Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El projecte de creació de nanos a les escoles de Reus

La Festa Major de Reus entra a les escoles amb el projecte de creació de nanos

El projecte feia sis anys que s'havia deixat de fer i l'escola ARCE ha sigut la primera en participar-hi

El projecte de creació de nanos a les escoles de Reus
Els alumnes de cicle mitjà de l'escola ARCE ja han participat en aquesta activitat i ja disposen del xiquet i la xiqueta | Àngel Ullate

 

La Festa Major de Reus arriba a les escoles de la ciutat i ho fa a través del projecte de creació dels nanos de Reus. De la mà de la regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Reus aquesta iniciativa torna a les aules sis anys després i és per això que 54 alumnes de l'escola ARCE ja han participat en aquest taller i han pogut gaudir de l'experiència. Al llarg del que queda de curs està previst que més alumnes d'altres escoles de Reus també puguin participar en l'activitat i experimentar en la creació dels nanos reusencs.

[predef]reus-144[/predef]

La Festa Major de Reus entra a les escoles de la ciutat

Fa sis anys, el 2013, el projecte ja es va dur a terme i molts centres educatius de reus encara disposen dels nanos que, anteriorment, antics alumnes van crear llavors. És per aquest motiu que  la regidora d'Ensenyament, Dolors Sardà, ha trobat convenient tornar a engegar la iniciativa per tal que, les escoles que encara no han gaudit de l'activitat puguin participar-hi i disposar així, d'un dels elements més destacats del seguici festiu reusenc.

El projecte de creació de nanos a les escoles de Reus

Un dels membres del Taller Avall explica als nens el disseny dels nanos i com pintar-los | Àngel Ullate

Sardà també veu els tallers com    «una bona manera de potenciar la Festa Major de Reus entre els més petits de la ciutat».  En un principi, les escoles que encara no tenen cap nano només crearan el xiquet i la xiqueta, perquè des de la regidoria creuen que són els més rellevants de la ciutat i totes les escoles haurien de tenir-los.  És per això que els centres que disposin d'altres nanos que no siguin el xiquet i la xiqueta també tornarien a participar en el taller per introduir-los en el seu seguici.

Per a dur a terme aquest activitat, la regidoria de Cultura també hi ha participat cedint els motlles  per poder fer els nanos i a partir d'aquí tota la feina d'elaboració dels elements recau en la pròpia escola. Des del departament tècnic de la regidoria d'Ensenyament asseguren que en aquesta primera fase la iniciativa arribarà a quatre centres però que ja han emplaçat a la regidoria de Cultura a ampliar aquesta col·laboració amb l'objectiu d'ampliar fins a vuit els centres educatius on fer els tallers.

Durant  tres sessions de tres dies, alumnes de tercer i quart de primària de diferents escoles de Reus podran participar en aquest taller i descobrir, de primera mà, com es crea un dels elements festiu més apreciats pels reusencs i reusenques més petits de la ciutat. A més, un cop hagin acabat,  els nanos es quedaran a l'escola perquè els alumnes els puguin utilitzar les vegades que vulguin.

El projecte de creació de nanos a les escoles de Reus
Els alumnes de l'escola ARCE de Reus pintant a la xiqueta durant l'última sessió | Àngel Ullate

 

Els alumnes de l'escola ARCE, els primers en realitzar l'activitat

Els alumnes de l'escola ARCE han sigut els primers a crear aquests nanos i a l'abril ho faran els de l'escola Eduard Toda. Al juny, serà el torn del  Centre d'Educació Especial Font del Lleó i de l'escola Rubió i Ors. En el cas del CEE Font del Lleó els alumnes que participaran en l'activitat seran nens i nenes d'entre 9 i 12 anys. Aquesta activitat, finançada per la regidoria d'Ensenyament, compta amb la participació dels membres del  Taller Avall són els encarregats de dur a terme els cursos.

