Diverses entitats de Reus s'oposen i critiquen el model de Sant Jordi que aquest any va anunciar l'Ajuntament de Reus. A través d'un comunicat emès aquest divendres a la tarda pel Casal Despertaferro, que han difós altres entitats que el subscriuen, com el Ball de Diables, es feien públiques aquestes queixes.
S'hi han adherit associacions i col·lectius que generalment posaven parada el 23 d'abril, però es desconeix quantes entitats hi donen suport. El document exposa els motius de la seva oposició frontal al plantejament del Sant Jordi d'enguany i acaba per interpel·lar «tot el teixit associatiu de la ciutat» perquè decideixin «plantar paradeta davant de la seva seu aquell dia». Aposten, sense deixar de banda les mesures sanitàries, per plantejar actes culturals per aquest divendres com a acció de força d'aquest teixit associatiu.
Oposició frontal al model de Sant Jordi de Cultura
L'Ajuntament va presentar, fa prop d'un mes, la manera com aquest 2021 es plantejaven organitzar les parades de les llibreries i les floristeries. El regidor de Cultura, Daniel Recasens, va explicar també que s'havia limitat als negocis d'aquests sectors la presència al parc de Sant Jordi, escenari enguany del 23 d'abril a Reus.
Les entitats signants del comunicat consideren que «ens trobem aquest any excloses d'un model de jornada dissenyada i centrada exclusivament a la mercantilització d'aquesta festivitat per part de l'Ajuntament». L'àrea de Cultura havia previst que les entitats tinguessin presència simbòlica al parc de Sant Jordi.
Un simbolisme que, segons denuncien les entitats signants al manifest, es concretava «en un mural conjunt allà on se'ns expulsa». Recorden campanyes impulsades els darrers anys, com la de l'any 2008 titulada «El Mercadal és del poble». Es va posar en marxa arran del primer canvi significatiu, el d'ubicar les entitats fora de la plaça, al voltant de la Prioral, deixant el Mercadal per a floristeries i llibreries.
Consideren que, en tots dos casos, «es constata la intenció d'aïllar en un segon pla el teixit associatiu de la ciutat d'aquesta festivitat». Insisteixen, també, que «més que consolidada la gran importància i pes del teixit associatiu de Reus, creiem molt important que se'ns retorni el lloc que ens pertoca i mereixem».
Des de la regidoria de Cultura es defensava que, el model de Sant Jordi d'enguany, permetia «conservar els elements tradicionals identificatius de la festa», un fet que neguen directament. De fet, es reivindiquen afirmant que «sense les entitats, la festivitat perd aquest vessant popular que la fa tan especial».
Més enllà del simbolisme, també subratllen que «per moltes associacions i entitats, la parada de Sant Jordi és una font de finançament imprescindible», una situació significativament agreujada per la crisi de la pandèmia. Per tot plegat, el comunicat anima «tot el teixit associatiu de la ciutat» a posar parada al carrer.