Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ángel Velasco, amb els braços creuats, a la línia de producció d'Almendrina

Ángel Velasco: l'home que vol salvar l'Almendrina de Reus

Torrons Vicens arriba carregat d'idees i propostes per rellançar la marca i vincular-se a la ciutat

Ángel Velasco, amb els braços creuats, a la línia de producció d'Almendrina
Ángel Velasco, nou propietari d'Almendrina, vol rellançar la marca en diferents àmbits | Àngel Ullate

El 20 de desembre passat es va fer públic que Torrons Vicens havia comprat Almendrina, a punt de presentar concurs de creditors i abaixar la persiana. L'adquisició, per uns 2,5 milions d'euros, va servir per salvar l'empresa reusenca, però l'objectiu és que visqui, a partir d'ara, una autèntica revolució. Així ho explica Ángel Velasco, mestre torroner i propietari, ara, de totes dues companyies.

[predef]reus-144[/predef]

El visitem a la seu d'Almendrina, a l'entrada del polígon AgroReus. És de visita no només a l'empresa, sinó a la ciutat que vol començar a apamar. Ens rep al seu despatx amb part de l'equip humà amb qui vol reflotar la històrica marca reusenca, i que prefereixen quedar en un segon terme. Després de conversar a l'oficina, baixem a la línia de producció, que ens ensenya encantat i on intenta no deixar-se cap membre de la plantilla per saludar.

Els pròxims dos anys, segons explica, seran claus per a Almendrina. La fira Alimentària d'aquest any, que s'ha de celebrar entre el 20 i el 23 d'abril, serà una primera fita per recuperar el nom de la marca, tot i que es marca la de l'any 2021 com el primer gran moment per fer balanç de l'operació. L'objectiu és recuperar el volum de vendes i de facturació dels darrers sis anys en només dos, però Velasco també insisteix molt en la necessitat de tornar a fer sentir i veure la marca Almendrina.

Dues treballadores d'Almendrina a la línia de producció, preparant les llaunes per posar-les a la caixa
L'objectiu de la nova propietat de l'empresa és ampliar considerablement el ventall de productes | Àngel Ullate

D'Agramunt a Reus

—Què n'hem d'esperar, d'Almendrina, a partir d'ara?

Almendrina és una empresa amb molta imatge i molta qualitat, i amb molta tradició a la província de Tarragona, però sobretot a Reus, i nosaltres volem mantenir la tradició, per descomptat. També és veritat que volem fer innovació, un bon servei i un producte de qualitat, que per nosaltres és bàsic. Venim de Torrons Vicens, que és una empresa molt innovadora en el mercat, d'evolució del producte i de qualitat, i volem seguir la trajectòria de les empreses que tenim.

Tenim plantacions d'ametlles, fàbriques de repelar l'ametlla i trencar-la, i Almendrina entra dins d'un client nostre, on nosaltres podem seleccionar les ametlles d'aquests camps per fer un producte de gran qualitat; apostem per Ametlles Vicens, que és una empresa que tenim a Vilagrassa, al costat d'Agramunt, i volem créixer en aquesta manera de fer, d'utilitzar el nostre producte de proximitat per tancar el cicle.

Volem comprar ametlla als pagesos d'aquesta zona i donar vida perquè es plantin més camps d'ametlles, tenim camps plantats, però necessitem deu vegades més del que tenim, volem que la pagesia d'aquí ens pugui vendre l'ametlla a Almendrina.

—Per què us decidiu per comprar-la?

Era una empresa que estava a punt de desaparèixer i ens hem fet càrrec de tot, està funcionant i no li farem passar més penúries econòmiques, i això ho tenim molt clar. Ara és el moment de començar a fer coses, de crear productes nous. Els clients de Torrons Vicens, les grans superfícies, són els mateixos; utilitzarem les nostres xarxes comercials i això farà baixar els costos de distribució, de venda, de representació...

