L'Arxiu Municipal de Reus està d'enhorabona: aquest dijous, 5 de desembre, ha rebut la donació de fons documentals de gran valor històric per a la ciutat. La família Sanromà, propietària d’una de les empreses de Reus amb més de 100 anys, coneguda avui com a Vidres Sanromà, ha fet donació de documentació empresarial i de documentació familiar. La documentació ingressada comprèn en període de 1856 a 1959 i el volum és d’uns 4,4 metres lineals.
El conjunt documental lliurat per part de la família té un gran interès informatiu, cultural i històric en la mesura que el fons comercial és testimoni de l’activitat mercantil d’una empresa nascuda a Reus i que va ser la primera de Catalunya en dedicar-se a la fabricació de vidres plans; mentre que el fons familiar testimonia els afers privats —administracions de béns— i les activitats personals i publiques d’una família reusenca —de mitjans del segle XIX fins a mitjans del segle XX— vinculada al comerç.
La regidora Flores celebra la donació a l'Arxiu Municipal
L'acte de signatura de la donació ha comptat amb la presència de la directora de l’Arxiu, Elisenda Cristià, i la restauradora-conservadora Anna Ferran i, a banda de la família Sanromà, també hi ha estat la regidora del ram, la titular Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores (ERC), que ha celebrat la donació i ha animat a la resta d'empreses històriques de la ciutat a seguir els passos dels Sanromà en una sèrie de tuits al seu compte:
Avui m'he estrenat en acte públic com a regidora responsable de l'Arxiu Municipal amb la feliç oportunitat de signar la donació del primer gran fons d'empresa. 1/4#patrimonidocumental#arxiusmunicipalspic.twitter.com/Qtfklbp5ix
— Montserrat Flores Juanpere (@montserratfj) December 5, 2019
Gràcies a la generositat de la família Sanromà, la documentació que ha durant un segle i mig ha servit per gestionar la seva fàbrica de vidres (comptabilitat, plànols, correspondència), ara ajudarà a conèixer una part de la vida econòmica de Reus. L'Isaac Sanromà ho té clar!
2/4 pic.twitter.com/7w359CFCLj— Montserrat Flores Juanpere (@montserratfj) December 5, 2019
Cal que el patrimoni documental de les empreses (sobretot en una ciutat amb tanta potència econòmica com Reus) no es perdi ni es redueixi a papers dispersos en domicilis de col·leccionistes o, pitjor, en curiositats decoratives. Dispersar un fons és perdre la seva informació!
3/4— Montserrat Flores Juanpere (@montserratfj) December 5, 2019
Els fons documentals de les empreses d'una ciutat ens parlen de la seva vida econòmica i són tan part del patrimoni documental com els més antics pergamins que es conserven a l'Arxiu Municipal. Tan de bo l'exemple de la família Sanromà obri els ulls a altres empreses!
4/4 pic.twitter.com/7RVAGmHYd9— Montserrat Flores Juanpere (@montserratfj) December 5, 2019