Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alberto Fraile, director Hotel Gaudí Reus

El director de l'Hotel Gaudí nega haver rebut pressions per expulsar els agents durant l'1-O

Havia estat citat pel fiscal de l'Estat | Ha rebaixat la magnitud de les manifestacions organitzades davant l'establiment abans i després del referèndum

Alberto Fraile, director Hotel Gaudí Reus
Alberto Fraile, director de l'Hotel Gaudí de Reus, testimoni al judici contra el procés català | TarragonaDigital

 

Reus ha estat un dels protagonistes de les declaracions d'aquest matí al Tribunal Suprem, on s'està duent a terme el judici contra el procés català i el referèndum de l'1 d'Octubre. La fiscalia de l'Estat havia citat a Alberto Fraile, director de l'Hotel Gaudí, que només ha rebut les preguntes del fiscal Cadena, convertint-se en el testimoni més breu del judici.

Fraile ha ratificat que hi va haver concentracions de protesta per la presència d'agents de la Policia Nacional a l'establiment, però ha matisat que, majoritàriament van ser poc nombroses. El director de l'hotel reusenc ha negat haver rebut cap pressió per expulsar els agents allotjats, ni tan sols per part de cap grup municipal. En aquest sentit, doncs, segons Fraile, el famós manifest que ha servit per mantenir encara imputats diversos portaveus municipals de Reus, no va arribar a mans de la direcció de l'Hotel Gaudí.

Dues concentracions multitudinàries

Alberto Fraile, director de l'Hotel Gaudí de Reus, havia estat citat al Tribunal Suprem com a testimoni per la fiscalia. De fet, el fiscal Fidel Cadena ha estat l'únic que li ha fet preguntes, i ni l'advocada de l'Estat, ni l'acusació particular de Vox ni cap de les defenses s'hi han dirigit. Menys de cinc minuts després d'haver-se assegut, el seu interrogatori havia acabat.

Cadena ha preguntat a Fraile si es va produir concentracions davant l'Hotel Gaudí en contra de la presència dels agents policials; pregunta que ha respost quantificant-les en «algunes». El testimoni ha explicat que els agents hi van arribar en dues tandes, una el dia 12 de setembre i la segona, el dia 19. Ha matisat, durant la següent pregunta del fiscal, que hi va haver dues de les concentracions que sí que van ser especialment multitudinàries, però ha rebaixat el volum de persones a la resta de manifestacions.

Agents de la policia espanyola marxen de l'Hotel Gaudí de Reus. | Guillem RS

 

El manifest del 3-O

El fiscal Cadena li ha preguntat, també, si s'havien convocat concentracions nocturnes. Una de les queixes dels agents allotjats aquells dies era, precisament, que no se'ls deixava dormir. El director hoteler ha respost que eren mínimes, «grups de 15 o 20 persones» que, després de fer-se fotos, marxaven al cap d'uns 20 minuts, ha explicat. La fiscalia també ha volgut saber què va motivar que els agents abandonessin l'hotel. Fraile ha assegurat que «es va acabar la reserva que tenien feta, i no teníem més allotjament».

El director de l'hotel Gaudí ha negat haver rebut pressions per expulsar els agents policials. El fiscal li ha repreguntat si no s'hi havia dirigit cap grup municipal, una tesi que Fraile ha negat. Sense mencionar-lo, el fiscal de l'Estat es podia referir al manifest que van signar PDECat, CUP, ERC i Ara Reus el dia 3 d'octubre i per al qual estan imputats l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, les portaveus del PDECat i ERC, Montserrat Vilella i Noemí Llauradó, el portaveu d'Ara Reus, Jordi Cervera, i la regidora de la CUP Mariona Quadrada —va signar ella perquè la portaveu cupaire no era a l'Ajuntament—.