Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Discover agressió masclista

Reus atén un 30% més de dones víctimes de violència que l'any passat

L'ajuntament inicia una campanya de difusió dels serveis municipals per animar a les dones a denunciar les agressions

Els serveis municipals de l’Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV) i del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Reus augmenta en un  59,76% més el nombre d'atencions  i en un 29,88% més pel que fa al nombre de dones  víctimes  de  violència de gènere  durant aquest any 2020.

L'OAV i el  SIAD de Reus fan  balanç de les dades recollides entre l'1 de gener del 2020 i el 30 d'octubre, amb  atencions presencials, telefòniques i telemàtiques. Concretament, s'han realitzat 1.799 atencions a 339 dones víctimes de violència, mentre que l'any passat durant el mateix període de temps, es van fer 1.126 atencions a 261 dones.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Per tant, s'han fet  673 atencions més a  78 dones més que l'any passat. Dins aquest augment de necessitat i en el marc dels actes del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, l'Ajuntament de Reus vol impulsar una campanya de difusió i coneixement dels serveis d'atenció a les dones de la ciutat.

El lema de la campanya, 'Atreveix-te a parlar!' vol fer una crida a demanar  ajuda totes les  dones que pateixen violència o qualsevol que conegui a algú que pateixi una situació de violència. La difusió de la campanya  s’ha fet a través de cartelleria al carrer, al  web municipal, a les xarxes socials i als mitjans de comunicació locals, durant aquest mes.

El funcionament d'aquests serveis és essencial, segons la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella: «Són moments difícils en què més que mai hem de fer costat a les persones víctimes de violència i per poder-les ajudar és necessari que coneguin que a Reus compten amb el suport i l’atenció d'un bon equip de professionals».

Els serveis d'atenció municipals

L'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV)

A Reus existeixen diversos serveis d'atenció al ciutadà que es troben a l'abast de tothom, com també a les dones víctimes de violència de gènere. L'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV) atén a totes les persones que hi hagin petit qualsevol classe de violència.

Entre altres serveis, ofereix un acompanyament  a la víctima; activació de recursos, tramitació d’ajudes econòmiques, seguiment de les ordres de protecció; i informació i orientació, entre molts altres serveis. L'OAV està ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, però es pot contactar a través del telèfon 977 010 092 (extensió   2318), o des de la pàgina web.

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD)

El SIAD ofereix els serveis d'informació, orientació, assessorament i, quan es requereix, derivació a serveis especialitzats a les dones, especialment les que han estat víctimes  d'algun tipus de violència de gènere.

El SIAD es troba ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o també a través de l'enllaç web.

Augment de les atencions al servei psicològic

En el període comprès entre l'1 de gener i el 30 d'octubre del 2020, els dos serveis, OAV i SIAD, han atès a un total de 339 dones víctimes de violència masclista, realitzant un total de 1.799 atencions.

En el cas del SIAD, s'han efectuat 1.179 atencions  a 205 dones. Concretament, el servei psicològic ha atès a 73 dones víctimes de violència, amb 341 atencions; i el servei d'assessorament jurídic, que també atén a dones que no estan en situació de violència, ha dut a terme  290 atencions a 236 dones.

Pel que fa a les denúncies per violència, durant aquest període, l’OAV n’ha rebut 289. En concret, 42 atestats procedents de la Guàrdia Urbana; 239 de Mossos d’Esquadra; vuit procedents d’entitats; tres dels jutjats; dos per iniciativa de la persona afectada, i tres més d'altres vies.

Per altra banda, les tipologies de les  trucades han estat de contenció emocional, de demanda d'ajuda econòmica i després d'episodis d'angoixa a causa de l'emergència social amb motiu de la crisi del coronavirus.