Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Montserrat Caelles, regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus

Reus Promoció prepara un 'pla de màrqueting' de la marca de ciutat

Montserrat Caelles, regidora de Projecció de Ciutat, el qualifica de «transversal» i de peça clau per al futur de la promoció de Reus

Montserrat Caelles, regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus
Montserrat Caelles, regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus | Laia Solanellas

Montserrat Caelles capitaneja la regidoria de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus des de la formació del nou govern municipal. És una àrea que ja havia dirigit els darrers quatre anys, compaginant-la amb la de Cultura. Amb l'Agència Reus Promoció com a peça principal, queden sota el seu paraigua àmbits com el turisme o la promoció comercial.

[predef]reus-144[/predef]

Amb l'arrencada del nou mandat, TarragonaDigital entrevista Montserrat Caelles per fer balanç de la situació actual de l'àmbit turístic i per saber de quina manera es treballarà durant la resta del mandat. Anteriorment s'havia lligat estretament la cultura local amb la projecció de Reus, una línia que ara, tot i dependre de regidories i partits diferents, manté que se seguirà potenciant, així com el projecte de l'Estació Enològica com a exemple del treball que es vol fer en coordinació amb el territori.

Un pla de màrqueting per la marca Reus

—Aquest mandat, què n'hem d'esperar, de la Projecció de Ciutat?

—D'entrada planificació, estem començant a treballar en el desenvolupament d'un pla de màrqueting, un pla de marca ciutat per no descartar cap mena d'oportunitat que té la ciutat a l'hora de mostrar-se i projectar-se, de generar riquesa i captar inversions. Aquest també serà un pla transversal, amb diferents àrees, i per nosaltres molt important com a responsables de la marca de ciutat.

Els vermuts locals s'agrupen sota el paraigua de «Vermut de Reus» | Josep Martí

A partir d'aquí es veuran estratègies i accions a desenvolupar. Per altra banda, continuar amb les línies estratègiques que ja es van començar l'anterior mandat, amb un objectiu molt clar: la internacionalització de la ciutat. Això ho lligaria amb tot el projecte que entra dins de fer valdre els nostres productes i els del nostre territori, que és la marca Vermut de Reus, que hem anat dotant de valor i ens ajuda moltíssim a l'hora de projectar la ciutat.

En la legislatura anterior ja s'han treballat moltes estratègies i accions. A l'àmbit català i estatal, i aquest mandat fem el salt a la internacionalització; vam anunciar fa unes setmanes que hem començat a fer contactes amb la ciutat de Torí, amb la qual ens uneix que també és ciutat històrica productora de vermut i acull grans marques de vermut reconegudes a escala internacional.

Busquem aquest nexe d'unió que és el vermut, però amb una vocació de projecte internacional, europeu, i amb aquestes ciutats, creant més sinergies més enllà del que pot ser una ruta turística, que també, i és molt important. Són ciutats que tenen important patrimoni, tenen important teixit econòmic i, per tant, aquest intercanvi de coneixement i aquestes sinergies, en el marc d'un important projecte europeu, són un dels objectius que ens marquem aquesta legislatura, aquest salt i aquesta internacionalització de la ciutat.

Agència Reus Promoció
Campanya turística de l'Agència Reus Promoció | Laia Solanellas

Els actius turístics de Reus

—En quina situació el veieu, el turisme, a Reus?

—En primer lloc m'agradaria destacar totes les iniciatives que es van engegar i tota la feina que es va fer l'anterior legislatura, perquè tinc la sort de tornar a portar la responsabilitat de la promoció de la ciutat, però partint d'un punt en el qual ja hi ha una feina anterior feta. En aquesta línia, i remarcant també l'equip de l'Agència Reus Promoció, vam fer un salt qualitatiu pel que fa a la promoció de la ciutat.

Tenim un llegat, partim d'aquesta base, d'un nou equipament obert, que és l'Estació Enològica, un gran impuls de tot l'interès i la promoció cultural de la ciutat a l'exterior. La legislatura anterior vam tenir Reus Capital de la Cultura Catalana, i això ens va ajudar moltíssim a aquesta generació de continguts des de l'àrea de Cultura, però també des de l'àrea de Projecció de Ciutat, a tenir un contingut molt potent per promocionar la ciutat en aquesta línia del turisme cultural.

Sense deixar de banda com és d'important per Reus la marca Gaudí i aquesta línia que ja fa anys que vam engegar i que, com no pot ser d'altra manera, seguim treballant. El Gaudí Centre és un equipament molt ben valorat, creix contínuament i rep molts visitants al llarg de l'any, i allí podem començar a desenvolupar la part més patrimonial de la ciutat, que no deixa de ser cultura, i sense deixar de banda el pes del patrimoni modernista.

