Representants de l'Ajuntament, la Cambra de Comerç de Reus i el restaurant Abrasa'm mostren una tapa i una ampolla d'Estrella Damm

La nova Ganxet Pintxo reivindica l'esperit fundacional d'ajudar la restauració de Reus

L'edició de tardor del 2021 es farà del 4 al 14 de novembre | La ruta de tapes celebra 10 anys després s'haver suspès tres edicions per la pandèmia

Dijous comença una nova edició de la Ganxet Pintxo després de tres certàmens suspesos per la pandèmia. La ruta de tapes de Reus comptarà amb 31 establiments participants i manté els 3,5 euros de preu per una tapa i una consumició. L'edició de tardor 2021 serà del 4 al 14 de novembre i aquest dimarts s'ha presentat al restaurant Abrasa'm per part de la Cambra de Comerç i l'Ajuntament de Reus.

Jaume Batista, coordinador de la Ganxet Pintxo, explica que la crisi provocada per la pandèmia no ha afectat els participants en concret, però sí el sector. «El sector de la restauració ha canviat i no a Reus, a tot el país», ha lamentat. Ha certificat que «aquesta pandèmia ha sigut molt dura i massa establiments s'han quedat pel camí».

La Ganxet Pintxo reivindica el seu esperit fundacional

«Hem de celebrar que, d'alguna manera, tornem a la normalitat», ha animat Batista. Ha destacat precisament «poder tornar a celebrar aquesta edició i, gràcies a déu, amb poques restriccions respecte a les que hem passat aquests dos anys». Ha agraït especialment a Estrella Damm el suport que ha mantingut amb la Ganxet Pintxo.

No només durant la represa de la ruta de tapes, ha aclarit el coordinador. També perquè la primavera del 2020 el confinament va estroncar-ne una edició que ja estava preparada. «Teníem tot el material confeccionat i estava tot a punt per celebrar la ruta i uns dies abans la vam haver d'ajornar», ha recordat.

De fet es va intentar fer una edició especial d'estiu durant els mesos d'obertura. Finalment, però, «les autoritats sanitàries van desestimar fer-la i la vam haver d'anul·lar». Un sotrac que ha sigut temporal perquè, després de tres edicions suspeses, la Ganxet Pintxo torna, a partir de dijous, a la trentena d'establiments participants.

Batista ha recordat que la ruta de tapes celebra deu anys després d'haver-se estrenat el 2011. En una època on es vivien els efectes de la crisi del 2008, el certamen es va dissenyar com un impuls per la restauració local. Ara «s'impregna de l'esperit amb el qual va començar», ha explicat.

Amb el pas del temps, però, «s'ha convertit en un fet social que la ciutat de Reus necessita i espera». També ho veu així la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles. Exposa que la Ganxet Pintxo «no només és una iniciativa consolidada al calendari ciutadà, sinó que ha anat millorant acostant-se a l'excel·lència».

Una bona valoració que considera que no seria possible si no fos pel model de col·laboració publicoprivada que defensa el govern de Reus. La vinculació de la ruta de tapes amb la ciutat és el que ha servit per elaborar el cartell. És per això que la imatge del cartell d'aquesta edició és Ariel Santamaria.

El coordinador de la ruta de tapes ha posat en relleu que és una persona «plenament identificada amb la ciutat». A més, ha afegit, «amb la seva música convida a una descripció amable de la ciutat amb un punt d'humor que sempre s'agraeix». És per això que és el protagonista del cartell, perquè «ens convenia impregnar-nos de l'esperit de l'Ariel».