Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'Escola Els Ganxets podria traslladar-se al Col·legi Ciutat de Reus

La Generalitat i l'Ajuntament estudien executar-ho els pròxims dos anys | Des d'Ensenyament ho condicionen als pressupostos catalans

L'Escola Els Ganxets de Reus durant la celebració dels 10 anys
L'Escola Els Ganxets de Reus durant la celebració dels 10 anys | Redacció

 

L'escola els Ganxets podria abandonar definitivament els mòduls prefabricats d'aquí a dos anys. La Generalitat està estudiant traslladar el centre a un edifici ja existent que, segons ha pogut saber TarragonaDigital, podria tractar-se de l'actual Col·legi Ciutat de Reus. Des de l'Ajuntament de Reus i des la Generalitat guarden silenci absolut sobre la ubicació concreta, a l'espera de poder-la explicar a la comunitat educativa d'Els Ganxets i trobar un consens abans de fer-la pública. Algunes fonts apunten, de fet, que l'ensenyament és una matèria sensible.

El cas és que membres de la comunitat educativa i fonts de l'àmbit educatiu de Reus apunten que aquesta possibilitat ja s'havia posat sobre la taula amb anterioritat, però que des d'Els Ganxets s'havia mantingut la prioritat de comptar amb un edifici propi. «La situació és diferent», apunten aquestes fonts, i per tant, ara, el trasllat podria rebre's amb bons ulls per part de la comunitat educativa del centre.

Tant la seva direcció com fonts de l'AMPA, consultades per TarragonaDigital, consideren que seria una bona notícia deixar de fer classe en mòduls prefabricats com els darrers dotze anys. Les mateixes veus, però, matisen que encara no tenen cap informació del Departament d'Educació, amb qui es reuniran la setmana vinent, previsiblement, per tractar la qüestió.

L'Escola Els Ganxets de Reus durant la celebració dels 10 anys
L'Escola Els Ganxets de Reus durant la celebració dels 10 anys | Redacció

 

La Generalitat anuncia el trasllat, però no el concreta

Durant la visita institucional que ha fet el conseller Bargalló aquest dimecres a Reus s'han donat alguns detalls d'aquesta situació. El director dels serveis territorials d'Ensenyament, Jean Marc Segarra, ha afirmat que «si hi ha pressupostos aprovats sí que hi haurà una gran transformació d'un lloc emblemàtic de Reus per poder encabir i treure aquests mòduls prefabricats, que n'hi ha dotze». Ha reiterat, per això, que «està tot previst, si s'aproven els pressupostos, tirarà endavant en dos anys».

L'escola Els Ganxets, ubicada a la sobre de l'Institut Lluís Domènech i Montaner, al passeig Nord, a tocar de la carretera de Castellvell, fa dotze anys que es troba ubicada en mòduls prefabricats. El projecte actual, per estalviar recursos econòmics, contempla actuar sobre un edifici ja existent per donar cabuda al centre educatiu. Al voltant de l'actual Escola Els Ganxets no hi ha un gran nombre d'edificis públics i, per tant, les possibilitats es redueixen.

L'Escola Ciutat de Reus
L'Escola Ciutat de Reus | Cedida

 

La ubicació del Ciutat de Reus

El Col·legi Ciutat de Reus va començar a perdre grups classe l'any 2015, quan la inscripció escolar la va deixar sense P3, des d'aleshores ha anat perdent una línia cada any  i, actualment, el primer curs de l'escola és segon de primària. S'ubica al carrer de Figueres, al barri Gaudí, a menys d'un quilòmetre i mig tant a peu com en cotxe d'Els Ganxets i ja és titularitat del Departament. En una ala del complex hi ha ubicats diferents serveis de la Conselleria d'Ensenyament, com Inspecció, a més d'haver-hi ubicat, també, el Centre d'Educació Especial El Lleó.

Segons les fonts consultades, aquesta possibilitat seria la més viable per diversos motius. La titularitat de l'edifici n'és una, però també l'ús que ha tingut fins ara, el d'una escola. En aquest sentit, caldria adequar-lo a causa del pas del temps, però sense fer-hi obres de gran magnitud. Seria, també, una manera de donar utilitat a un edifici que podria quedar buit si el Col·legi Ciutat de Reus acabés desapareixent pel tancament progressiu de cursos.

Imatge d'arxiu de l'escola Alberich i Casas
Imatge d'arxiu de l'escola Alberich i Casas | TarragonaDigital.com

 

L'institut que reclama la comunitat de l'Alberich i Casas, sobre la taula

Fa un mes TarragonaDigital  explicava la reivindicació de les famílies de l'Escola Alberich i Casas perquè es programés un institut a la zona Ponent de Reus, on no n'hi ha cap. Durant la visita institucional d'avui s'ha revelat que la Generalitat el té sobre la taula com un projecte a estudiar. El director dels serveis territorials d'Educació a Tarragona, Jean Marc Segarra, preguntat per la premsa, l'ha descartat per al curs vinent, però no per al futur.

Segarra ha recordat que es van reunir amb la comunitat educativa i «els vam dir que no per l'any vinent, però ho estudiarem amb la taula mixta». Precisament aquest òrgan té, sobre la taula, diverses qüestions per tractar. Totes elles, ha explicat el director dels serveis territorials, es resoldran a partir del mes de juny, passades les eleccions. «Estem fent la projecció de què és el que tenim fins ara per optimitzar els espais», explica.

Imatge de l'escola Prat de la Riba de Reus.
Imatge de l'escola Prat de la Riba de Reus. | Ajuntament de Reus

 

L'ampliació del Prat de la Riba podria no executar-se

Una altra de les problemàtiques de l'àmbit educatiu a la ciutat de Reus és la situació de l'Escola Prat de la Riba. L'increment d'alumnes ha fet que s'instal·li un barracó per falta d'espai, una situació que segons les administracions implicades serà el més temporal possible. El primer que es va plantejar va ser fer obres al centre per tal d'aixecar una ala, una actuació que ja s'havia fet en aquest mateix edifici.

Segons ha explicat Jean Marc Segarra, però, ara podria evitar-se fer les obres si es modifiquen les adscripcions escolars per tal de reduir la demanda de places al Prat de la Riba. «S'hauran de tocar adscripcions, però ens hem posat un termini de sis mesos a fer cinc reunions de procés participatiu amb tota la comunitat educativa», explica el director territorial. Aclareix, això sí, que les decisions no es prendran fins al mes de juny, i és que s'ha decidit «no fent-nos mal, no prendre la decisió fins després de les eleccions».

L'Escola Prat de la Riba en una imatge d'arxiu
L'Escola Prat de la Riba en una imatge d'arxiu | Marta Bros

 

La possibilitat de modificar les adscripcions permetria estalviar-se un problema administratiu important, que serien les obres a l'Escola Prat de la Riba. «Tenim un problema amb algun dels edificis que són béns d'interès local», admet Segarra. «Fa que arreglar segons quins espais es fa difícil per una qüestió patrimonial però estem estudiant-ho tot», assegura. 

Aquests estudis o plantejaments, però, estarien força avançats, i és que «hem fet quatre reunions amb la taula mixta, i estem fent un històric dels set o vuit anys anteriors i la projecció a set anys vista i després buscar aquests consensos d'equilibri social a la ciutat». Això serviria per reordenar les adscripcions escolars, però també per planificar possibles obres o construccions. «Hem de posar en solfa alguns edificis que estan en mal estat, hi ha una sèrie de projectes, però que ja ho estem cuinant, hem fet aquestes quatre reunions i estem a punt d'acabar amb un consens i ho presentarem a la comunitat educativa».