ERC de Reus fa públiques les divergències en el pacte de govern

Noemí Llauradó manté que no s'havien de prorrogar els pressupostos | Considera que hi ha hagut manca de planificació

Amb els motors de la precampanya per a les pròximes eleccions municipals en marxa, ERC de Reus ha fet públiques  les principals divergències que hi ha hagut aquest mandat en el si del govern local. En una trobada amb la premsa celebrada aquest dijous, la portaveu republicana, Noemí Llauradó, s'ha mostrat descontenta amb la pròrroga dels pressupostos municipals. «Nosaltres hauríem volgut insistir més que s'hagués parlat amb tothom i no haver de prorrogar uns pressupostos; posar tots els esforços per tenir uns pressupostos nous, però som tres socis i es va considerar oportú fer-ho d'una altra manera», ha explicat.
Manté, però, que «exposar que nosaltres ho hauríem fet d'una altra manera, no topa amb la lleialtat amb el pacte de govern». Assegura, de fet, que per part d'ERC a Reus, l'acord es mantindrà fins al final del mandat; «si es mantenen totes les directrius que nosaltres tenim redactades en el pacte és evident que sí», sentencia Llauradó. Fins llavors, aclareix, «mantenim el pacte per lleialtat i per responsabilitat amb el govern de la ciutat i per compromís amb la ciutat».

ERC de Reus, de fet, ja considerava, el mes d'octubre passat, que a la ciutat de Reus no hi ha projecte de ciutat, una tesi que va reafirmar Llauradó a finals de novembre, en el primer acte que volia dibuixar les línies de la futura campanya electoral. Noemí Llauradó, portaveu del partit a Reus assegura que  l'actual és «un model esgotat d'una generació que ens ha precedit», i que a partir d'ara cal fer política d'una altra manera.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

L'Hospital com a exemple del canvi generacional

ERC posa com a exemple d'aquest canvi generacional que reivindiquen per a les eleccions municipals a Reus, la gestió de l'Hospital Sant Joan. «Fins ara teníem una Societat Anònima Municipal, que durant 30 anys ha estat un model d'èxit i que funcionava per aquell període determinat, però les coses varien i varien molt; hem tingut la valentia d'intentar canviar aquest tipus de gestió i no ancorar-nos en visions massa arrelades en el passat», sentencia.

Cal recordar, amb tot, que tant el govern de Reus com la mateixa Esquerra Republicana, eren reticents a aquest canvi de gestió, i és que fins fa tan sols dos anys es defensava que «el caràcter municipal de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus al servei de la salut confegeix un valor estratègic que no perd vigència en l'actualitat».

L'equip d'ERC Reus presenta les línies generals de la seva campanya electoral
L'equip d'ERC Reus presenta les línies generals de la seva campanya electoral | Jordi Olària Gras

 

L'anàlisi de l'estat de la ciutat

ERC ha començat a dibuixar els eixos de la seva campanya a través de les impressions que li ha transmès una cinquantena de persones i entitats de diferents àmbits, «no necessàriament militants d'Esquerra», matisen, per elaborar el que han anomenat una DAFO de la ciutat. Es tracta d'una radiografia de la seva situació actual, amb mancances i punts forts, però també dels condicionants per al futur, siguin oportunitats o obstacles.

Aquesta radiografia, ha explicat Noemí Llauradó, ha reflectit que «una de les debilitats és que hi ha manca de planificació en diversos àmbits, des de l'àmbit cultural fins a l'àmbit educatiu, les persones amb qui hem pogut contrastar-ho ens han dit que manca aquest pla». Aquest serà un dels pilars dels republicans durant la campanya segons han apuntat avui. «Volem governar la ciutat d'una manera diferent, amb molta més planificació de la que hi ha hagut fins ara, amb molta més participació». 

Aquesta planificació, han detallat, s'ha de posar sobre la taula amb un Pla d'Acció Municipal que dibuixi el Reus de la pròxima dècada. Es tracta d'una planificació, segons la portaveu, que sí que s'ha dut a terme en les àrees que han gestionat, Salut i Participació. Precisament aquestes dues àrees no protagonitzaran la campanya d'ERC, ja que consideren que s'ha explicat prou la tasca que hi han fet mentre han estat a govern. Per contra, Llauradó ha informat que posaran l'accent en altres àmbits, o en la concepció global de la ciutat.

ERC Reus ha presentat el seu web de campanya
ERC Reus ha presentat el seu web de campanya | Jordi Olària Gras

 

Consideren que l'alcaldia no està a l'altura

«Som una de les deu ciutats més importants del país i crec que això ho hem de reivindicar més del que ho estem reivindicant», assegura la líder local d'ERC. «Voldríem un tipus d'alcaldia que es correspongués més amb una d'aquestes deu grans ciutats que representa Reus dins el conjunt del país, una alcaldia que potser divergeix bastant d'alcaldies que puguin dedicar-se més al dia a dia o a les menudeses de les persones a títol individual».

La formació republicana considera que «hem de donar l'oportunitat que les polítiques que es facin beneficiïn al conjunt de la població, i no només aquelles que ens han vingut a explicar una problemàtica en concret; ho tenim al cap, voldríem que fos així, i també et situa com una ciutat més potent, més capdavantera; Reus és una ciutat prou gran com per anar anotant les petiteses de les persones de manera individual, això potser correspon més a alcaldies de municipis més petits».

La llista d'ERC a Reus

Durant la trobada amb la premsa s'ha presentat el nou web de campanya, que s'utilitzarà en paral·lel a les xarxes socials. No s'ha donat cap detall en referència a la llista electoral que presentarà Esquerra Republicana. S'ha explicat, això sí, que mecanismes com les trobades amb persones de diferents àmbits permetran, també, posar-se en contacte amb professionals de pes en sectors concrets que puguin incorporar-se com a independents. Noemí Llauradó ha afirmat que  la llista serà cremallera, però també que tindrà presència de persones independents perquè sigui «un reflex de la societat reusenca».