Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Entrada del Centre Cívic Mestral de Reus, on hi ha ubicada una de les comissaries externes de proximitat de la Guàrdia Urbana

Un sindicat denuncia l'Ajuntament de Reus per l'estat de les comissaries de proximitat

Asseguren que no garanteixen les mesures de seguretat i higiene i reclamen que es tornin a tancar | L'Ajuntament manté que es compleixen les mesures i que un informe ho avala

Un mes i mig després que s'hagin tornat a obrir les comissaries de proximitat de la Guàrdia Urbana de Reus, un dels sindicats del cos reclama que es tornin a tancar. En un comunicat emès aquest dimarts, la Central Sindical Independent i de Funcionaris exigeix que es faci marxa enrere «per manca de seguretat i higiene per desenvolupar les tasques policials». El sindicat ha presentat una denúncia contra l'Ajuntament a Inspecció de Treball arran d'aquesta situació.

Segons recorden, quan les comissaries externes es van posar en marxa el 2015 ja van alertar que presentaven deficiències. Va ser per això, expliquen, que es va acabar instal·lant un mòdul prefabricat a l'estació d'autobusos «que és la que presenta més deficiències». Una mesura que asseguren que «tampoc complia amb les mesures mínimes de seguretat i higiene» ni per als agents ni per a la ciutadania que s'hi adreça.

Aquestes comissaries de proximitat es van tancar el 14 de març del 2020 arran de l'esclat de la pandèmia. El 15 d'octubre passat, el govern de Reus anunciava que les tornava a obrir, una acció que es va fer efectiva el dilluns 18 d'octubre. Segons relaten des del sindicat, «per sorpresa dels representants dels treballadors».

L'Ajuntament de Reus, consultat per aquest mitjà, manté que les comissaries externes de proximitat compleixen les mesures necessàries de seguretat i d'higiene. Asseguren que la reobertura es va fer amb un informe positiu de Prevenció de Riscos Laborals que hi donava el vistiplau.

Denuncien que les comissaries de proximitat no compleixen la normativa

Consideren que la reobertura es va fer «sense pensar en cap moment en la seguretat de les persones que hi han de desenvolupar la feina». De fet se serveixen d'un informe del mateix Ajuntament per denunciar que s'han tornat a fer servir les comissaries externes sabent que no compten amb les mesures de seguretat necessàries.

El sindicat va alertar la direcció del cos i el departament de Seguretat i Salut de l'Ajuntament de la situació de les comissaries. Denuncien, però, que el mes de setembre se'ls va fer arribar un informe dels Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de l'Ajuntament de Reus. Segons exposen, l'informe admet que la comissaria de l'estació d'autobusos no compleix la normativa.

Afirmen que el document evidencia que «s'observava que faltava netejar i desinfectar el mòdul, revisar, senyalitzar i penjar l'extintor i que el mòdul no disposa de serveis higiènics propis». També apunta que «no disposa d'una sortida o recorregut alternatiu en cas de patir una agressió o amenaça per part d'usuaris externs». Aquest informe demostra, segons el sindicat, que «les autoritats van consentir la reobertura de les comissaries externes sabent que no complien les mesures oportunes establertes per llei».

Arran d'això, el delegat sindical hauria alertat de la situació la regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez, el nou de novembre. Fins avui, 30 de novembre, assegura que no s'ha obtingut resposta. El divuit de novembre hi va insistir, registrant a l'Oficina d'Atenció Ciutadana una sol·licitud per al tancament provisional de la comissaria de l'estació d'autobusos.

Consideren que cal tancar el mòdul prefabricat «fins que es trobi un lloc adequat per desenvolupar les tasques policials». En la mateixa línia reclamen l'«adequació urgent de la resta de comissaries de proximitat». Per tot plegat, CSIF va presentar una denúncia a Inspecció de Treball dimecres passat, 24 de novembre.