El meu fill és el director comercial i porta tota la xarxa comercial de totes les companyies que portem, i això farà que sigui una empresa més integrada. Volem recuperar el que havia sigut fa anys Almendrina, i d'aquí cap amunt. Desenvoluparem molts productes nous, comptem fer inversions; és una empresa que hem agafat amb molta estima i que cada dia que passa estem més contents d'haver-la agafat, no va ser una foguerada, ens ho vam pensar molt; és una rèplica del que ha sigut Torrons Vicens.

Un treballador d'Almendrina manipulant una grua plena de llaunes de llet d'ametlla
En dos anys, l'empresa vol recuperar el volum de vendes i de facturació de sis anys enrere | Àngel Ullate

—Què voleu dir?

Quan la vam agafar es trobava en unes circumstàncies com aquesta, i avui tenim 350 treballadors entre totes les empreses. A Almendrina l'hem de fer créixer a través de l'experiència que hem passat amb Torrons Vicens. Amb vint anys hem capgirat la dinàmica, hem fet que el torró, en lloc de menjar-se només per Nadal, es mengi tot l'any, i tenim 54 botigues pròpies. Almendrina entra dins dels nostres productes, de les nostres botigues; donarem al producte el prestigi que ha de tenir.

Què hem de fer? Doncs Almendrina estava desapareixent del mercat, i hem de fer tot el que es pugui perquè es torni a conèixer altra vegada, que és viva. Amb les noves generacions anem cap a un món on aquesta llet té un futur molt important, està augmentant el seu consum, i nosaltres anem cap aquí, per exemple amb la xocolata desfeta, o la xocolata en pols; hem de fer que sigui llet d'ametlla amb una gran varietat de productes, i això ho hem d'explotar.

—Què els porta a interessar-se per Almendrina?

Com a empresa som una empresa familiar, i tenim un equip de gent que ha crescut amb Torrons Vicens i que han fet un equip humà molt bo, i això ens ajuda a agafar noves empreses, i no només hem agafat Almendrina, hem agafat Xocolates Jolonch, Torrons Vilar, que fan torrons sense sucre i torrons ecològics, tenim una empresa que només fabrica trufes gelades, que és Tasso 2.000... Tenim set empreses en total que entren en el sistema que treballem. Amb Almendrina vam veure una gran oportunitat de tirar endavant l'empresa perquè encaixava en el nostre projecte. 

El futur d'Almendrina

—Preveieu ampliar el ventall de productes; què ens hem d'imaginar que pugui acabar fent, Almendrina?

Dins del món de l'ametlla es poden fer mil productes nous. A mi sempre em deien que la gamma de torrons que es venen és el dur, el tou, el de Guirlache, el de fruita i el  de crema cremada, i que reinventar el torró era molt difícil. Nosaltres cada any traiem set o vuit o deu productes de torró nous i tenim 400 referències; el món del torró no s'ha acabat, a les nostres botigues hi ha 400 referències de postres, i amb Almendrina volem fer el mateix, amb la propietat d'aquesta llet podem fer tantes coses...

Podem fer més de mil productes, t'ho asseguro. Volem elaborar un producte artesanal i de gran qualitat, aprofitant la tradició que té aquesta marca, volem ser els número 1 fabricant aquesta llet, que jo crec que ja ho som. No et puc dir quins, però ampliarem l'oferta de productes, no té fi. El meu fill té la mateixa il·lusió que jo; ens aixequem a les cinc del matí i a les sis del matí ja som a Agramunt, i això que venim de Sitges, que és on visc.

Quan la fàbrica es posa en marxa, jo hi sóc, fa vint anys que és així. La gent pensa com jo, se senten part de l'empresa, no volem que sigui un lloc de pas, volem que ningú els pugui oferir més perquè estiguin contents amb nosaltres; i perquè responguin s'han de sentir empresa.

