Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Fira Trapezi 2020 presenta cartell i un programa en tres fases adaptat a l'emergència sanitària

El festival s'adapta a les circumstància i no es resigna a cancel·lar l'edició

Precisament en aquestes dates, Reus s'erigeix cada any com a capital del circ de la mà de la Fira Trapezi. Enguany, l'organització del festival ja va anunciar fa més d'un mes que, com era lògic, no es podria tirar endavant tal com se'l coneix. La imatge de la plaça del Mercadal plena de gom a gom és, a hores d'ara, inimaginable. Tanmateix, l'organització del Trapezi no s'ha volgut resignar i penjar el cartell de 'cancel·lat' en aquesta 24a edició i ha tirat d'imaginació per poder presentar el cartell i una programació adaptada a l'emergència sanitària

L'edició 2020, sense la irrupció del coronavirus, s'havia de celebrar entre el 14 i el 17 de maig, però el passat mes d'abril es va anunciar que les dates passarien a ser del 9 al 12 de juliol, un fet que ben bé finalment no serà realitat. Avui, en roda de premsa telemàtica, el director artístic del Trapezi, Leandre Mendoza; el director de l'ICEC, Miquel Curanta; i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, han desvelat tots els secrets d'una edició molt diferent del que és habitual, i, important, preservant així els contractes i compromisos amb les companyies que hi prenen part, i és que el pressupost de moment continuarà sent el mateix, al voltant dels 440.000 euros.

El Trapezi arrenca aquest cap de setmana i durarà fins a l'octubre

Amb la voluntat de «donar suport al sector de la cultura en aquests moments tan durs», s'ha tirat endavant una programació per tres fases i s'ha presentat el cartell de la 24a edició, obra de Laia Sondang. Les tres etapes del Trapezi reformulat es basen en dos programacions d'actes virtuals durant el mes de maig i el juliol, i una presencial, en principi, a l'octubre.

Així doncs, precisament aquest cap de setmana —moment en què el Trapezi s'havia de dur a terme— s'iniciarà la primera de les fases amb la presentació de les companyies que seran les protagonistes en un format de «mirada virtual» amb el que s'ha batejat com a «memòries poètiques». La segona fase serà al juliol i allí el protagonisme serà per la part més professional del festival, els programadors. Finalment, la voluntat és que sigui al mes d'octubre quan es pugui gaudir del Trapezi tal i com el coneixem, amb els actes de carrer habituals.

Primera fase: Trapezi virtual

A partir d'aquest divendres s'encetarà la primera de les fases que consistirà amb la projecció de diversos vídeos a la pàgina web del festival on es profunditzarà sobre els espectacles i les companyies que prenen part en aquest nou format del Trapezi. A les onze del matí, a la una del migdia, a les set de la tarda, a les nou del vespre i a dos quarts d'onze de la nit —en aquesta franja a Canal Reus— serà quan es podran fer els visionaments.

Seran un total de 15 píndoles que protagonitzaran les 14 companyies, més una especial dedicada a un dels espectacles més il·lustres del Trapezi, el Cabaret. 

 

Segona fase: el sector professional, protagonista

Al mes de juliol arribarà la segona de les etapes d'aquest Trapezi per parts, i estarà dedicada al sector professional. Segons ha explicat Leandre Mendonza, «es posarà en reflexió el sector i els artistes, afrontant la situació que vivim». I és que l'emergència sanitària contraposa un aspecte important en el món del circ: «art en viu vs art digital». «Parlarem com encaixem aquesta nova manera imposada per la crisi de transmetre tot per la pantalla, quan precisament aquest sector treballa molt l'art en viu».

En aquest sentit, les jornades professionals que també es fan habitualment durant la celebració de la fira del circ, també volen «fer que el Trapezi sigui un vertebrador del sector, no només en la difusió sinó també en el pensament».

Tercera etapa: el Trapezi 'de sempre'

Finalment, la voluntat de l'organització és que l'octubre sigui el mes del Trapezi tal com sempre l'hem conegut, és a dir, que es puguin fer els espectacles de carrer amb públic. Tanmateix, la situació és molt imprevisible i el regidor de cultura, Daniel Recasens, ja ha deixat clar que «la incertesa no ens permet assegurar res, però sí que ens deixa, des de la variabilitat, treballar avui per projectar aquest moment especial cap a la tardor».

El Trapezi és carrer i malgrat aquesta irrupció virtual, de moment l'esperança regna de cara a l'octubre, això sí, amb la desaparició de les companyies internacionals que estaven programades, una desena. D'aquesta forma, les companyies catalanes i estatals tindran tot el protagonisme, tant en el Trapezi virtual, com en un suposat real a la tardor. Recasens, però, ha deixat clar que «el tronc de la programació es mantindrà», fet pel qual el pressupost de moment no s'altera.

«Aquest serà un Trapezi que necessàriament té un dibuix diferent, però igualment referma el paper d'una ciutat com Reus que vol treballar per la cultura i perquè aquesta ens permeti sortir d'aquest moment» ha afegit el regidor.

Cartell Trapezi.
Imatge del cartell de l'edició 2020 del Trapezi. | TarragonaDigital