Som la segona ciutat amb més patrimoni modernista de Catalunya, amb més de 80 edificis catalogats, i tot això, la legislatura anterior, es va treballar en una línia molt potent de fer valdre aquesta nova ruta del modernisme i, també de potenciar a l'exterior, tant a l'àmbit nacional com internacional, el pes específic del nostre patrimoni.

Montserrat Caelles, regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus
Montserrat Caelles durant l'entrevista amb TarragonaDigital | Laia Solanellas

—Parleu de l'àmbit cultural, que el mandat passat va estar molt lligat a la projecció de la ciutat. En aquest mandat ho hem de veure igual, encara que Cultura i Projecció no estiguin sota el mateix paraigua?

—Totalment; una de les experiències molt positives de l'anterior legislatura va ser poder tenir aquesta visió de dues àrees que, sens dubte, han de treballar d'una forma molt lligada i transversal. No hi pot haver una promoció de ciutat si no hi ha un treball previ intern d'una gran transversalitat entre les diferents àrees del mateix consistori, per tant, totalment d'acord en fer aquest treball conjunt amb l'àrea de Cultura.

Ho volem continuar potenciant i treballant, des de l'àrea de Cultura, que és des d'on es generen els continguts, i des de la mateixa ciutadania i els agents culturals de la ciutat que generen molts continguts i de gran qualitat. I el mateix patrimoni, que no deixa de ser cultura, amb l'àrea de museus. I no només amb l'àrea de Cultura, sinó també amb altres àrees que, parlant de promoció de ciutat, podrien ser l'àrea de Fires i Congressos o l'àrea d'Esports.

Precisament l'any 2020 és l'any del turisme esportiu. També treballant sempre amb aquesta transversalitat amb altres institucions com la Diputació de Tarragona, del que ja podem dir que aquesta legislatura tindré el goig de representar la ciutat formant part de la marca Costa Daurada, i també, com no pot ser d'altra manera, de l'Agència Catalana de Turisme, que estableixen unes estratègies de promoció del nostre país a les quals les ciutats també ens hem de sumar.

—Hem sabut que encapçalareu el Consell de Marca de la Costa Daurada, què implica això?

—Per la ciutat de Reus i per mi com a representant és molt important perquè sempre hem treballat la promoció de ciutat, evidentment partint de la base de tots els continguts, actius i valors que tenim com a ciutat, però sense perdre de vista que, la nostra potència, més enllà del que és la nostra ciutat, que ja és molt potent, va sempre lligada a un territori i al marc d'un país.

Per tant, poder participar i treballar de primera mà amb les estratègies que es treballen per promocionar el nostre territori, per nosaltres és molt important perquè ja vam començar i sempre treballem en la línia d'anar creant aquestes sinergies. Jo sempre he dit que Reus és el que és gràcies al territori que l'envolta, i que no podríem explicar la ciutat si no expliquéssim tot aquest territori.

Espectacle Cavalls de Menorca del Nadal a Reus
Imatge de la plaça del Mercadal durant el Nadal del 2018 | Àngel Ullate

Pròxima parada: campanya de Nadal

—Pel que fa al futur immediat, la campanya de Nadal comença d'aquí a quatre dies; se seguirà la línia dels últims anys, que s'havia qualificat de 'gran part temàtic a l'aire lliure'?

—Depèn del que entenem com a parc temàtic a l'aire lliure, el que et puc explicar és una mica quins són els nostres objectius. És una campanya en la qual entrem a l'àrea de promoció de ciutat, però també a la de comerç, que és una pota molt important de l'Agència Reus Promoció. És un gran motor econòmic de la nostra ciutat i és una gran responsabilitat, aquesta tasca de dinamitzar el comerç local de la ciutat en uns moments en què tenim reptes molt importants, no només a l'àmbit de la ciutat i del sector, sinó també a l'àmbit del país, pel que fa al model del sector comercial.

Tornant a la campanya de Nadal i el seu model, jo parlaria més aviat d'aposta pel sector, una potent aposta per una campanya molt important per al sector, i una campanya molt important per a la promoció de la ciutat tenint en compte que també ens posicionem com a ciutat de compres. És una aposta que vam arrencar fa uns cinc anys i que ha tingut la seva evolució.

Si ens centrem en les línies mestres, en els màxims objectius que anem a buscar, evidentment és ser una ciutat atractiva, que quan el visitant arriba s'hi sent acollit i marxa satisfet. Evidentment això ja ho tenim garantit amb l'oferta comercial que té la ciutat, però sempre hem pensat que Reus ha d'anar un pas més enllà i hi hem de donar més continguts perquè qui vingui, a més de comprar, pugui gaudir de moltes altres excel·lències de la ciutat.

Espectacle Cavalls de Menorca del Nadal a Reus
El carrer de Monterols durant la campanya de Nadal de l'any passat | Àngel Ullate

Aquesta paraula que s'utilitza molt sovint de 'parc temàtic', jo vull interpretar que s'utilitza positivament, de la mateixa manera que quan vas a un parc temàtic, la sensació i el nivell de satisfacció de visitant, és positiva. En aquesta línia, Reus és una ciutat que, per si sola, té una personalitat i una identitat, és viva, i té uns actius que no cal que ens els inventem, que simplement, el que hem de fer és reivindicar-los i mostrar-los.