Foto de família de part de la plantilla d'Almendrina amb Ángel Velasco, nou propietari
Velasco agraeix la predisposició que ha trobat en la plantilla d'Almendrina | Àngel Ullate

—Comenteu que teniu previst fer inversions, de quin volum i en quin sentit?

El que podem dir és que seran molt importants. N'hi haurà en imatge de marca, l'hem de tornar a remuntar perquè està oblidada al mercat, que facturava 'X' i ara factura un 25% menys, i l'hem de remuntar perquè d'aquí a dos anys tornem al volum de facturació de cinc o sis anys enrere. També hem de millorar part d'algunes instal·lacions; aquí hi havia un deute important i l'hem pagat, l'empresa estava a punt de fer una suspensió de pagaments, i vam dir que si la feien no la podríem comprar, la van tirar endarrere i hem pagat als proveïdors i als bancs, i hem posat uns diners per treballar tranquil·lament i fer créixer l'empresa.

Estem molt contents amb el personal que ens hem trobat, hi ha una plantilla de catorze persones amb la qual estem molt contents, hem sentit molt de suport per part seva. Des de Torrons Vicens també hi donem suport a través de l'experiència i de personal nostre perquè l'empresa sigui una més del grup, des de final d'any, quan ho vam comprar, s'ha convertit en part de Torrons Vicens.

—Per tant, us marqueu l'objectiu de remuntar-la en dos anys?

Remuntar el volum de vendes fins al nivell de fa sis anys, i no és difícil. On havien deixat de comprar i hi hem tornat parlant d'Almendrina, s'han recordat de la seva qualitat, la gent la continuava demanant. Ens hem de reconvertir, les persones grans recorden la marca, ens hem de fixar les noves generacions, la gent jove, i amb Torrons Vicens ho hem aconseguit. Volem que sigui una llet que se la begui el nen petit, els de divuit anys, els de 25, els de 40...

Llaunes d'Almendrina en una taula metàl·lica, amb part de la línia de producció de fons
Segons les previsions, Almendrina ha de viure un augment important en el ventall de productes que ofereix | Àngel Ullate

—I això com s'aconsegueix?

Hem de fer productes a partir de la llet d'ametlla que agradin a totes les edats. Un potser no serà client a l'hora de beure llet, però ho serà per comprar una barreta tipus snack plena de llet d'Almendrina. Hem d'entrar en aquesta dinàmica, que tothom recordi Almendrina, i és el que hem fet amb Torrons Vicens. Només hi havia cinc tipus de torró i cada vegada es venia menys, i en canvi ara ens ha copiat tothom a l'hora de generar innovació dins de la tradició.

Hem generat torrons amb l'Albert Adrià, que també el farem apostar per aquí, per crear barreges de llet d'ametlla i torró per generar productes nous, per sucar sobre el pa, per menjar desfet o per beure fresc. Moltes coses ja les tenim en marxa, en aquesta edició d'Alimentària portarem el que és tradicional i alguna cosa nova, però està clar que la pròxima edició volem fer una explosió, igual que apostem molt pel món de l'exportació.

—Aquí a Reus, marques com Almendrina, molt arrelades, hi ha tendència que la ciutat se les senti seves, quin paper hi volen jugar?

Ens sentim molt orgullosos d'això, ens passa el mateix que a Agramunt. Jo tenia família a Reus, i la ciutat m'agrada, l'he viscut, i nosaltres ens hi hem d'involucrar, amb la cultura, amb l'esport, amb les entitats de Reus. Quina millor propaganda ha que la mateixa ciutadania de Reus, com passa a Agramunt, se senti satisfeta quan veu una botiga, en aquell cas, on hi posa Torrons Vicens?

Quan ara a les botigues hi vegin Almendrina volem que passi el mateix. Tenim botigues a Mèxic, a Dubai o a França, i se senten orgullosos quan les veuen, i per nosaltres és un orgull enorme remuntar la marca en aquesta ciutat. No és una empresa que hàgim comprat per prendre cap a Agramunt, és una empresa que es quedarà a Reus i la farem gran.