Diversió i més informació sobre la Festa major de Reus

El curs té una durada total de cinc hores que es distribueixen en tres sessions de tres dies. El primer dia, els responsables del taller fan una sessió pedagògica als nens i nenes i els expliquen la història de la Festa Major de Reus i la història dels nanos, d'aquesta manera els infants amplien el seu coneixement sobre la Festa Major i descobreixen coses que desconeixien i que són part del passat de la seva ciutat i de les seves tradicions. Des del Taller Avall creuen que és bàsic que els nens i nenes coneguin els elements de la Festa Major però també la seva evolució. En aquesta primera sessió  també col·loquen els cartons dins dels motlles. 

El segon dia els alumnes continuen amb la construcció dels nanos i enganxen el paper de diari i l'estuc i els hi donen forma. Finalment, en l'última sessió, quan els nanos ja estan secs, es pinten d'acord amb el model original. En aquestes dues sessions és quan els nens i nenes s'ho passen millor, participant i embrutant-se però, alhora, treballant. Un cop estan acabats i pintats, els responsables del curs prenen els nanos cap al seu taller, el Taller Avall, i allí els retoquen i els arregles i els retornen a l'escola corresponent. Un cop finalitzat el curs, els alumnes que hi han participat tenen l'oportunitat de fer una sortida al Taller Avall i veure com treballen els professionals d'aquest sector.

El projecte de creació de nanos arriba a les escoles de Reus
Els alumnes de cicle mitjà de l'ARCE escoltant les indicacions per pintar el xiquet | Àngel Ullate

 

Els infants volen repetir els tallers de creació de nanos

Els nens i nenes de l'escola ARCE ja han pogut gaudir d'aquesta activitat i per a ells, han estat tres sessions molt diferents del que acostumen a ser les classes diàries. Els alumnes han après a través de la pràctica, del treball en equip, de professionals d'altres sectors i de la diversió. Pròximament, el centre celebrarà els seus 40 anys dedicant el seu aniversari a la Festa Major de Reus, d'aquesta manera, els nanos que els alumnes de cicle mitjà han creat durant aquest mes de març veuran la llum i els infants podran gaudir de la seva pròpia creació.

L'Elena, de la classe de quart dels diables i gran fan de la tradicional coca amb cireres, ha estat una de les alumnes que han participat en el curs i abans d'acabar-lo ja vol repetir.  També recomana l'activitat  a altres nens i nenes de l'escola i de la ciutat. Per a ella la part que més li va agradar va ser, durant la segona sessió, quan havien d'enganxar el paper de diari i l'estuc perquè és quan més es van embrutar.  El Joan, també de quart, s'ho ha passat molt bé i ha après coses noves sobre la Festa Major de Reus i sobre la seva història i també recomana l'activitat. Els dos alumnes destaquen la col·laboració que hi ha hagut entre els companys durant el procés de creació i asseguren que  ja tenen ganes de poder portar-los. Anteriorment, a l'escola ARCE,  ja havien fet els gegants i la Mulassa de Reus però amb cartó. 

El projecte de creació de nanos a les escoles de Reus
L'Elena i el Joan de quart de primària de l'ARCE ens expliquen la seva experiència | Àngel Ullate

 

El Taller Avall, responsable dels cursos

Està situat al carrer Riudecols, 5 de Reus i ja han participat en la creació d'altres elements festius. D'una banda, van ser els encarregats de crear la figura del  Pere Ganxet  i també són els creadors dels  gegants de l'Institut Pere Mata. D'altra banda, la seva tasca principal és la de conservació i restauració d'altres elements. És la primera vegada que participen en una iniciativa com la de creació dels nanos de Reus a les escoles però asseguren que volen seguir formant-ne part i creuen que és una molt bona iniciativa que feia falta a la ciutat per tal de potenciar-ne la tradició i la cultura popular

El projecte de creació de nanos a les escoles de Reus
La xiqueta a punt d'estar acabada pels nens i nenes de l'ARCE | Àngel Ullate