—A què us referiu?

—Parlo de coses que passen al carrer, haureu vist que la campanya de Nadal se centra moltíssim en aquesta línia que també lliguem del turisme cultural, ens centrem molt també posicionant aquesta marca tan fantàstica que tenim com a Reus ciutat del circ; per tant, el circ, un espectacle molt familiar, i creiem que és un dels actius que tenim a la ciutat i que hem de mostrar a l'hora que algú ens visiti.

A partir d'aquí, a la campanya pròpia de Nadal sempre intentem donar un contingut especial, totes les activitats tradicionals com el Mercadet de Nadal o activitats com els retaules vivents o els patges... La línia de la campanya de Nadal és fer valdre la cultura i utilitzar-ne diferents manifestacions per animar els nostres carrers, és una gran aposta, una campanya molt important.

Montserrat Caelles, regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus
Montserrat Caelles, regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus | Laia Solanellas

El futur de la promoció turística de Reus

—Passada la campanya de Nadal, què n'hem d'esperar, d'aquesta projecció de ciutat en àmbits com el turístic o el comercial?

—Pel que fa al comerç, viu un moment important. Per nosaltres la dinamització comercial és una pota molt important de les responsabilitats que tenim com a Agència Reus Promoció, reivindicar la feina feta, aquesta Taula de Comerç en la qual els diferents agents podem treballar plegats. No entenc la dinamització comercial d'una altra manera, ni de qualsevol altra mena d'activitat, si no és fent-ho plegats, i per això reivindico el model de col·laboració público-privada.

Sobretot també pel que fa al comerç, hem de tenir una mirada cap al futur, hem de poder ser capaços d'analitzar com s'aniran desenvolupant els hàbits de consum en el futur perquè Reus sempre ha sigut una ciutat pionera i molt potent comercialment i, per tant, ha d'estar preparada, tant la ciutat com el sector per afrontar-los i continuar estant a la primera divisió del comerç 'retail' —etiqueta que es refereix al comerç de venda al detall—, i a partir d'aquí, continuar treballant en aquesta línia.

Crec que cal fer una pinzellada en aquest projecte de llei que són els APEU, que esperem que s'aprovi, ens serà molt útil per poder desplegar estratègies i fer que el sector del comerç 'retail' sigui més competitiu. Ha de ser una eina, si s'acaba aprovant al Parlament de Catalunya,i podem desplegar-la. Podem dir que Reus ja està treballant amb el sector privat perquè, en el moment que s'aprovi, pugui ser una de les primeres ciutats que faci aquest projecte pilot de llei d'APEU amb un contingut de dinamització comercial.

Imatge de l'Estació Enològica de Reus | Isma Llanes

—En la línia d'adaptar-se als nous hàbits de consum es van plantejar els projectes dels Mercats Central i del Carrilet. N'havíeu estat la responsable política el mandat anterior i ara són competència de Carles Prats des d'Empresa i Ocupació; en quin punt es troben, els projectes, es treballaran entre les dues àrees?

—Evidentment, parlem de la transversalitat també en l'àrea de Mercats, com no pot ser d'altra manera. Quan es van encarregar aquells estudis a Mercats de Barcelona era perquè com a govern ja es creia en un model de ciutat que contingui mercats municipals, i em consta que el regidor Prats continua treballant en aquesta línia que, està desenvolupant aquest pla.

Crec que és una eina molt potent de projecció de ciutat. Dir també que treballem amb una transversalitat total perquè Mercats no deixa de ser comerç, el sector de l'alimentació, i no deixa de ser una de les potes molt important de promoció de ciutat que posem molt en valor, que són tots aquests productes del nostre territori que també ens identifiquen culturalment.

—En aquesta línia, ja ho heu mencionat, s'ha obert també l'Estació Enològica amb un nou projecte, quin balanç se'n fa i quin objectiu té?

—És un espai que s'obre amb dues motivacions. La primera és fer valdre el patrimoni de la ciutat, és un important edifici modernista de l'arquitecte Caselles, i un edifici que explica moltíssim la història de la ciutat i la seva vinculació amb el nostre territori, el motiu pel qual va ser construïda. A partir d'aquí, aquest espai ens permet reivindicar tots els productes del nostre territori vinculats a la nostra ciutat, i ens permet ser un altaveu.

No podríem explicar la ciutat de Reus sense explicar el nostre territori. Aquest treball territorial, aquest espai, ens permet ser també altaveu de tots els atractius que ens voltegen i de poder anar un pas més enllà, ser altaveu del territori, del que pot oferir el territori a un visitant, i establir aquestes sinergies amb el territori.