les famílies necessitades.

Sala actes Cambra Comerç Reus Dani Rubio Ara Reus
La conferència de Dani Rubio l'ha presentat el periodista Josep Maria Arias | Jordi Olària

 

Ara Reus no pactarà amb la CUP

I si aquesta darrera proposta el podria fer coincidir amb la CUP, Dani Rubio ha deixat clar que es tractaria d'un acord puntual. Ha començat oferint la mà a totes les forces per garantir la governabilitat de l'Ajuntament, a totes menys a la CUP, amb qui ha deixat clar que no pactarà durant el torn de preguntes.

«No em puc entendre amb la CUP», ha sentenciat, una frase que li ha valgut l'aplaudiment de la sala iniciat pel delegat sindical de Fomento de Construcciones y Contratas —empresa concessionària del contracte de la neteja i la recollida de brossa de Reus—, Ángel Martín de Sande, qui com Rubio tampoc ha amagat mai la seva oposició frontal a la municipalització del servei.

Rubio ha recordat la denúncia que ha interposat als jutjats contra Marta Llorens, portaveu i cap de llista cupaire, per haver-lo acusat de tenir interessos ocults en la licitació del contracte de la brossa. La setmana vinent ens trobarem als jutjats, ha sentenciat.