La Taula del Siurana, que es va constituir el mes de desembre passat, perilla. Si la primera reunió, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es va fixar l'estiu del 2019 com a límit per resoldre el conflicte arran de la gestió dels pantans de Siurana i Riudecanyes, la segona reunió, celebrada aquest dijous, ho posa en qüestió. Reus en concret i el Baix Camp en sintonia, s'han alçat en peu de guerra contra l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA, qui va convocar la Taula i qui ha de fer d'àrbitre entre els interessos del Baix Camp i els del Priorat.
Reus i Baix Camp acusen l'ACA de no ser parcial
Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus i delegat del consistori al capdavant d'Aigües de Reus, ha explicat a TarragonaDigital que la Taula del Siurana parteix de la base «que Reus ha de perdre». Assegura que el Priorat es planteja aquesta premissa a l'hora de treballar, i que l'ACA no és l'àrbitre imparcial que hauria de ser; «s'ha posat en dubte els drets que hi ha d'una concessió legal». L'ACA, per la seva banda, ha declinat fer «valoracions en el transcurs de les sessions tècniques que es duguin a terme».
«Si en lloc de tirar els litres que tirem ara, se n'han de tirar més pel cabal ecològic, en podem parlar, però mai si és un greuge cap a la ciutat de Reus», sentencia. El regidor d'Ara Reus afegeix que «només està en joc la concessió de Riudecanyes perquè el Siurana tingui més cabal, i jo crec que el plantejament és injust». «Avui, en l'exposició, només s'ha entrat al detall de la concessió que afecta el Baix Camp», lamenta Rubio, i no a les concessions que afecten el Priorat.
Reus es planteja arribar als tribunals contra la Taula del Siurana
Rubio, representant de l'Ajuntament de Reus a la Taula del Siurana, es mostra convençut d'arribar, si cal, als jutjats. Es planteja abandonar la Taula i, en cas que s'hi prengués alguna decisió, recórrer-la als jutjats. El Consell d'Alcaldes del Baix Camp dona suport a la postura de Reus, i ha emès un manifest, que es portarà en forma de moció a tots els municipis que beuen de Riudecanyes.
El document estableix que «el Baix Camp no renuncia a recórrer a altres administracions competents, com ja ha fet el Priorat». El cas és que el Consell Comarcal del Priorat va aprovar, el mes de setembre passat, més de dos mesos abans que es constituís la Taula, recórrer el que consideren un «espoli de l'aigua» davant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, l'òrgan superior en relació a la conca de l'Ebre i els seus afluents, com el Siurana.
El Consell d'Alcaldes del Baix Camp afegeix que l'ACA «sembla haver renunciat a fer de mediador; sembla haver-se decantat clarament per la defensa d'una sola de les parts», sentencien. Daniel Rubio amenaça que «si aquest és el plantejament, plantejarem assessorament tècnic i jurídic per anar en contra de qualsevol decisió que es prengui sobre una concessió que és vigent i legal; per tant, ens haurem de trobar als tribunals».
Amb tot, el regidor reusenc manté que «avui, el Topograpo, té aigua gràcies a un acord que es va arribar l'any 2001», un acord que, planteja, no s'hauria de trencar avui, sinó que s'hauria de revalidar per solucionar el conflicte. Es tracta de la mancomunitat formada per Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera i que s'abasteix del pantà de Siurana sense tenir un títol en si, sinó a través d'un acord signat fa 18 anys.
En aquest aspecte, Reus i el Baix Camp es mostren molestos perquè consideren que s'obvia que són qui va pagar la infraestructura dels pantans, una inversió que, mantenen, els atribueix els drets adquirits sobre la gestió de l'aigua.
S'estudiaran les concessions del Priorat
Des de la Taula del Siurana s'ha agafat el compromís, de cara a la reunió programada per al març, de fer, amb el Priorat, el mateix exercici que s'ha fet al Baix Camp. És a dir, estudiar quines concessions hi ha d'ús d'aigua, quina finalitat tenen i quines necessitats hídriques hi ha al sistema Siurana-Riudecanyes. Amb tot, les relacions en el si de la Taula no sembla que es puguin reparar fàcilment.
Pel que fa a algunes de les veus del Priorat a l'organisme, que coincideixen força amb les de les entitats ecologistes, es mostren satisfetes que, la Taula del Siurana, hagi servit, per ara, «per tenir documentació que, durant anys, se'ns havia negat». Segueixen considerant que cal revisar el cabal ecològic i l'ús que es fa de l'aigua que surt del pantà de Riudecanyes, i confien que l'ACA acabi prenent mesures per solucionar un conflicte que, de fons, té els usos irregulars de l'aigua del pantà de Riudecanyes continuats en el temps.